Az elmúlt héten túl sok minden nem történt az észak-amerikai kosárlabda bajnokságban, az NBA körül azonban még a nyári uborkaszezonban is akadnak érdekességek. Ezekből szemezgettünk szokásos heti rovatunkban.
- Már az NBA rajtja előtt találkozik egykori klubjával, a Miami Heattel LeBron James. A nyáron korábbi csapatához, a Cleveland Cavaliershez visszatérő klasszis az NBA Global Games keretein belül léphet parkettre egykori társai ellen. A két James-hez köthető klub október 11-én a brazíliai Rio de Janeiróban találkozik egymással. Jamest múlt pénteken szülővárosában Akronban hatalmas show és ünnepség keretében (ld. videó) fogadták. Rióban másodszor rendeznek NBA mérkőzést, tavaly a Chicago-Washington találkozó volt az első ilyen kosárlabda meccs. A Cleveland október 5-én az izraeli Maccabi Tel Aviv ellen kezdi meg a felkészülési találkozók sorozatát.
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
09/05/2021 12:09
- A korábbi Microsoft-főnök, Steve Ballmer kezébe került át a Los Angeles Clippers együttese. A klub 80 éves tulajdonosa, Donald Sterling a tavasz végén került rasszista megjegyzései miatt kellemetlen helyzetbe, így az NBA és a közvélemény nyomására el kellett adnia csapatát. Bár eleinte védekezett a kényszerű eladás ellen, Sterling végül beadta a derekát és rekord összegért, 1.49 milliárd euróért adta el a klubot. A tekintélyvesztést leszámítva nagyon rosszul azért nem járt az idős üzletember...
- Csapata ugyan még nincs a 2014/15-ös bajnokságra, de eldőlt, hogy nagy valószínűséggel a következő szezonban is láthatjuk majd az NBA-ben Ray Allent. Az ESPN ugyanis a játékos ismerőseire hivatkozva azt jelentette, hogy a 39 éves vajkezű dobó talán már döntött a folytatásról. A Bostonnal (2008) és a Miamivel (2013) is bajnoki címet szerző játékost a Cleveland Cavaliers csábítja, ahol újra együtt játszhat majd Jamesszel. "Még nem tudom, hogy mi lesz velem, szeretnék szeptemberben dönteni, de addig hagyok magamnak időt. Megnézzük, majd miként érzem magam a szezon közeledtével" - nyilatkozta hivatalosan Allen, aki az előző évadban is majdnem 40%-al dobálta a specialitásának számító hárompontosokat, emellett 26 percet és 9,6 pontot átlagolt a Heatnél.
- David Stern neve évtizedek óta összefonódott az NBA-vel. Ez a jövőben hatványozottan így lesz, hiszen a liga egykori komisszáriusát beválasztották a Hírességek Csarnokába. A ligát 1984-2014 között irányító sportvezetőt a beiktatási ceremónián Magic Johnson, Larry Bird és Bill Russell is méltatta. "Mindig is a játék volt a döntéseim középpontjában, sok ezer ember segített abban, hogy ilyen fényes jövő elé nézhessen az NBA" - mondta rövid köszönő beszédében az egykori sportvezető. Stern mellett olyan korábbi NBA sztárok is bekerültek a Hall of Fame-be, mint Alonzo Mourning, Mitch Richmond vagy a litván kosárlabda legendája, Sarunas Marciulionis. A Stern-érához tartozik az NBA-t új dimenziókba emelő Michael Jordan sikerkorszaka, a Dream Team szereplése a barcelonai olimpián, később pedig a Lakers valamint a Heat remek évei is.
- A hónap végén kezdődik el a férfi kosárlabda világbajnokság Spanyolországban. A legnagyobb esélyesnek számító amerikai csapat tovább gyengült, mert a napokban pszichés és fizikai fáradtságra hivatkozó Kevin Durant is lemondta a részvételt. A többek között LeBron Jamest, Chris Pault, Kevin Love-ot, Carmelo Anthonyt és Russell Westbrookot is nélkülözni kényszerülő amerikaiak számára komoly érvágás ez, főleg Paul George sajnálatos lábtörésének a fényében. Rossz nyelvek szerint Durant  döntésének hátterében az állhat, hogy hamarosan aláírja 300 millió dollár körüli (!) egyéni szponzorációs szerződését, amely pedig egy esetleges sérülés esetén komoly veszélybe kerülhet...
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
06/05/2021 18:33