A San Antonio Spurs történelmet írt az NBA december 30-i játéknapján: miután Gregg Popovich megkapta a második technikaiját és kiállították a Los Angeles Lakers elleni meccs második negyedében, segédje, Becky Hammon vette át a stafétát, így ő lett az első nő, aki tétmérkőzésen irányíthatott egy NBA-csapatot.


Az amerikai major-sportok szállítják azokat a társadalmi jelentőségű fejlődési faktorokat, amiről mindig nagy öröm beszámolni. Még novemberben jelentette be a Miami Marlins, hogy Kim Ng a klub general managereként csatlakozik soraihoz. Ő az első nő, aki a Major League Baseball-ban (MLB) ilyen posztot tölt be. Ng megbízása a korábbi amerikai First Lady, Michelle Obama elismerését is kiváltotta, aki a Twitteren lelkes poszttal fejezte ki örömét. "Annyira izgatott vagyok, hogy Kim Ng-t kinevezték az MLB első női és első ázsiai-amerikai GM-jének. Úgy nőttem fel, hogy a Cubs a kedvenc csapatom, de szurkolni fogok neked!" - írta.
Miamiban tört át az üvegplafon, megvan az első női GM az amerikai profi baseball-ligában | Eurosport
A Miami Marlins pénteken jelentette be, hogy Kim Ng a klub general managereként csatlakozik soraihoz. Ő az első nő, aki a Major League Baseball-ban (MLB) ilyen posztot tölt be. Kim Ng a baseballon belüli vezetői karrierjét nem ma, hanem még 30 éve, 1990-ben indította gyakornokként a Chicago White Soxnál, de ez csak a kezdet volt.
Kosárlabda
LeBron James immár 18-adszor játszhat az All Star-mérkőzésen
8 ÓRÁJA
Michelle Obama után most a megválasztott alelnök, Kamala Harris posztolt arról Facebook-oldalán, milyen nagy dolog az, ami Becky Hammonnal történt. "Gratulálok, Becky Hammon! Lehet, hogy te vagy az első, de tudom, hogy biztosan nem te leszel az utolsó." - írta az USA január 20-án hivatalba lépő, leendő második embere az ESPN témába vágó cikke megosztása elé.
"Megkaptad őket" - ezzel a rövid üzenettel jelölte ki meccsbeli utódját Gregg Popovich, amikor a szerdai parti második negyedének vége előtt négy perccel elküldték a kispadtól. 
"Ez nyilvánvalóan egy nagy ügy. Egy lényeges pillanat." - kommentálta a vele történteket Becky Hammon a mérkőzés után. Megjegyezte, hogy évek óta dolgozik azon, hogy eljusson ehhez a mérföldkőhöz, már több mint egy évtizedet töltött el San Antonióban, először a San Antonio Silver Stars játékosként, majd a férfi csapat edzői stábjának fontos tagjaként. "Nagyon hálás vagyok azért, hogy megkapom a lehetőséget a csapat mellett. Ez az NBA és a női edzők számára is egy különleges nap" - nyilatkozta a hatszoros All Star-irányító a 2014-es bejelentés kapcsán, amikor az edzői kinevezésére került sor. 
A Spurs több szempontból is minta-franchise az NBA-ben, mind az öt bajnoki címét 1999 után nyerte - csak a Los Angeles Lakers lett többször bajnok azóta -, az Európára kiterjedő játékosmegfigyelő-hálózatuk is legendás, és Becky Hammon szerepvállalása is nekik köszönhető, ő lett az első női tagja egy NBA-csapat edzői stábjának teljes munkaidőben. 
Hammon hozzátette két nappal ezelőtti mondandójához, hogy legszívesebben győztes mérkőzésen szerette volna dirigálni csapatát, de évek múlva nem arra fognak emlékezni, hogy a címvédő Lakers nyert 121-107-re, hanem arra, történelmet írt a hazai csapat. 
"Őszintén szólva, abban a pillanatban csak próbáltam megnyerni a meccset. Sokat mondom ezt, de igyekszem nem gondolni a nagy képre és annak aspektusára, mert elsöprő lehet." - mondta Hammon. Az a dolga, egészítette ki ezt a 43 éves edző, hogy koncentráljon arra, hogy segítse a játékosait a sikerben. A meccs után úgy tűnt, hogy a figyelem nem ingott meg: Hammon beszéd közben még mindig az összesített statisztikai és jegyzetlapot tartotta, amelyekre az edzők támaszkodnak.
A Lakers, amely a győzelemnek örülhetett aznap, szintén tudomásul vette ellenfele oldalvonalán kibontakozó történelmi eredményét. "Nagyon szenvedélyes, rajong a játékért. Gratulálok neki és a ligának is jár az elismerés." - nyilatkozott elismerően LeBron James"Megérdemli. Egyszer remek edző lesz." - ezt pedig a Lakers bajnok mestere, Frank Vogel mondta. 
A Lakersszel kétszeres NBA-bajnok, a Spursnél három szezont (2016-2019 között) eltöltő Pau Gasol is tweetelt az esetről, pláne, hogy San Antonióban együtt dolgozott a hét hősével. "Gratulálok, Becky Hammon!" - írta.
via npr
NBA
Felavatták a Kobe Bryantet és lányát ábrázoló szobrot a két évvel ezelőtti tragédia helyszínén
TEGNAP 09:52
NBA
50 pont 27 perc alatt? A Philadelphia sztárcenterének ez is lehetséges
20/01/2022 07:51