Január 26-án Kobe Bryant élete utolsó Instagram-posztjában közös képpel üzent LeBron Jamesnek: folytassa az utat. Nyolc és fél hónappal később LeBron és a Los Angeles Lakers az NBA bajnoka lett. Könnyek között, rekorddal. 


Vannak olyan napok a sportban, amiket lehetetlen kitörölni a történelemkönyvekből, hisz örökre és megmásíthatatlanul beivódnak a lapok közé. Ilyen volt 2020. október 11., és nem csupán azért, mert az utóbbi húsz év két kiemelkedő világklasszisát, Michael Schumachert és Roger Federert szinte egyszerre, két órán belül érték utol (az F1-ben Lewis Hamilton 91. futamgyőzelmével, míg a férfi teniszezőknél Rafael Nadal 20. Grand Slam-sikerével került holtversenyben az örökranglista élére), hanem azért is, mert a Los Angeles Lakers 2010 után ismét bajnok lett az NBA-ben.
Egyáltalán nem mellékes, ugyanakkor jelen helyzetben másodrangú tény, hogy a Lakers a sikernek köszönhetően (szintén holtversenyben) minden idők legeredményesebb franchise-ja lett az észak-amerikai kosárlabdaéletben, hisz immár ugyanúgy 17 bajnoki címmel rendelkeznek, mint a Boston Celtics. Hogy az orlandói buborékban véghezvitt Los Angeles-i álom (4-2-re verték összesítésben a Jimmy Butler vezette, amolyan outsiderként végig zseniálisan játszó Miami Heatet) mégsem a számokról szól, az a nagydöntő hatodik, végül mindent eldöntő meccse utáni nyilatkozatokból is tökéletesen kiderült.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - USA - Czech Republic - Kosárlabda – Olimpiai főhírek
24 PERCE
LeBron James vezérletével lett bajnok a Lakers | Eurosport
A Los Angeles Lakers vasárnap LeBron James vezérletével negyedszer is nyert a Miami Heat ellen az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) döntőjében, és ezzel a klub történetében 17. alkalommal szerezte meg a bajnoki címet. A párharc hatodik mérkőzésén a Lakers roppant összeszedett játékot nyújtott és már az első két negyedben eldöntötte a meccs és ezzel a finálé sorsát.
"Bárcsak Kobe és Gigi látta volna ezt az egészet" - üzent a Lakersnek Instagramon Vanessa Bryant, a január végén elhunyt Kobe özvegye, egyben a tragikus helikopter-balesetben 13 évesen életét vesztő Gianna édesanyja. Tíz évvel ezelőtt a Lakers 4-3-ra nyert a nagydöntőben a Celtics ellen, a finálé MVP-je Bryant volt, ezúttal a méltó utód, LeBron James lett a legértékesebb játékos. LeBron a liga történetének első kosarasa, aki három különböző csapat (Heat, Cleveland Cavaliers, Lakers) vezéreként érdemelte ki a díjat, összességében pedig negyedik bajnoki címét és negyedik döntős MVP elismerését gyűjtötte be. 
"A lehető legközelebb kerültünk egymáshoz csapaton belül, amikor januárban megtörtént a tragédia. Nekünk, belsősöknek mindenkinél mélyebb érzéseket váltott ki a pillanat, magunkba zártuk a fájdalmunkat. Az egész szituáció túlnőtt rajtunk. Los Angeles megérdemli a tiszteletet, egyértelműen a legvégsőkig küzdöttünk. A Lakers visszakerült oda, ahova való: a csúcsra. Ez volt a küldetésem, ez volt a küldetésünk" - mondta a pályafutása 260. playoff-meccsével szintén egyeduralkodóvá váló James, akit Frank Vogel vezetőedző "minden idők legjobbjának" nevezett a finálét követően.
A Lakers general managere, Rob Pelinka úgy fogalmazott, Kobe és Gianna mutatta az utat a csapatnak a szezonban, hisz Bryant hangja végig ott csengett a játékosok fülében a buborékban, míg a vasárnap dupla-dupláig jutó Anthony Davis reméli, fentről nagyon büszkén tekintenek most le rájuk. "A mostani győzelem lehetővé teszi, hogy kiegészítsük az örökségüket. A 2020-as Lakers Kobe hagyatékára épített, előtte tisztelegtünk. Sosem felejtjük ezeket a perceket" - tette hozzá Pelinka, aki korábban Kobe ügynökeként, majd Gianna keresztapjaként volt jelen a Bryant család életében.
LeBron James, az új nagyvállalati sportolói karrierépítés prototípusa, aki megalkotta saját globális brandjét | Eurosport
Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, az éppen a tizedik NBA-nagydöntőjét játszó LeBron James üzletemberként is nagyot alkotott. Elsősorban a saját globális brandjét mutatja be Brian Windhorst A LeBron-vállalat című nem hagyományos sportkönyve, amely idén jelent meg magyarul a 21. Század Kiadó gondozásában.
A döntő után a Los Angeles-i Staples Centernél óriási ünneplést csaptak a Lakers-szurkolók, akik a szigorú járványügyi szabályokat megszegve hosszú percekig skandálták Kobe Bryant nevét. 
"Fejlődjetek tovább, folytassátok a megkezdett utat!" - üzente Bryant a halála napján, január 26-án Jamesnek. A megkezdett utat befejezték, úgy, ahogy soha senki nem tette és talán nem is fogja. 
Mert ez így volt megírva.

lakers-unneples.jpg

Fotó: Eurosport

részben via nba.com
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Australia - Germany - Kosárlabda – Olimpiai főhírek
3 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Kosárlabda: Franciaország - Irán - Összefoglaló
7 ÓRÁJA