A San Antonio Spurs és az Oklahoma City Thunder közötti nyugati főcsoportdöntő első mérkőzése előtt az volt a kérdés, hogy Tony Parker kisebb sérülése vagy Serge Ibaka kiesése lesz a döntő faktor. Az utóbbi bizonyult helyes tippnek, mert az Oklahoma képtelen volt hatékonyan védekezni, és azok után, hogy idén mind a négy korábbi alkalommal legyőzte a nyugati főcsoport alapszakasz-bajnokát, ezúttal 122-105-ös vereséget szenvedett.
A hazaiaknál Tim Duncan megdobta a szokásos 27 pontját, mert nem kapott olyan agresszív védekezést, amilyet Ibakától kapott volna. Amikor viszont mégis rámásztak az arcára, akkor tökéletesen adta tovább a labdát. A San Antonio szinte kivétel nélkül megtalálta a rést a pajzson. 66 pontot dobtak a festékről, 20-szal többet, mint amennyit átlagban elszenved az Oklahoma. Alább láthatjuk, hogy mi és ki hiányzott a leginkább a vendégek védekezéséből:
Liga Endesa
Hanga Ádám bajnok lett a Barcelonával
3 ÓRÁJA
És az a szép, hogy az Oklahoma még így is ráijesztett a San Antonio szurkolóira egy komoly fordítással a második félidő elején. A második negyed vége felé 15 ponttal is elhúztak a hazaiak, és a szünetben 10-zel mentek (69-59). Innen sikerült átvenni az Oklahomának a vezetést 78-77-nél, de nem tudták fenntartani az intenzitást. Nem is nagyon volt lehetséges, hiszen bő nyolc perc alatt 10 ponton tartották a San Antoniót és közben dobtak 18-at. Hosszú távon ez teljesen irreális.
Ami tehát összejött két éve az Oklahomának, az egyelőre távoli álomnak tűnik. Akkor is a rájátszás ugyanezen szakaszában futott össze a két csapat, és az első két elvesztett meccs után sorozatban négyet hoztak Kevin Duranték, és bejutottak az NBA döntőjébe. Akkor sikerült 19 pont alatt tartani Duncant, de nagy kérdés, hogy a rájátszásból kidőlő Ibaka nélkül most mennyi esélyük lesz.
Az Oklahoma annyira erősen támaszkodik Durant és Westbrook támadójátékára, hogy a 28 illetve 25 pont kettejük részéről édeskevés, ha ennyire gyenge a védekezés, mint az első meccsen volt. Merthogy az alapszakaszban megnyert négy meccsen sikerült a San Antoniót átlag 100 pont alatt tartani, amitől nagyon távol áll a most elszenvedett 122. Magyarán szólva, ha ennyire nem megy hátul az Oklahomának, akkor az ellenfél gyűrűje alatt kell belehúzni. Na de 120 pont felett dobálni sorozatban a legjobb nyugati csapatnak? Szintén irreális.
Folytatás szerda este (nálunk csütörtökön, hajnali 3 órától közvetíti a Sport 1). De előbb még ma este összecsap keleten az Indiana és a Miami. Addig is nézzük a meccs öt legszebb momentumát:
NBA
Hosszabbításban buktak el Curryék, a Memphisé az utolsó hely a rájátszásban
22/05/2021 08:10
NBA
Extra izgalom vagy profitéhségből elkövetett igazságtalanság?
18/05/2021 11:11