Szerdán rajtol a férfi kézilabda Bajnokok Ligája. Bár a koronavírus alaposan bekavart az előző idénybe, az átigazolások nem álltak le: az élcsapatok ezúttal is adták-vették a sztárokat, hogy a lehető legerősebb kerettel vágjanak neki a 2020/21-es, remélhetőleg nem csonka szezonnak. Az EHF

external

összeállított

https://www.eurohandball.com/en/news/en/10-sizzling-summer-signings/?fbclid=IwAR3cC1dBpQ-DPnm12L9J-27htJSwkEO22uuxU3cOAawdluYpHvInel1Zh6Y

None

egy tízes listát, szerintük melyek az idei nyár legizgalmasabb igazolásai.

10+1 top igazolás a női BL-ben | Eurosport
Számos újítással kezdődik szombaton a női kézilabda Bajnokok Ligája. A rajt előtt összeállítottunk egy tíz plusz egyes listát arról, melyek az idei nyár legizgalmasabb igazolásai. Alaposan belekavar a férfi és női Bajnokok Ligájába az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), a 2020-21-es szezontól életbe lépő változások nemcsak a csúcssorozatot érintik, megváltozik a második- és harmadik számú európai sorozat lebonyolítása is.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
15 ÓRA

10. Borut Mackovsek (Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged)


Országon belül igazolt a legnagyobb riválishoz a szlovén balátlövő, miután Veszprémben Ligetvári Patrik és Nikolaj Markussen érkezésével létszámfelettivé vált – ők is inkább Vuko Borozan és Rasmus Lauge mögé érkeztek. A bakonyiaknál többnyire védekezésben számítottak rá, többször előfordult, hogy a SEHA-ligában az ifikkel játszott együtt, de Szegeden újra kiteljesedhet. Juan Carlos Pastor ugyanis támadásban is számol vele, ahol remekül kiegészíthetik egymást Bodó Richárddal.

9. Adrià Figueras (BM Granollers – HBC Nantes)


Ha valaki, ő tudja, hogy megéri várni, hiszen 26 évesen mutatkozott be a Liga ASOBAL-ban, két évvel később pedig a válogatottban. Most, 32 évesen a BL-ben bizonyíthatja a beállós, hogy a kor csak egy szám, a Nantes pedig tárt karokkal várta a Kielcébe távozó Nicolas Tournat helyére. A beilleszkedéssel nem lehet gondja, Valero Rivera, David Balaguer és Eduardo Gurbindo személyében három honfitárs fogadta, előbbi kettő ráadásul hozzá hasonlóan Barcelonában született.

Adrià-Figueras.jpg

Fotó: Eurosport

8. Mads Mensah Larsen (Rhein-Neckar Löwen – SG Flensburg-Handewitt)


A még mindig csak 29 éves Mensah Larsen is nagy riválishoz igazolt, csakúgy, mint fent említett poszttársa. A beilleszkedéssel neki sem lesz sok baja, a Flensburg nyugodtan kitehetné csarnokára a kis-Skandinávia táblát. A dán nehézbombázó hajlamos a rapszodikus teljesítményre, de vállára kell vennie a bal oldalt, hiszen a szintén most érkező, 24 éves Lasse Møller egyelőre csak tanulhat tőle. Nem kétséges viszont, hogy Maik Machulla a legjobbat hozza majd ki mindkettejükből.

7. Jorge Maqueda (MOL-Pick Szeged – Telekom Veszprém)


Maqueda éppen ellentétes utat járt be Magyarországon belül, mint Mackovsek, de az előttünk álló szezon fogja igazán eldönteni, melyik magyar top klub csinált jobb cserét. A világbajnok spanyol jobbátlövő a Vardar Szkopjében és a Szegedben is bizonyította, a legkiélezettebb helyzetekben is lehet rá számítani, nem egyszer a legnehezebb szituációkban egymaga tolta meg a Tisza-partiak szekerét. A jobblövő poszt Nagy László visszavonulása óta neuralgikus pont Veszprémben, így a kihívás adott.

6. Stas Skube (HC Vardar – HC Meshkov Brest)


Két éve sokan féltették, hogy Szegedről a (mindig) nehéz anyagi helyzetben lévő Vardarhoz szerződik, de az élet őt igazolta: a szezon végén minden várakozást felülmúlva megnyerték a Final Fourt. Most új kihívást választott, egy szintet lentebb is lépett, de az biztos, hogy Bresztben nagyon hálásak lesznek, ha hozza gyors, váratlan húzásokkal és remek meglátásokkal tűzdelt irányítójátékát.

Nicolas-Tournat.jpg

Fotó: Eurosport

5. Nicolas Tournat (HBC Nantes – PGE VIVE Kielce)


A francia beálló egy év kihagyás után tér vissza az elitligába, ezúttal viszont a lengyelek sárga mezében. Képességei és a rutinja megvan, 2018-ban már járt BL-döntőben a Nantes-tal, Talant Dujshebaev pedig kedveli a hozzá hasonló játékosokat. Nem lesz viszont könnyű dolga, mert a hazatérő Julen Aguinagaldét kell pótolnia.

4. Luc Abalo (Paris Saint-Germain HB – Elverum Handball)


Az átigazolási szezon legnagyobb meglepetése mindenképpen a francia sztár Norvégiába igazolása volt.
Win-win helyzet ez mindkét félnek, a 36. életévét pár napja betöltő játékos a tokiói olimpia után valószínűleg befejezte volna, de miután az ötkarikás játékok tolódnak egy évvel, a jobbszélsőnek kellett egy játéklehetőséget biztosító BL-csapat…

3. Blaz Janc (PGE VIVE Kielce – FC Barcelona Handbol)


A visszavonuló klublegenda, Víctor Tomás helyére aligha találhatott volna alkalmasabb jobbszélsőt a Barça, mint a 2020-as Európa-bajnokság All-star csapatának tagját. Aki a szlovén válogatottból kérdés nélkül kiszorítja a veszprémi Gasper Margucot és az ex-veszprémi Dragan Gajicot, az tud valamit. A 23 éves, villámgyors Janc rettegett párost alkothat a katalánoknál a vele egyidős Aleix Gómezzel, akit pedig idén a BL legjobb fiatal játékosának választottak meg. Még valami: Lengyelországban bizonyította, ha kell, megállja helyét a jobblövő posztján is.

2. Dainis Kristopans (Füchse Berlin – Paris Saint-Germain HB)


A 214 centis, BL-győztes (Vardar, 2018/19) lett óriásra igazi sztárcsapat csapott le. Párizsban újra együtt dolgozhat az őt tulajdonképpen felfedező, legalábbis nagycsapathoz szerződtető Raúl Gonzálezszel, aki még a jobbátlövő érkezése előtt, 2017-ben nyert Final Fourt a szkopjeiekkel. Kristopans elszántsága, alázata nem lesz akadálya, hogy a világ egyik legjobbjává érjen, a spanyol edző pedig még többet hozhat ki régi-új tanítványából.

Sander-Sagosen.jpg

Fotó: Eurosport

1. Sander Sagosen (Paris Saint-Germain HB – THW Kiel)


Nem lehet nem korunk legnagyobb ifjú csillagát a lista élére tenni, aki Európa egyik nagyágyújától a németek top klubjába tette át székhelyét. Már márciusban bejelentették az átigazolást, melyet azóta sem tudott senki és semmi überelni. A 24 éves irányító eddigi legjobb szezonján van túl: nemcsak a Párizs vezére volt, az Eb-n is kiemelkedett a torna gól- és gólpasszkirályaként (65, 53), bronzéremhez segítve a norvégokat. Sagosen magabiztosságán és ambícióin nem múlik, hogy a világ legjobbjává váljon hosszú távon, a Kielt pedig visszavezesse Európa trónjára.
Soós Péter
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
21 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44