A magyarok a kvalifikáció júliusban zárult első etapjából három győzelmet és három vereséget hoztak magukkal a folytatásra, s - rosszabb kosárkülönbségük miatt - a K jelű hatos utolsó helyéről várták a folytatást. Ennek szerdai nyitányán a már vb-résztvevőnek tekinthető Litvánia volt az ellenfél, és a két NBA-sztárral felálló baltiak 88-78-ra győztek Szombathelyen.
Az ugyanakkor Franciaországban 95-60-ra alulmaradt csehek már részben az Európa-bajnokságra hangoltak Chomutovban, amelynek társrendezői, ugyanis a D csoport küzdelmeit Prágában bonyolítják le szeptember 2. és 8. között. Ami az ország kosármúltját illeti, az 1955-ben aranyérmes magyarokhoz hasonlóan az ellenfél válogatottja is egyszer volt Európa-bajnok, 1946-ban.
Az előző, 2017-es Eb-n azonban a magyarokkal ellentétben nem jutott tovább a csoportkörből, és 20-adikként zárt, a 2019-es világbajnokságon viszont bravúros szerepléssel hatodik lett. Tavaly a tokiói olimpián a csehek a 9. helyen zártak.
World Cup (W)
Utolsó pillanatig nyílt meccsen Kína jutott döntőbe a kosár-vb-n
20 ÓRÁJA
Legutóbb a két gárda a 2017-es Eb csoportkörében találkozott, akkor a magyarok 85-73-ra győztek Kolozsváron. A rivális jelenlegi keretéből kiemelkedett Tomas Satoransky, aki az idén hat szezon után tért vissza az NBA-ből a Barcelonához, valamint Jan Vesely, aki immár szintén a katalánokat erősíti, miután a török Fenerbahcéval nyolc év alatt többek között Euroligát nyert.
A szombati összecsapáson - melyre Satoranskyt nem nevezték bokasérülés miatt - eleinte váltott vezetéssel haladtak a csapatok, a magyarok jól dobtak távolról, négy triplát is elsüllyesztettek a hazai kosárban. A támadó lepattanók megszerzésében is remekeltek a vendégek, 33-30-as vezetésüknél időt kért a rivális. Egy 6-0-s hazai roham után már Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány kényszerült rendezni a sorokat. A folytatásban is hullámzott a játék, de így is 47-44-es magyar előnyről kezdődött a második félidő.
A csehek a korábbinál keményebben védekeztek a harmadik negyedben, és ezúttal a magyar dobások nem értek célba, így fordult a kocka. A záró felvonást jól kezdte az Ivkovics-együttes, megint vezetett (67-68), a csehek azonnal időt kértek, de nem tudtak feljavulni. Így aztán 71-75-nél, 3:41 perccel a vége előtt megint kénytelenek voltak időt kérni. Ekkor azonban már sokkal jobban összpontosítottak a magyarok - bár két cseh tripla miatt izgulni kellett -, és nem engedték ki kezükből a győzelmet. A dudaszó pillanatában egy háromnegyed pályás hazai kísérlet a gyűrűn csattant.
A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Idén júliusban minden négyesből az első három gárda jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába - a magyar csoportból Portugália hullott ki -, melynek hat meccsére augusztusban, novemberben és jövő februárban kerül sor.
A második szakasz 24 együttese négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.
A magyarok korábban annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd csütörtöktől.
A válogatott novemberben, Bosznia-Hercegovinában folytatja szereplését a vb-kvalifikációban.
Eredmény:
második szakasz, K csoport, 2. forduló:
Csehország-Magyarország 79-82 (23-23, 21-24, 21-15, 14-20)
A magyar pontszerzők:
  • Hanga 20 pont
  • Hopkins 10, Perl 10
  • Keller 8, Váradi 8
  • Benke 7, Eilingsfeld 7
  • Allen 6
  • Ferencz 3, Vojvoda 3
MTI
World Cup (W)
Villámgyorsan lerendezte a Kanada elleni vb-elődöntőt az amerikai kosárválogatott
EGY NAPJA
Kosárlabda
Hanga Ádám többhetes kényszerpihenővel kezdi az új bajnoki idényt
27/09/2022 - 18:16