Holtszezon van jelenleg még az NBA-ben, így a hét hírét is egyértelműen a pályán kívül kell keresni. Az észak-amerikai profi liga ugyanis nyélbe ütötte az új televíziós szerződését, ami egészen új dimenziókat nyit meg az NBA előtt. A 2016 és 2025 közötti időszakra ugyanis az ESPN és a TNT összesen 24 milliárd (!) dollárt fizet. A jelenleg is érvényes (még két szezonig futó) médiaszerződésekhez képest az NBA bevételei ebben a vonatkozásban megháromszorozódnak, jelenleg ugyanis szezononként 930 millió dollár a liga tévés bevétele, ami 2,66 milliárd dollárra kúszik fel hamarosan.
- Pályafutása során először kapta meg a FIBA legjobb európai játékosának járó elismerést Tony Parker. A 32 éves francia klasszis az NBA Global Games sorozat idei első állomásán Berlinben vehette át a még a 2013-as évre szóló elismerést, ahol a bajnok San Antonio Spurs a német Alba Berlin ellen játszott szerdán. A FIBA 2005 óta adja át ezt az elismerést a legjobb európai kosarasnak. A német bajnoki ezüstrémes 14.500 szurkolója előtt alaposan meglepte a Spurst, hiszen a találkozót hatalmas meglepetésre 94-93 arányban az Alba nyerte meg, a mindent eldöntő kosarat Tim Duncan labdaeladása után a végül 18 pontig jutó Jamel McLean szerezte a dudaszó pillanatában. A San Antonio szombaton Isztambulban a Fenerbahce ellen folytatja európai "turnéját", majd október 28-án a Dallas ellen kezdi meg az alapszakasz.
NBA
Extra izgalom vagy profitéhségből elkövetett igazságtalanság?
10 ÓRA
- Győzelemmel kezdte meg az NBA szezon előtti felkészülési mérkőzések sorozatát a LeBron Jamest ismételten a soraiban tudó Cleveland Cavaliers. A Cavs az 51-szeres (!) izraeli bajnok, nem mellesleg Euroliga győztes Maccabi Tel Aviv ellen 107-80 arányban diadalmaskodott. James a szünet előtt 12 ponttal segítette csapatát, később azonban hátsérülése miatt már nem játszott. A napokban Miamiban található luxusingatlanát árulni kezdő "Király" hivatalos visszatérését 20.562 néző szurkolta végig a Quicken Loans Arenában. A másik friss igazolás, az olimpiai bajnok Kevin Love első meccsén nyolc ponttal mutatkozott be Cavaliers mezben.
- Szintén nagy figyelem kísérte a tengerentúlon egy másik nagy sztár, Kobe Bryant első meccsét, aki végre ismét parkettre léphetett Los Angeles Lakers mezben. A sérülések által sújtott 2013/14-es évad után Bryant a Denver Nuggets ellen 98-95-re megnyert meccsen tért vissza a csapatba, amelyet öt gólpasszal és 13 ponttal segített. A 36 éves klasszis az előző évadban 76 meccset mulasztott, most teljesen egészségesnek tűnik és 21 percet játszott bemutatkozó a Nuggets ellen.
- Az Indiana Pacers szerződést hosszabbított a csapat edzőjével, Frank Vogellel. A 2015-ben lejáró eredeti megállapodás "megtoldásának" pontos részleteit még nem hozták nyilvánosságra az érintett felek. A 41 éves mesterrel ugyanakkor érezhetően elégedettek a Pacersnél, a csapatot 2011-ben beugró edzőként átvevő Vogel ugyanis a legutóbbi két szezonban egyaránt a keleti döntőig vezette a csapatot - ahol mindkétszer a Miami Heat állta útjukat.
- Bár mindig vannak újabb spekulációk, egyelőre várni kell arra, hogy az NBA európai csapattal bővüljön. Erről beszélt Adam Silver, a liga igazgatója a napokban, aki elmondta, hogy ez a terv elsősorban elődje, David Stern víziója volt. "Ő találta ki az ötletet, a megvalósítást azonban meghagyta nekem" - nyilatkozta a komisszárius szerdán, igaz egyelőre belátható időn belül nem lesz európai alakulat a ligába. Silver egy másik érdekes kérdés kapcsán is nyilatkozott, így megtudhattuk, hogy hamarosan az NBA csapatok mezein is jöhetnek majd a reklámok. Sok dolog bizonytalan még, ugyanis a bevezetés dátuma mellett az sem eldöntött, hogy a szponzori bevételekből eredő bevételeket a csapatok, a liga, netán a meccseket közvetítő televíziós társaságok zsebelhetik-e majd be. Ahogy mondani szokták, folytatása következik...
Kosárlabda
Nyert a Lakers, egyre közelebb vannak a rájátszáshoz
16/05/2021 07:31
NBA
Így zajlott Kobe Bryant és Michael Jordan utolsó üzenetváltása
15/05/2021 12:28