Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese az 5. kalapból várta a csütörtökön online formában megtartott berlini sorsolást, így az már előzőleg biztos volt, hogy nem kerülhetett össze a hasonlóan besorolt Belgiummal, Izraellel és Nagy-Britanniával.

Előzőleg már tudni lehetett, hogy a koronavírus-járvány miatt idén őszről elhalasztott, 41. Eb négy házigazdája Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia lesz 2022. szeptember 1. és 18. között. A csoportmérkőzésekre Kölnben, Milánóban, Tbilisziben és Prágában kerül sor. A négy rendező ország választhatott maga mellé egy-egy biztos ellenfelet. Németország Litvániával, Csehország Lengyelországgal, Grúzia Törökországgal, Olaszország pedig Észtországgal állapodott meg, így ezek a csapatok egy csoportba kerültek.
A berlini ceremónia egyik díszvendége az NBA-bajnok Dirk Nowitzki volt, aki az Eb nagyköveteként tevékenykedik. A németek sztárja a sorsoláson is közreműködött, bár egyik-másik nevet tartalmazó gömbbel igencsak meggyűlt a baja. A kölni B csoport küzdelmei során - ahonnan az első négy jut majd tovább - a magyarok ismét szembekerültek a címvédő szlovénokkal, akikkel a selejtezőben is összecsaptak már.
Kosárlabda
Nyert a Lakers, egyre közelebb vannak a rájátszáshoz
21 ÓRA
Ivkovics Sztojan elsőként a kedvező helyszínről beszélt az MTI-nek:
"Örülök Kölnnek, mert elfogadható távolságra van Magyarországtól a szurkolóink számára, akik legutóbb Kolzsváron is fantasztikus hangulatot teremtettek. Európa legjobbjai közül négy a mi csoportunkba került, de célként ezzel együtt az Eb-döntőt jelölöm meg, aztán az élet majd megmutatja, hogy mi a realitás. Egy sportoló mindig a diadalra hajt, velünk sincs ez másként, annyi bizonyos, hogy ott akarunk lenni Berlinben" - jelentette ki a szakvezető.
Bodnár Péter, a szövetség főtitkára úgy vélekedett, hogy a válogatott nem számíthatott könnyű sorsolásra.
"Ez az Eb, itt nincs könnyű csoport" - mondta az MTI-nek. "A szurkolóknak talán könnyebb lesz Kölnbe eljutva a helyszínen buzdítani a csapatot, előzőleg ugyanis a georgiaiak megkerestek bennünket a partnerség felajánlásával, de mi adni akartunk egy lehetőséget a magyar rajongóknak, hogy többen eljuthassanak a meccseinkre. Annyi bizonyos, hogy Ivkovics Sztojannal semmi sem lehetetlen, és a fiúk ismét oroszlánként fognak küzdeni az Eb-n" - tette hozzá.
Az Ivkovics-gárda februárban, a kijevi buborékban lebonyolított selejtezőtornán vívta ki a részvételi jogot a kontinenstornán. Az F csoportból az első három válogatott szerzett részvételi jogot a kontinenstornára, a magyarok mellett a címvédő szlovénok és az ukránok szereztek Eb-kvótát.
A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n - 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 15. helyen zártak.
A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.
Az Eb csoportjai:
A csoport (Tbiliszi): Georgia, Spanyolország, Oroszország, Törökország, Belgium, Bulgária
B csoport (Köln): MAGYARORSZÁG, Franciaország, Szlovénia, Németország, Litvánia, Bosznia-Hercegovina
C csoport (Milánó): Görögország, Olaszország, Horvátország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Észtország
D csoport (Prága): Csehország, Szerbia, Lengyelország, Finnország, Izrael, Hollandia
Forrás: MTI
NBA
Így zajlott Kobe Bryant és Michael Jordan utolsó üzenetváltása
TEGNAP 12:28
Kosárlabda
Rekordáron vették meg az NBA-legenda mezét
09/05/2021 12:09