Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Több a kérdőjel az ideálisnál Golovin első világbajnoki keretében

Rév Dániel

Frissítve 06/01/2022 - 16:13 GMT+1

21 fős keretet jelölt ki az új szövetségi kapitány a világbajnoki felkészülésre, 18-an utazhatnak majd a párizsi felhozó meccsekre és a spanyolországi világbajnokságra.

Több a kérdőjel az ideálisnál Golovin első világbajnoki keretében

Fotó: AFP

Golovin az olimpiai keretre alapozik

Nincsen nagyon sok változás a női kézilabda-válogatott világbajnoki bő keretében ahhoz a kerethez képest, amely befejezte az olimpiai játékokat augusztusban, Tokióban. A kapuban teljesen, a széleken egy kivétellel, a belső posztokon pedig nagyrészt azok a játékosok kerültek a keretbe, akik az olimpiai felkészülés során is kerettagok voltak, még Elek Gábor irányítása alatt. Két új név van csak a kalapban: az NB1-ben szenvedő Alba Fehérvárból lett kerettag a jobbszélső Töpfner Alexandra, és most készülhet először együtt a felnőtt válogatottal a 2001-es születésű Albek Anna, aki junior Európa-bajnok volt, és szembemenve a honi trenddel, nem a magyar bajnokságban, hanem Németországban, a TuS Metzingenben kézilabdázik.
Rajta kívül mindössze két légiós van a bő keretben: a nyáron szintén Németországba, a Bundesligát 100%-os mérleggel vezető Bietigheimbe igazolt Szikora Melinda, és a szintén külföldre szerződő, a BL-győztes Vipersben nagyrészt csak védekezésben játszó Tomori Zsuzsa valószínűleg a 18-as keretnek is tagja lesz.
A kapuban az újdonsült csapatkapitány, Bíró Blanka személye megkérdőjelezhetetlen, Janurik Kinga és Szikora azonban szintén jó formában érkezik majd a tornára, így nyugodtak lehetünk afelől, hogy a kapuban rendben leszünk. A széleken szintén a megszokott neveket találjuk a keretben, a bal oldalon az olimpián remeklő Márton Gréta - Schatzl Nadine páros mellett a Győrben folyamatosan magas szinten szerepet kapó Fodor Csenge tagja még a keretnek, nagy kérdés, hogy lesz-e három balszélső a szűkített keretben is. Ha nem, jó eséllyel Fodor lehet innen a kimaradó. A túloldalon Lukács Viktória egyértelműen a legjobb jobbszélsője a csapatnak, a ferencvárosi Kovács Anett és a már említett Töpfner harcolhat a második helyért - az komoly meglepetés lenne, ha az olimpiát egyedül végigrobotoló Lukács mellé két társnak is jutna hely a végső keretben.
Bíró Blanka
Szokás szerint sokkal nagyobbak a kérdőjelek a belső posztokon. Balátlövőben az olimpián szereplő Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szandra mellett a 21 éves Kácsor Gréta tagja még a keretnek, aki évek óta az NB1 egyik leggólerősebb átlövője, de a válogatottban eddig nem igazán tudott bizonyítani. Jobbátlövőben Albek inkább a hosszú távú fejlődése érdekében került be a bő keretbe, várhatóan Klujber Katrin és a hosszú sérülése után a válogatottba visszakerülő Planéta Szimonetta lehet a két balkezes átlövője a csapatnak. Utóbbi ráadásul védekezésben is kifejezetten hasznos ember, a Rasmussen-éra legjobban sikerült világversenyén, a 2018-as Európa-bajnokságon nagyon nagy erőssége volt a csapatnak (utána pedig arról írt nálunk, hogy inkább lenne harcos főhős, mint gazdag mellékszereplő).
Ami az irányítókat illeti, az olimpián a köztudatba berobbanó Vámos Petrának egyértelműen sokkal nehezebb dolga lesz a vb-n, mint volt Tokióban. Dinamikus, betörésekre alapuló játékát sokan nem ismerték, mint ahogy azt sem tudták róla, hogy mennyire agilis, bátor, tökös játékosról van szó. A mostani világbajnokságon viszont várhatóan kezdőként fog játszani, és biztosan sokkal több figyelmet fordítanak majd rá az ellenfelek videózás közben, mint eddig. Társa a bajnokságban remeklő Mosonmagyaróvár irányítója, Tóth Eszter lesz, aki a tavalyi Eb-n, 28 évesen mutatkozott be felnőtt világversenyen a válogatottban. Nincs tehát a keretben a szenvedő Siófokban nem igazán parádézó Lakatos Rita, nincs a Mosonmagyaróváron Tóth Eszterhez hasonlóan jól játszó, korábban válogatott Tóth Gabriella, és nincs a Golovin keze alatt nagyon látványosan játszó, ám kissé szertelen Pál Tamara sem.
Beállóban Golovin nem számít az olimpián alapembernek számító Kisfaludy Anettre, a két debreceni, az olimpián hullámzó teljesítményt nyújtó Bordás Réka, és a junior világbajnok Tóvizi Petra mellett az MTK-s Szabó Laura került be a keretbe. Szabó jelenléte meglepetésnek nevezhető, hiszen nem magaslik ki a teljesítménye az MTK-ban, azonban testalkatából adódóan valószínűleg kevésbé a gólszerzés, sokkal inkább a helyek megteremtése lesz a feladata a válogatottban, és erre jó lehet. Ahogy az olimpián is, várhatóan a decemberi világbajnokságon is az éppen pályán lévő beálló lesz a védekezésünk egyik belső embere Tomori mellett, de az is elképzelhető, hogy a két debreceni beálló egyszerre lesz a pályán védekezésben - ebben az esetben viszont nagyon észnél kell lennie a csapatnak, ha az ellenfélnél egy jól cselező irányítóval kell szembe nézni, mert Bordás a szerdai, MTK elleni bajnoki mérkőzésen igencsak megküzdött a vele szemben lendületből cselező Pállal.
A felkészülés november 22-én kezdődik, a csapat 26-án és 28-án már a szűkített kerettel játszik Párizsban az olimpiai bajnok franciák ellen, a világbajnokságon pedig a Valencia melletti Llíriában, Németország, Csehország és Szlovákia ellen játssza csoportmérkőzéseit, december 2-ától kétnaponta. A csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol várhatóan Dánia, Dél-Korea és Tunézia vagy Kongó lesz az ellenfél. A középdöntő első két helyezettje játszhat negyeddöntőt. Bízunk benne, hogy a magyar válogatott az olimpia után újra ott lesz a legjobb nyolcban.
picture

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosoknak a Portugália ellen játszott női kézilabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen az Érd Arénában 2021. október 6-án. MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés