Ahogy azt az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) korábbi közleményéből már sejteni lehetett, eltörölték a férfi Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának nyolcad- és negyeddöntőit, így azon négy csapat játszhat a karácsony utáni kölni Final4-ban, amely a csoportkör felső ágához tartozó csoportokban az első két helyen végzett. Emellett pedig számos másik kupa- és válogatott versenysorozattal kapcsolatban is döntött a szövetség vezetése.


Elég sok nemzetközi sportszövetség küzd azzal, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek közepette valahogy lezárja éppen aktuálisan futó szezonját. Sokan még nem döntöttek arról, hogy folytatódik-e az adott bajnokság vagy kupasorozat, többen viszont egészen abszurd megoldásokat találtak a problémára. Ilyen az EHF is, amely számos versenysorozatban hozott olyan döntéseket, hogy korábbi eredmények alapján, játék nélkül juttat tovább csapatokat. Nézzük először is a döntéseket:
- A férfi kézilabda Bajnokok Ligájanyolcad-és negyeddöntőit törölték, a már korábban december 28-29-ére áthelyezett négyes döntőben így a csoportkör felső ágának számító A és B csoport első két helyezettje vehet részt. A kölni Final4 mezőnye: Barcelona, Paris St-Germain, Kiel, Veszprém.
- A női kézilabda Bajnokok Ligája júniusi negyeddöntőit törölték, és kétféle megoldás közül fog az egyik megvalósulni: amennyiben a jelenleg kitűzött időpontban, szeptember 5-6-án meg tudják rendezni a négyes döntőt Budapesten, úgy szeptember 3-án, szintén a Papp László Budapest Sportarénában lennének az egymérkőzéses negyeddöntők. Amennyiben tovább kellene halasztani a Final4-t, úgy végleg törölnék a negyeddöntőket, és a középdöntő csoportok első két helyezettei, tehát a Metz, az Esbjerg, a Győr és a Brest Bretagne jutnának a négyes döntőbe, amit októberben szeretnének megrendezni.
- A férfi és női EHF-kupákvalamint a női Challenge-kupa hátralévő részét törölték, a sorozatok eredmény nélkül értek véget.
- A decemberi, Norvégiában és Dániában megrendezendő női kézilabda Európa-bajnokság selejtezősorozatának hátralévő négy fordulóját törölték, a 2018-as Eb-n elért helyezések alapján 14 válogatott kijutott a tornára, természetesen a magyar válogatott is ott lesz az Eb-n. Ez a 14 válogatott egyébként két forduló után továbbjutó helyen állt a selejtezőcsoportjában.
- A januári, Egyiptomban megrendezendő férfi kézilabda világbajnokság európai selejtezősorozatának hátralévő két körét törölték, az idei Európa-bajnoki helyezések alapján jutott ki 10 csapat a vb-re, további három az Eb-ről már automatikusan vb-résztvevővé vált, és ez a helyzet a címvédő Dániával is. A magyar válogatott is ott lesz a világbajnokságon.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
15 PERC
Ezek a tények, ám érdemes azért egy kicsit a dolgok mögé is belesni. A múlt héten beszélgettünk Mártha Bencével a kézivilág aktuális érdekességeiről, elsősorban arról, hogy miért hozott univerzális döntést az MKSZ azzal, hogy kompletten törölte a 2019-20-as szezon eredményeit, nem törődve azzal, hogy a bajnokságok nagyjából 80%-a lement, és hogy ez alatt milyen erősorrendek alakultak ki.
Nem lehet úgy lezárni a kézilabda szezont, hogy mindenkinek jó legyen | Eurosport
Mártha Bence és Rév Dániel beszélgetésének két fő témája a Magyar Kézilabda Szövetség döntése a szezon lezárásáról, valamint a döntés nyomán kialakult kommunikációs helyzet és az európai szövetség döntése a férfi BL négyes döntőjének év végére halasztásáról, de természetesen szóba kerül Kim Rasmussen, és a tovább folytatódó TAO-mennyország is.
Bence, aki félig-meddig belülről is ismeri az EHF működését, megemlített a beszélgetés során egy olyan szempontot, ami valamilyen szinten magyarázhatja az európai kupákkal kapcsolatos döntéseket. Ez pedig a piszkos anyagiak szempontja. Az EHF számára ugyanis nagyon fontos bevételi forrás a két Bajnokok Ligája négyes döntője, elsősorban persze a férfi Final4, a 20 ezres Lanxess Arénában, ahol a jobb helyekre 200 eurónál kezdődnek a bérletek. A mostani döntések egyértelműen mutatják: az európai szövetség minden áron kitart amellett, hogy megrendezze a két négyes döntőt, akkor is, ha közben sportszakmailag egészen furcsa döntést kell meghoznia, és a legjobb 16 közé kerülésért rendezett csoportkör eredményeiből egyből a legjobb négybe juttatja az érintett csapatokat.
Érdekes belegondolni például a MOL-Pick Szeged helyzetébe, amely az idei egyetlen veszprémi mérkőzésén egyetlen góllal kapott csak ki a bajnokságban, és ezáltal elég komoly önbizalommal várhatott volna egy Veszprém elleni BL-negyeddöntő párharcot. Ugyanígy érezheti magát kisemmizve például a Flensburg, amely a szezon első felében hagyományosan inkább a Bundesligára koncentrál, ám egyáltalán nem lett volna esélytelen akár a Montpellier elleni nyolcaddöntőben, akár a Kiel elleni észak-német rangadón a BL negyeddöntőjében.
Hasonló a helyzet a nőknél, ahol jelen állás szerint lemaradhat a négyes döntőről a Rosztov-Don és a CSM Bukarest is, pedig a két szinte világválogatott kerettel rendelkező csapat minimum nagyon megnehezítette volna a Brest és a Győr dolgát. Ha szeptember elején lesznek negyeddöntők, már csütörtökön egy borzasztóan érdekes meccset játszhat egymással a Győr és a Bukarest Budapesten.

Két éve az elődöntőben játszott egymással a Győr és a Bukarest

Fotó: Eurosport

A pénzzel kapcsolatos gondolatot erősíti a jóval kisebb érdeklődésre számot tartó EHF-kupák maradékának törlése. A férfiaknél szintén négyes döntőt rendeznek a második számú sorozatban is, ám ott eddig sem próbálkoztak semleges helyszínen rendezni a Final4-t, mindig az egyik csoportelső kapta meg a rendezés jogát, és ezáltal mentesült a negyeddöntők lejátszása alól. A nőknél pedig oda-visszavágós rendszerben zajlott a döntő is. Ezeknél a sorozatoknál inkább az az érdekes, hogy ősztől elvileg elindulnának az utódaik, az Európa-ligák, az átalakítások után pedig a sorozatokban korábban jól szereplő országok automatikus BL-szabadkártyákat kapnának, ezeknek a sorsa is kérdőjelessé válik.
Ami pedig a válogatottakat illeti, a nőknél viszonylag egyszerűbb volt a helyzet, hiszen a legutóbbi Eb-n jól szereplő csapatok álltak jól a selejtező lejátszott két fordulója után is, így mondhatjuk, hogy igazságos döntés született. Három ország csapata, Fehéroroszország, Szlovákia és Ukrajna szomorkodhat igazán, hiszen ezen csapatok 1-2 góllal vesztették csak el hazai mérkőzésüket az Eb-re kijuttatott ellenfelekkel szemben, és nem lett volna irreális tőlük egy idegenbeli győzelem, bár komoly meglepetés lett volna.
Sokkal neccesebb döntés volt a férfi vb-selejtezők törlése. Itt ugyanis még a második kör sem ment le, és azért férfi csapatból több jó van, mint amennyi az Európának jutó 13+1 helyre kijuthat. Bizonyára nem örültek különösebben a döntésnek Szerbiában, hiszen a szerbhez hasonlóan eléggé hullámzó szokott lenni a szlovén válogatott is, Oroszország ugyan hamar kiesett az Eb-n, de talán a legerősebb csoportban történt mindez, és Svédország nem tűnt volna legyőzhetetlen ellenfélnek az oroszok számára, de megemlíthetjük a macedónokat (Franciaország ellen igen nehéz dolguk lett volna), vagy a lengyeleket is (Litvánián és Fehéroroszországon át vezetett volna az út a vb-re).
És most érdemes belegondolni, hogy mekkora mázlink van: ha a januári Eb-n nem teljesít bőven erőn felül a férfi válogatottunk, most ugrana egy vb-szereplés is, és lehet, hogy egy olyan spirálba kerülnénk, amelyből nagyon nehéz lenne kikeveredni.
Szóval itt tart most az európai kézilabdázás. Az EHF meghozta a döntéseit, mi pedig vitatkozhatunk, hogy ezek jók-e, vagy rosszak. Meg bízhatunk abban, hogy a következő szezonban már minden rendben lesz.
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
6 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
TEGNAP 18:44