Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Luka Dončić az Eb-n is varázsol a pályán, csak a műsorában tarthatna adásszüneteket

Takács Márton

Frissítve 09/09/2022 - 16:42 GMT+2

Szlovénia négy győzelemmel és egy vereséggel az első helyen zárta a férfi kosárlabda Európa-bajnokság kölni csoportkörét. Az Eb-címvédőt persze az NBA egyik legjobb játékosa, Luka Dončić repíti, aki a németek és a franciák ellen is zseniálisan kosarazott, miközben a viselkedése elég zavaró volt a játékát nagyon kedvelők számára is.

Luka Dončić remekelt az Európa-bajnokság csoportkörében

Fotó: AFP

Luka Dončić fenomenálisan kosarazott az Eb csoportkörében, a felesleges hisztiket mondjuk elhagyhatná.
"Úgy gondolom, hogy eddig nem volt probléma az európai játékosokkal, ha valakiből ezt kinézem, az Luka Dončić lesz, aki ezt a bitchingelést majd átveszi a fent nevezett játékosoktól." – utalt Németh István egy idén tavaszi Alley-oop extra podcastban arra, hogy a Dallas Mavericks zsenijéből kinézi, hogy Kevin Durant, Ben Simmons és James Harden egójának mintájára kezd majd el viselkedni az NBA-ben.
Nos, nem kellett megvárni az új szezon rajtját, már az Európa-bajnokság kölni csoportkörében láthattuk zseniálisan kosárlabdázni Dončićot, ugyanakkor baromi idegesítően viselkedni is.
Rengeteget nyafogott és reklamált, mutogatott az ellenfél kispadjának, tolta végig a trash talkot, a szlovén-francia meccsen köpött is egyet valaki felé. Miközben folyamatosan provokálta ki a faultokat, a játékvezetők pedig túlságosan is védték, miközben egy alkalommal azért technikait is kapott.
Az Eb kölni meccseit a helyszínről követő Tőrös Balázs azt írta erről Instagramon, hogy "Luka az oldalvonalról testen kívüli élmény, pláne 10k+ német előtt. Borzasztó antipatikus egyébként a műsora, de hát hogy játszik már."
A Basketnews készített egy interjút Luka édesapjával, Sasa Dončićcsal, ahol szóba került a szlovén varázsló állandó reklamálása is, miszerint talán túl sok energiát pazarol el erre a kosaras. A papa így reagált erre:
"Ki tudja? Vannak játékosok, akik így pazarolják az energiájukat. De vannak olyan játékosok is, akik ezzel fűtik magukat. Vannak olyan játékosok, akik nyugodtan beszélgetnek az ellenfél kosarasaival, az edzőkkel, a szurkolókkal és a csapattársakkal. Luka nyilvánvalóan szereti ezt."
picture

Értetlenkedés közben

Fotó: AFP

Litvánia és Bosznia-Hercegovina ellen nem, de Magyarországgal, Németországgal és Franciaországgal szemben már Luka Dončić bizonyult csapata legeredményesebb emberének, és az utóbbi két meccsen kegyetlen nagyot játszott.
Gyakorlatilag folyamatosan azt csinált a parketten, amit csak akart, beleértve a távoli hárompontosokat, no-look passzokat, egy-egyezéseket, betöréseket.
A magyaroknak 19 percnyi játékidő alatt hintett 20 pontot, szerzett hét lepattanót és kiosztott hét gólpasszt, zúgott is a lelátóról az ’MVP! MVP!’-rigmus. Időnként láthatóan még saját magát is lenyűgözte, pedig az igazi show még hátravolt a szlovén zsenitől.
A házigazda németeknek nem engedte, hogy a világbajnoki selejtező után megint elpáholja az övéit. Ihletett formában játszva 36 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal vezette győzelemre Szlovéniát.
"Amióta itt vagyok, nem volt jó meccsem. A csapattársaim sokat segítettek nekem. Ez egy nagyon jó meccs volt számunkra. Az egész csapat elképesztően játszott. Így kell kosaraznunk - agresszívan és keményen" - mondta Dončić ezt követően.
Aztán jött az olimpiai ezüstérmes franciákkal vívott csúcsmérkőzés, ahol szédületes teljesítményt láthattunk a szlovénok 77-esétől.
Kapott rendesen a franciáktól, akik csak az utolsó negyedben kezdték leduplázni. A 23 éves kosaras pedig köszönte szépen a lehetőséget, és megmutatta, miért tartják őt a világ jelenlegi legjobb kosárlabdázójának.
Már a harmadik negyed végén 37 pontnál járt, végül 47-tel zárt, amellyel az idei Eb és a szlovén válogatott történetének legjobb produkcióját szállította. Leszedett még 7 lepattanót, valamint kiosztott 5 gólpasszt is.
A világ egyik legjobb védőjátékosa - az NBA-ben háromszor volt az Év Védője -, a francia Rudy Gobert Kölnben is testközelből tapasztalhatta meg, milyen ellenfél Dončić.
"Luka nyilvánvalóan fantasztikus játékos. Úgy tudja manipulálni a játékot, ahogyan valószínűleg csak kevesen voltak erre képesek a játék történetében. Képes másokat jobbá tenni maga körül, és kosarakat szerezni. Meg kell próbálnunk rávenni, hogy védekezésben dolgozzon. Most nagy estéje volt."
Tényleg művészet, ahogy mozgott és kosarazott, a kortárs költészet Simon Márton, Billy Collins, Ocean Vuong, Takács Zsuzsa nevével fémjelzett tengelyén is elhelyezhető a mutatványa.
Halleluka meg minden, de még szebb lenne ez az álomjáték a fölösleges külsőségek nélkül, hogy a vége felé mi is nyafogjunk egy sort.
picture

Kölnt is elvarázsolta

Fotó: AFP

Főleg, hogy arról is olvastunk, hogy Dončić az Eb vegyes zónájában soha nem állt meg nyilatkozni. "Majd a sajtótájékoztatón" - ezzel a mondattal hárította el a hatalmas újságírói érdeklődést, hogy aztán a sajttájokon se jelenjen meg.
"Olyan NBA-sztároknak, mint Rudy Gobert, Evan Fournier, Dennis Schröder, Franz Wagner, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas vagy Jusuf Nurkić nem okozott gondot 10 percnél többet tölteni a vegyes zónában Kölnben.
A szlovénok egy június végi hivatalos sajtótájékoztató óta csak a németekkel vívott meccs előtt és után tették elérhetővé Dončićot a média számára." írta Donatas Urbonas a basketnews.com-on.
Van még hová fejlődni tehát.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés