Ugyan voltak olyan szakaszai a magyar női kézilabda válogatott első Eb-középdöntős mérkőzésének, amikor a körülmények tökéletes együttállásának köszönhetően veszélyeztette Németország győzelmét, de a hajrára teljesen széteső csapat végül elég nagy arányú vereségbe szaladt bele. Ezzel a románok elleni mérkőzésen dől majd el, hogy lesz-e, újra jön-e

mindenidőklegrosszabb

 szereplése, vagy az első 10-ben végzünk.


A mérkőzés előtt kihasználta első cserelehetőségét a tornán az edzői stáb, az egy-két felvillanástól eltekintve elég szürke csoportkört lehozó Lakatos Rita helyett Tóth Eszter, a Mosonmagyaróvár irányítója kapott lehetőséget. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a helyenként borzasztóan kiszámítható támadójáték a leginkább látható hibája a válogatottnak, alighanem az volt az edzői döntés logikája, hogy hátha a nemzetközi szinten teljesen ismeretlen Tóth lendületet tud adni a csapatnak.
Sajnos megint elég rosszul kezdődött a mérkőzés, és ha nem kronológiai sorrendben akarunk haladni, akkor itt rögtön érdemes megállni egy gondolat erejéig. Ugyanis ha két nagyjából hasonló szintű csapat játszik egymással, akkor a mérkőzés eleje, a hajrája, közben pedig a fontos, döntetlenközeli állásnál kialakuló kulcspillanatok fogják meghatározni a végeredményt. Most is azt láttuk, amit - a hullafáradt szerbek elleni mérkőzést leszámítva - az egész Eb-n: a magyar csapat ezekben a kulcspillanatokban rendre nem tudott élni a lehetőségeivel.
Kézilabda
Az FTC otthonában nyert a címvédő Veszprém
14/04/2021 20:22
A rajtnál egymás után három rossz lövéssel kezdtünk, és még szerencsénk volt, hogy a németek is pontatlanok voltak, mert 2-2-nél volt két kihagyott ziccerük és egy rossz indításuk, amit az egész meccsen jól visszafutó Klujber szedett le. Ezután viszont ők már bedobogatták a helyzeteiket, és négy gólos hátrányban lehetett időt kérni. Ekkor került először a pályára Tóth, majd nem sokkal később érkezett egy kulcsfontosságú cserejátékos, Szikora Melinda. Az ő pályára küldése, és a dán játékvezetők 2-3 számunkra barátságos ítélete miatt sikerült az első félidő végére felzárkózni, így csak két gól volt a különbség a szünetben (11-13). Szikora ekkor 50% fölötti teljesítményen állt.

szikora-melinda.jpg

Fotó: Eurosport

A szünet után egy darabig még kitartott Szikora parádés formája, beállása után 15 perc alatt 8 védést hozott össze úgy, hogy mindössze hat gólt kapott. Ennek ellenére a németek elhúztak, 17-11-es vezetésük után viszont jött egy nagyon jó periódus. Támadásban működött az az alap játék, hogy Lukács befutott a falba második beállóba a jobbszélről, így helyet kaptak a középső játékosok, Szöllősi-Zácsik és Klujber is lőtt gólokat átlövésből. Amint jöttek az átlövések, sikerült megtalálni a beállót, Helembai 3 gólt lőtt, talán most először beszélhettünk elfogadható beálló teljesítményről az Eb-n a magyar csapatban.
21-20-as német vezetésnél jött a következő kulcsfontosságú pillanat a mérkőzésen: 13 és fél perc volt hátra, amikor Szöllősi-Zácsik lőhetett ziccert az egyenlítésért, Eckerle azonban óriási bravúrral védett. 23-21-nél pedig megtörtént az a jelenet, ami talán a legjobban jellemezte a két csapat közötti mentalitásbeli különbséget: az egyébként a Ferencvárosban kézilabdázó Behnke csent el egy passzt védekezésben, és teljesen természetes módon megindult a kapu felé. Hiába üldözte őt a magyar csapat leggyorsabb játékosa, Lukács, Behnke végigvitte egyedül a lerohanást, és gólt lőtt. Hasonló helyzetben ezen a mérkőzésen Zácsik és Schatzl is inkább megállt a labdával, amikor hátulról utolérték. Schatzl, aki Németországban született és gyerekkora nagy részében ott élt, amúgy is elég gyenge napot fogott ki, első két lövését elrontotta, és csak akkor lőtte az egyetlen gólját, amikor a meccs már elment.
A hajrában aztán, főleg azután, hogy ellépett 4-5 góllal a német csapat, teljesen összeomlottunk, az utolsó 10 percet 8-4-re nyerték meg a németek, 22-21-ről pedig 10-4-es hajrát produkáltak, így 32-25-re nyertek. A krónikához természetesen hozzátartozik, hogy a magyar csapatnak minimális matematikai esélye volt csak a 4 vagy 6 közé jutásra az elrontott csoportkör után, míg a németeknek pont a mieink legyőzése kellett nagyon, hogy Hollandia és Horvátország ellen megvívjanak az elődöntőbe jutásért.
De ez most egy olyan meccs volt, amiből, ahogy épül ez a válogatott, egyre többet és többet kellene megnyerni ahhoz, hogy újra a világ elitjébe jusson a magyar női kézilabda, válogatott szinten is. Ehhez pedig nem kell más, mint hogy a kulcsfontosságú pillanatokban jó döntéseket hozzanak a játékosok, az edzők pedig olyan felállást küldjenek a pályára, és olyan taktikát alkalmazzanak, amely a lehető legnagyobb esélyt adja a jó döntések meghozatalára.
Egyelőre egyik rubrikát sem pipálhatjuk ki.
Champions League
"Készen állunk, és mindent megteszünk a sikerért." Megvan az ellenfél budapesti négyes döntőre
13/04/2021 16:24
Kézilabda
Újra a Veszprémé a Magyar Kupa
12/04/2021 20:10