Magyar idő szerint kedden hajnali három órakor megkezdődik az NBA rájátszásának nyugati főcsoportdöntője, amelyen - kelethez hasonlóan - az alapszakasz során a konferencia két legjobbjának bizonyuló csapat találkozik egymással. És ahogy az Indiana - Miami párharcnak komoly közelmúltja van, úgy a San Antonio Spurs és az Oklahoma City Thunder sem először találkozik fontos összecsapás-sorozatban a rájátszásban.
Két évvel ezelőtt ugyanabban a helyzetben találkozott egymással a két csapat, mint most: a San Antonio az alapszakasz legjobb mérlegével rendelkezett nyugaton, az Oklahoma pedig második helyen végzett. Akkor az első négy meccset a hazai csapat nyerte, az ötödiken azonban a Thunder tudott győzni San Antonióban, majd a hazai hatodik mérkőzésen kiejtette az előzetesen esélyesebbnek számító Spurst.

2012-ben a Thunder örülhetett

Fotó: Eurosport

Kosárlabda
Hiába Durant újabb rekordja, kiesett a Brooklyn
TEGNAP 10:12
Egyik csapatnak sem indult könnyen a rájátszás, a Spurs a texasi rangadón csak hét mérkőzésen tudta felülmúlni a rájátszásba épphogy bekerülő Dallas Mavericks együttesét, míg a Thunder a mindig nagyon kellemetlen ellenfélnek számító Memphis Grizzlies ellen szenvedett meg nagyon, a zsinórban 4 (!) hosszabbításos meccset hozó párharcban hiába vezetett a Memphis 2-1-re, majd 3-2-re is, a Thunder fordított és a hetedik mérkőzést otthon megnyerve jutott tovább.
Ezután jöttek a konferencia-elődöntők, ahol a Spurs az ezen a szinten új névnek számító Portland TrailBlazers ellen könnyű 4-1-gyel abszolválta a fordulót, az Oklahoma pedig a tulajdonosa rasszista kiszólása által sújtott és tüzelt Los Angeles Clippers együttesén jutott túl, idegenben megnyerve a hatodik mérkőzést.

Kevin Durant

Fotó: Eurosport

Ha az idei szezont nézzük, az Oklahoma bizakodhat: az alapszakasz során a két csapat mérkőzéseit rendre a Thunder nyerte. Igaz, viszonylag szorosnak mondható mérkőzések voltak, átlagban 6,75 pont volt a két csapat között. Ráadásul úgy szerepelt ennyire jól a nagy rivális ellen az Oklahoma, hogy legnagyobb sztárja, Kevin Durant a négy mérkőzésen 26 pont körül átlagolt, ami hattal kevesebb, mint Durant szezonátlaga, egyben, ha szigorúan a pontokat nézzük, a Thunder játékosa a Spurs ellen szerepelt a leggyengébben az idei évadban.
Ráadásul könnyen lehet, hogy új szerepkörben kell majd megmutatnia magát, mivel az erőcsatár Serge Ibaka egy vádlisérülés miatt kénytelen lesz kihagyni az idei rájátszás hátralévő részét, így elképzelhető, hogy a Thunder egy alacsonyabb szerkezetben lép majd pályára, Duranttel a négyes poszton. Ekkor jó eséllyel egyszerre lehet a pályán Russell Westbrookkal és Reggie Jacksonnal, amely így egy kiemelkedően dinamikus trió lehet a hagyományosan "öreg" San Antonio ellen.

Tony Parker

Fotó: Eurosport

A Spursnél is van aggodalom sérülés miatt, a csapat esze és irányítója, Tony Parker szenved a combhajlító izmával, ám a legfrissebb hírek szerint ő vállalni fogja a játékot. A kor ezúttal is fontos lehet, a San Antonio keretében csak két játékos van, aki a '90-es években született, közülük Kawhi Leonard szerepe lehet fontos, ő az alapszakaszban közel 30 percet töltött átlagban a pályán, és a csapat legendás edzője, Gregg Popovich szerint egyre bátrabban vállalkozik fontos szituációkban.
Az elemzők szerint a Spurs számára egyértelműen az kedvezhet, ha lassítja a játékot, és nem megy bele a Thunder által legtöbbször preferált rohanásba (ennek ellenére a rájátszás során eddig átlagban nagyjából öt ponttal szerez többet a Spurs, mint a Thunder). Felállt védekezés ellen pedig jöhet a jól bevált hármas, Parker, Tim Duncan és Manu Ginóbili, akik az elmúlt évtizedben számos szép siker részesei voltak San Antonióban. És elsősorban ennek a hármasnak köszönhetően az NBA-vel foglalkozók jó része inkább a San Antonio sikerét várják, főleg Ibaka kiesésével.
Egy biztos: rendkívüli csatát láthat majd a közönség, a párharc második, negyedik, és ha lesz, ötödik mérkőzését pedig a SportTV közvetítésén keresztül Magyarországon is lehet majd követni.
NBA
Történelmi meccsek, töménytelen mennyiségben
19/06/2021 13:21
Liga Endesa
Hanga Ádám bajnok lett a Barcelonával
16/06/2021 10:12