A Handball Planet megkereste minden idők legjobb férfi kézilabdacsapatát. Az erős spanyol és német fölény mellett a Veszprém is bekerült a legjobb 10-be, de nem ők az egyetlen hazaiak.

195 csapatból álló listát állított össze a Handball Planet kézilabda szakportál, hogy megkeresse minden idők legsikeresebb férfi kézilabdacsapatát. A módszer egyszerű: a különböző európai kupák legjobb négy közé jutott csapatait összeírták a kezdetektől az idei, egyre hányattatottabb sorsú szezonig, és pontozták a teljesítményt.
Egy Bajnokok Ligája (1957-1992 között Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK)) győzelem 10, egy döntő 5, egy elődöntő pedig 2,5 pontot ér. A 2012-ben megszüntetett Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) és az 1981 óta megrendezett EHF-kupa győzelme 5, döntője 2,5, elődöntője pedig 1,25 pontot ér. Gondoltak a kisebb csapatokat felzárkóztató, 1994 óta létező Challenge-kupára is: itt a végső győzelemért 2,5, a döntőért 1,25 pont jár, de a legjobb négy közé került csapatok is kapnak 0,62 pontot.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
EGY ÓRA

Az izlandi Aron Palmarsson Veszprémből érkezett a világ legsikeresebb klubjához.

Fotó: Eurosport

Az így kialakult végeredmény valamennyire reális, de azért egy ilyen pontozással nyilván vannak gondok. Többek között nem ugyanakkora teljesítmény megnyerni ma a Bajnokok Ligáját, mint volt az 25-30 éve. Több csapat, nagyobb költségvetés, nagyobb lehetőségek. De ugyanúgy furcsa dolog, hogy öt évvel ezelőtt mondjuk ugyanannyi pont járt egy BL Final Fourért a Kielnek, mint a Challenge-kupát elhódító Székelyudvarhelynek. Hogy a módszer valamennyire mégis működik, mi sem mutatja jobban, mint hogy az előbbi a 3., az utóbbi pedig a 116. a listán.

Az első helyen - talán nem meglepő módon - a Barcelona áll 160 ponttal, utána két német: a Gummersbach még éppen 100 pont fölött, a Kiel pedig alatta foglalja el helyét a dobogón.


Az első 10-ben 5 német, 2 spanyol (a másik az azóta csődbe ment Ciudad Real), a Zágráb, a Veszprém és a cseh Dukla Praha található található. Ők különösen '60-as években voltak nagy csapat, háromszor nyerték meg a BEK-et, többek között az elsőt. Ezen a listán az is jól látszik, hogyan ment csődbe a csúcson számos spanyol csapat. Az ezredfordulón komoly ellenfélnek számított a már említett Ciudad Realon kívül a Portland San Antonio vagy a Valladolid.
A Veszprémen kívül 5 magyar csapat van még a listán: az egyetlen magyar BEK győztes (1982) Budapest Honvéd holtversenyben a 26., a Szeged az 50., a Dunaferr és a Rába Vasas ETO (Győr) a 80. és 81., Tatabánya pedig a 122. helyen áll. Nemzetenkénti összevetésben ezzel Magyarország a 6. helyen áll az élen álló németek, illetve Spanyolország, Románia, Horvátország és Franciaország mögött. Összesen 31 ország csapata szerzett pontot, a sor végén Hollandia és a JMS Hurry Up nevű csapat áll, ami 3 évvel ezelőtt bejutott a Challenge-kupa elődöntőjébe. Ugyanazt a sportágat űzik, mint a Barcelona.
A részletes lista idekattintva olvasható.
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
7 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
TEGNAP 18:44