Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szörnyű sérülés, rosszakarók és óriási lehetőség – interjú a Real Madrid magyar sztárjával

Nagy Benjámin

Publikálva 19/04/2022 - 19:38 GMT+2

Hanga Ádám karrierje egyik legkellemetlenebb időszakát éli és emiatt eléggé frusztráló helyzetben van, de Európa egyik legjobb csapatánál próbálja a pozitívumokat keresni. Családjával együtt remekül érzi magát Madridban, a felemás szezont futó Reallal pedig óriási esély előtt állnak, és megmutatnák, mekkorát tévedett az, aki ellenük fordult és leírta őket. Egy biztos: a múlt nem számít.

Hanga Ádám

Fotó: AFP

Interjú Hanga Ádámmal, a Real Madrid magyar kosárlabdázójával.

A legfontosabb kérdés: hogy vagy?
- Százszázalékos állapotban és jól semmiképp sem… a combhajlítómban lévő szalag van begyulladva, és továbbra is szenvedek, a hétvégi bajnokin sem játszottam. Eléggé frusztráló és szörnyű ez a szituáció, mert nem egy nagy sérülés, csak mindig pontosan annyiban korlátoz, hogy egy vagy kettő mérkőzésen tudok játszani, aztán három napig nem tudok edzeni, majd a következő meccsen nem léphetek pályára, és ez ismétlődik. Nincsen folyamatosság a játékomban és a szezonban, nem tudom felvenni a megfelelő ritmust, és ez nagyon nem szerencsés.
Ezt nemcsak testileg, hanem fejben sem lehet könnyű feldolgozni…
- Mentálisan is nagyon nehéz és kellemetlen ez az egész. Ilyen, két-három hónapig elhúzódó és folyamatos sérülésem még sosem volt, máskor mindig tudtam, hogy mondjuk két hét után rendbejövök és probléma nélkül játszhatok. Ráadásul makacs sérülésről van szó, ami miatt más dolgok kiújulnak, mindig máshol fáj. Nem tudom azt sem, hogy vajon másnap jobb lesz vagy nem lesz jobb, tudok-e játszani vagy sem, fájni fog-e vagy sem. Az edzőnek sem könnyű, hogy hogyan számoljon velem. Nyilván akkor, ha kihagynék egy hónapot és nem csinálnék semmit, kéne még egy plusz hónap, hogy ismét formába lendüljek.
picture

Hanga Ádám

Fotó: AFP

Sérülés ide, sérülés oda, hogyan értékeled az elmúlt szűk egy évedet, amióta tavaly nyáron a Barcelonától a Real Madridhoz igazoltál?
- Ha az előző két, elég megterhelő hónaptól eltekintünk, nagyon jól érzem magam: a világ egyik legjobb, legnagyobb csapatában játszom, nagyon jó játékosokkal, nagyon jó stábbal, és a családom is rettentően jól érzi magát, megtaláltuk a helyünket és a számításunkat. Valóban nem tudok rossz dolgot mondani. Ami a szezonunkat illeti, van bennem hiány, hiszen az idény első felében végigvertük Európát, domináltunk az Euroligában és a spanyol bajnokságban is, aztán a szezon második fele nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Jelenleg csak egy dolog hiányzik, a győzelem.
Mi ennek a kettősségnek az oka?
- Ezen sokat gondolkoztunk, és ha tudnánk, már megfejtettük volna… nagyon sok összetevős a folyamat: sérüléshullám, csapaton belüli történések, Covid-esetek, de szimplán lehet, hogy csak egy rossz időszakról, rossz sorsolásról beszélünk. Ez valójában persze mind kifogás, ilyen előfordul a sportban, van, hogy fent és van, hogy lent vagyunk. Nem is kell sok időnek elteljen, egy hónap alatt, egyről a kettőre mindenki arról beszélt, hogy a Real Madrid így rossz, úgy rossz és sokan ellenünk fordultak. Erre csak úgy tudunk reagálni, hogy az Euroliga és a bajnokság playoffjában minden rosszakarónak, minden olyan embernek, aki leírta a Real Madridot, megmutatjuk és bebizonyítjuk, hogy igenis jó csapat vagyunk.
Az esély bőven adott.
- Pláne úgy, hogy ha a szezon előtt azt mondják nekünk, negyedik helyen végzünk az Euroliga alapszakaszában és pályaelőnnyel kezdhetünk a playoffban, emellett megnyerjük a spanyol szuperkupát, a kupadöntőben pedig végig vezetünk és csak hajszálnyival kapunk ki a Barcelonától, lehet úgy válaszolunk, ez nem is egy rossz év eddig. Nyilván az elmúlt két hónap alapján mutatott kép ivódott az emberek fejébe.
A sportban egyetlen nagyon-nagyon szuper dolog van: a múlt teljesen mindegy. Az emberek gyorsan elfelejtik a rosszat és a jót is. Ha most bejutunk az Euroligában a Final Fourba, senki sem fog emlékezni az elmúlt két hónapunkra, ha meg kikapunk, mindenki azt fogja mondani, hogy még mindig rosszak vagyunk. A mi sportágunkban két-három naponta lehetőség van újra bizonyítani és megmutatni, felül tudunk kerekedni egy-egy szituáción.
Szerdán a jó formában lévő Maccabi Tel-Aviv ellen kezditek a negyeddöntőt az Euroligában. Tiszta lappal, a nulláról.
- Így van, és szerencsénk, hogy pályaelőnnyel, hazai pályán tudunk indítani. Az alapszakaszban 5-8. helyen végző négy csapatból ráadásul talán a számunkra legkedvezőbb ellenfelet kaptunk. Természetesen ott leszek a csapattal és megpróbálok játszani, már csak azért is, mert nagy lendületet adhatna a továbbjutás. Furcsa kimondani, de az az érdekes helyzet, hogy jelenleg nagyobb esélyünk van megnyerni az Euroligát, mint a spanyol bajnokságot, hiszen öt győzelem kell: három a negyeddöntőben, aztán kettő egy olyan rendszerben, ahol két nap alatt csak az adott napi forma dönt és ahol tényleg bármi lehetséges. A bajnokságban a Barcát kell leküzdeni, ami pályahátrányból nem lesz egyszerű helyzet. Mindazt leszámítva, ami az utóbbi két hónapban történt, óriási lehetőség előtt állunk és remélem, élünk is ezzel!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés