Minden idők legnehezebb és legtragikusabb NBA-idénye ért véget, azonban felmerül a kérdés: Miként alakul a következő évad? A liga vezetésének célja, hogy a januárban kezdődő szezonban szurkolók előtt játsszák le a bajnokságot. Az NBA-t ért gazdasági recesszió nehéz helyzet elé állítja Adam Silveréket és a játékosokat. De vajon miként alakul a fizetési sapka, ezáltal a játékosok bére a következő évadban?


Az idei NBA-idényt a koronavírus-világjárvány megjelenése előtt is botrányok és tragédiák sújtották. Az idei szezonban hunyt el az összes major-sportliga leghatásosabb komisszárja, David Stern és az elmúlt két évtized egyik legmeghatározóbb kosárlabdázója, Kobe Bryant. Az NBA két ikonikus alakja azonos évben való elvesztése mélyen megrázta az észak-amerikai kosárlabda világát. Magic Johnson, a Los Angeles Lakers ötszörös bajnoka a Chicagóban megrendezett All Star-gálán a következőképpen emlékezett meg róluk: "Elvesztettünk két NBA-családtagot, akik nagyon sokat jelentettek a ligának, a szurkolóknak és országszerte nagyon sok közösségnek is."
A tragédiákon túl tavaly októberben Daryl Morey, a Houston Rockets vezérigazgatója egy Twitter-üzenet miatt kevert hatalmas port az NBA és a kínai állam között. Morey egy olyan üzenetet retweetelt (osztott meg), melyben a hongkongiak szabadsága mellett állt ki. A kínai állami televízió, a CCTV azonnal felfüggesztette az NBA-mérkőzések közvetítéseit erre a szezonra és parkolópályára tette az NBA-vel kapcsolatos híreket. Hasonlóképp járt el a másik kínai médiakonglomerátum a Tencent, mely levette a kínálatából az NBA League Pass megfelelőjét, mely lehetővé tette az ügyfelek számára, hogy előfizessenek az NBA teljes idényére. A liga legnagyobb szponzorai közé tartozó Tencent és a Kínai Állami televízió szankciói már finoman szólva is megérintette a szövetség költségvetését. Becslések szerint a bevételek 400 millió dollár körüli összeggel csökkentek.
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
09/05/2021 12:09
Dávid Kornél szerint addig nem lehet senkit sem Kobe Bryanthez hasonlítani, amíg az illető nem nyer bajnoki gyűrűt | Eurosport
Dávid Kornél vagy egy órán át állt az újságírók rendelkezésére a Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel megjelent életrajzi könyv csütörtöki bemutatója után. Mi az utolsók voltunk a sorban, akik a januárban helikopter-szerencsétlenségben elhunyt klasszisról kérdezhettük az eddigi egyetlen magyar NBA-kosárlabdázót.
Majd ezt követően márciusban a koronavírus okozta világjárvány miatt a bajnokságot felfüggesztették, és csak június végén, az orlandói buborékban folytatták a szezont. Az eredetileg tervezett 175 millió dolláros szervezési költségeket is meghaladhatja a játékosok luxusbörtönének is elnevezett orlandói rájátszás. A pandémia által okozott gazdasági recesszió mértékét pontosan még nem lehet megállapítani. Tőrös Balázs, a Sport TV szakkommentátora, a Trash Talk és az Alley-oop műsorvezetője szerint nagyságrendileg 1 milliárd dollár veszteséget generált az NBA számára a járvány és az említett kínai botrány. A jövőt illetően azonban egy dolog biztos, hogy a liga bevételeinek 40%-a a stadionokból és az ahhoz köthető szolgáltatásokból származnak. A szövetség tervezett bevétele 8 milliárd dollár volt ebben az évben, tehát 3,2 milliárd dollár bevételkiesést jelenthet a szurkolók nélküli lebonyolítás a következő idényben.
Az NBA a gazdasági nehézségek miatt a legvégsőkig kivár a következő évad elindítása kapcsán. A szövetség vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az előttünk álló bajnokságot a csapatok a saját stadionjaikban, a saját szurkolóik előtt kezdjék meg. A szervezők törekednek arra, hogy ezt a lehető legbiztonságosabb módon véghez tudják vinni, ezért akár a mérkőzések előtt gyorstesztekkel szűrnék ki a fertőzött szurkolókat. 
Tőrös Balázs szerint az NBA mindent meg fog tenni azért, hogy ismét nézők lehessenek a pálya szélén. Szerinte elképzelhető, hogy a stadionok felét vagy egyharmadát fogják a szurkolók kitölteni és ezért képesek a végletekig kivárni a szezonkezdést illetően. Éppen ezért az eredetileg tervezett karácsonyi idénykezdést elnapolták januárra, míg az NBA Draft-ot november 18-án rendezik meg. Adam Silver ragaszkodik ahhoz, hogy a következő bajnokságot az eredeti lebonyolításban, 82 mérkőzéses alapszakasszal és rájátszással rendezzék meg.
"Kobe Bryant nem csak nyerni akart, hanem úgy akart nyerni, hogy ő a legjobb" | Eurosport
A Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete címmel megjelent életrajzi könyv csütörtöki bemutatója után beszélgettünk Tőrös Balázzsal a Kobe Bryanthez fűződő személyes viszonyáról, a SportTV kosárlabda-szakértő műsorvezetője azt is elmesélte, mit tart kommentátori pályafutása legnagyobb mélypontjának. Többször is kifejtetted az elmúlt 15 évben, hogy ellentmondásos a viszonyod Kobe Bryanttel kapcsolatban.
A következő idény tehát várhatóan január és augusztus között fog lezajlani. Érdekesség, hogy július 23-án már a tokiói olimpián lenne jelenése az NBA sztárjainak. A komisszár erre a problémára azt felelte: "valószínű, hogy a legjobb 15 sztár nélkül fog szerepelni a nemzeti csapat."
A koronavírus okozta gazdasági válság és a már említett botrány mind arra engednek következtetni, hogy a jövő évi fizetési sapka csökkenni fog. A kérdés az, hogy a következő szezonra tervezett 115 millió dollárhoz képest, vagy az idei 109,14 millió dollárhoz mérve fog-e csökkenni. Az NBA történetében eddig mindösszesen két idény volt, amikor csökkent a fizetési sapka az előző évadhoz képest. Az egyik ilyen a 2002/2003-as szezon volt, amikor 40,271,000 millió dollárra csökkent a fizetési sapka az előző évi 42,500,000 millió dollárról. A másik negatív idény a 2009/2010-es volt, abban az évben 57,7 millió dollárra csökkent a fizetési plafon az előző évi 58,68 millió dollárról.
Az, hogy milyen mértékben fog ez csökkenni az idei évben, azt egyelőre nem lehet tudni. Tőrös Balázs szerint azonban elképzelhető, hogy a liga be fogja fagyasztani az idei fizetési sapkát és megpróbálja azt mesterségesen fenntartani. Ezzel a lépésével a szövetség veszteségbe kergetheti a franchise-ok tulajdonosait, azonban megoldás lehetne a járvány gazdasági nehézségeinek kiküszöbölésére, bízva abban, hogy a 2021/2022-es idény már normál körülmények között zajlik majd le. A fizetési plafon alakulása nagyban függ attól, hogy miként tud megállapodni a játékosok szakszervezete és a liga. Jelen esetben mind a két félnek hatalmas a veszíteni valója. Talán az NBA tulajdonosai vannak erősebb alkupozícióban, hiszen nemrégiben támogatták a játékosok szakszervezete kérésére a Black Lives Matter-mozgalmat, amely nagyon fontos volt a fekete bőrű játékosoknak.
Minden mozdulatlan az NBA-ben - hogy aztán bármikor dőljön a dominó | Eurosport
November 18-án tartják az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA amatőr játékosbörzéjét, ismertebb nevén a draftot, ugyanakkor rengeteg dolog bizonytalan még: nincs megállapodás a liga és a játékosok között a szezon kezdetéről, a fizetési sapkáról és a luxusadó kérdéséről sem.
A játékosok bérének alakulása jelenleg nagyon kiszámíthatatlan. Egy dolog azonban biztos, a meglévő szerződéseket nem fogják tudni felülírni, mert az hatalmas botrányhoz vezetne a játékosoknál. Akinek idén kezdődik a szerződése, az még jól járhat, ugyanakkor, aki most fog majd hosszabbítani maximum szerződésre, az viszont nagyon pórul járhat. Ugyanis abban az esetben, ha mondjuk 30 százalékot esik a plafon, akkor az azt jelenti, hogy a kezdőfizetése 30 százalékkal alacsonyabb lesz. Azt már utólag újra tárgyalni nem lehet majd. Ez arra ad következtetni, hogy a játékosok kevésbé akarnak majd maximum szerződéseket aláírni, helyette inkább rövidtávú egy-két éves szerződéseket akarnak majd, hogy lássák, miként alakul a saját jövőjük és az NBA jövője.
Szerző: Kiss Balázs
Kosárlabda
Ugyanazzal a csapattal készül a 18. WNBA-szezonjára a zseniális irányító
07/05/2021 08:44
Kosárlabda
Így élte meg Hanga Ádám, hogy „felrobbant” mellette a Barca sztárja
06/05/2021 18:33