Vasárnap kezdi meg szereplését a tokiói olimpián női kézilabda válogatottunk, amely a 90-es és 2000-es évek sikerei után meglepő módon, ám az ebben az időszakban rendezett világversenyek eredményei alapján némi joggal lemaradt a 2010-es évek két olimpiájáról. A pekingi olimpia óta eltelt 13 évben a csapat egyedül a 2012-es Európa-bajnokságon jutott be a legjobb négy közé, illetve egy évvel később, a világbajnokságon apróságokon múlt ugyanez az eredmény (a minket a negyeddöntőben hosszabbításban legyőző Brazília nyerte a tornát).
A 2008-as keretből két játékos maradt hírmondónak 2021-re: Tomori Zsuzsa még a pályán, Görbicz Anita viszont már a kispadon igyekszik segíteni a csapatot. A többiek számára az olimpián szereplés élménye újdonság lesz – és ez a szövetségi kapitányra és segítőjére is igaz. Ez egy egyértelmű hátrány a riválisaink nagy részével szemben, hiszen az olimpia hangulata más, mint egy sima világversenyé, és ez még akkor is igaz, ha a tokiói játékok ebből a szempontból másmilyenek lesznek, mint a korábbiak.
Két hónappal ezelőtti cikkünkben igyekeztünk megjósolni, hogy kik alkothatják a magyar válogatott olimpiai keretét. Az akkori állapotokhoz képest jött egy könnyítés az IHF és a NOB részéről az utolsó hetekben, ami szerint 15 játékost lehet benevezni a tornára (akik közül bármelyik 14 bekerülhet a meccskeretekbe), plusz további 2 tartalék is elutazhatott Tokióba, őket sérülés esetén lehet becserélni.
Tokyo 2020
Negyeddöntőt ért a csodás feltámadás a kézis lányoktól
TEGNAP 09:15
Ahogy arra számítottunk, a 15-ös keretből mindössze hárman balkezesek: klasszikus jobbszélsőként Lukács Viktória lesz bevethető, az ő pihentetése idejére várhatóan a fiatalon sokszor szélen játszó Klujber Katrin húzódik majd le az oldalvonal mellé. Kiss Nikoletta Klujbernél klasszikusabb átlövő (12 centivel magasabb poszttársánál), és kettes vagy akár hármas védő poszton is megállja a helyét. Jobbátlövőként lett benevezve Tomori Zsuzsa, ám a 200 válogatottsághoz közeledő játékosnak elsősorban a védekezésben lesz kulcsszerepe.

Lukács Viktória

Fotó: AFP

Mellette a védekezés tengelyében várhatóan az éppen pályán lévő beálló fog játszani, itt pedig Elek Gábor szövetségi kapitány húzott egy merészet: a felkészülést újoncként kezdő Bordás Réka Elek szavai alapján bejátszotta magát a keretbe, onnan teljesen kiszorítva a korábban a junior világbajnok generáció egyik leginkább kész játékosának tartott Tóvizit, és a tartalékok közé „száműzve” az Eb-n és az olimpiai selejtezőtornán is játszó Helembait. Várhatóan azért a két keretben maradt beálló közül Kisfaludy Anett lesz több időt a pályán, aki a rutinos kerettagok közé tartozik.
A felkészülés kezdetekor a legégetőbb kérdés az volt, hogy a keret legjobb mezőnyjátékosa, Kovacsics Anikó vállának rehabilitációja hogyan fog haladni márciusi sérülése után. A Ferencváros irányítója végig tudta dolgozni az edzőtábort a csapattársakkal, a felkészülési mérkőzéseken azonban a lövőerejében még éreztünk némi tartalékot. Talán ezért is találunk három irányítót a szűk keretben. Szucsánszki Zita akár már Pekingben is ott lehetett volna az olimpiai keretben, ám Hajdu János akkor Görbicz mellett a rutinos Pigniczki Krisztinában bízott irányítóként. A tavasz során Szucsánszki remekül játszott a Ferencvárosban, és ő lehet a megoldás a válogatott egyik gyenge pontjára: a pályán lévő vezér szerepére ebből a keretből alighanem ő a legalkalmasabb. A harmadik irányító a keret legfiatalabb tagja, Vámos Petra, aki a néhány éve ifi-Eb-t nyerő keretből egyedüliként utazhat Tokióba, elsősorban dinamikájának és agresszív védekezésének köszönhetően.
Balátlövőben a decemberi Eb-n látott páros, Szöllősi-Zácsik Szandra és Háfra Noémi ostromolhatja az ellenfelek kapuit – érdekesség, hogy a Ferencvárosnál egymást váltják a nyáron, előbbi visszatér a Fradiba, utóbbi Győrben folytatja pályafutását. Várhatóan azokban a félidőkben, amikor a kispadhoz közeli oldalon játszanak majd, csak támadásban lesznek a pályán, védekezésben egyikük sem szokott kiemelkedőt nyújtani, bár Háfra azért korábban néha még hármasban is produkált jó védekezéseket.
A balszélen - talán a kapus poszt mellett – kifejezetten erős párosunk lesz, Schatzl a tavaszi sérülése előtt világklasszis szinten játszott, a junior világbajnok Márton Gréta pedig nagyon gyors és megbízható játékot szokott nyújtani. Amikor Schatzl a pályán van, ő egyfajta vésztartalék: ha nem jönnek ki a figurákból a helyzetek középen, helyenként egészen lehetetlen szögekből is beviszi a labdát, és lövési hatékonysága ezekben az esetekben sem mondható rossznak.

Kovacsics Anikó

Fotó: Eurosport

Bíró Blanka helye nem volt kétséges a kapuban, és várhatóan főleg a még el nem dőlt mérkőzéseken sokkal több időt fog a pályán tölteni, mint poszttársa, Janurik Kinga. Tartalékként utazott el a csapattal Szikora Melinda, de nagyon reméljük, hogy mindkét kapusunk sérülésmentesen végig tudja játszani az olimpiát. Bírót ugyan nem szokták a világ legjobb kapusai közé sorolni, de nem hiszem, hogy hazabeszélünk, ha azt mondjuk, szerintünk oda tartozik. Ráadásul a feljebb már érintett vezérszerepben is jól érzi magát, nem lenne meglepő, ha Kovacsicsék korosztályának kiszállása után ő lenne a válogatott csapatkapitánya.
Beszélgetve egy-két játékossal, és Elek Gáborral, egy egyértelmű célja volt a felkészülésnek: az, hogy a játékosok teher nélkül kézilabdázhassanak, és ne görcsölve lépjenek pályára, hanem úgy, hogy sokaknak életük egyetlen olimpiája lesz a mostani, amit jó lenne kiélvezni. Annak érdekében, hogy a mentális teher ne nyomja agyon a játékosokat, coachok segítségét is igénybe vették, a lelki feltöltődés érdekében pedig egy hétig Székelyudvarhelyen edzett a csapat, ahol óriási szeretet vette körül a játékosokat.
A hihetetlenül nehéz sorsolás mindenesetre megadja a lehetőséget arra, hogy a lányok teher nélkül játszanak, hiszen már a továbbjutáshoz is meg kell előzni olyan csapatokat, amelyek a jelenlegi reális helyzet alapján előttünk járnak. Franciaország és az orosz válogatott a torna három legnagyobb esélyese közé tartozik, Svédország a felkészülés során Hollandiában nyert a házigazda vb-címvédő és az olimpiai címvédő oroszok ellen, a spanyolok pedig a legutóbbi vb-n döntőt játszottak, és újra ott van a keretükben Cabral Barbosa, aki talán a legjobb játékosuk. Talán csak a brazil válogatott lóg ki lefelé az ellenfelek közül, ám az ellenük lejátszott két felkészülési meccset nagyon nehezen nyertük meg.
És hogy mi lehet a csapat ereje? A főszereplők véleménye szerint a vagányság, a csapatszellem, az egymásért küzdeni akarás, és az, hogy az ellenfelek egy része lebecsülhet minket. Bízunk benne, hogy ez elég lesz a továbbjutáshoz, és hogy szerencsénk lesz a negyeddöntőben, és nem a másik csoport egyetlen verhetetlennek tűnő csapata, Norvégia jön szembe velünk a nyolc között.
Amikor utoljára ott volt a női kézilabda válogatottunk az olimpián, még természetes elvárás volt az éremközelbe kerülés, manapság már a csoportból történő továbbjutás is nagy dolog lenne. Viszont ha megnézzük, hogy milyen eredményeket érnek el utánpótlás válogatottjaink az elmúlt években, arra gondolhatunk, hogy a most tapasztalatot szerző 95-2000-es születésű mag a még fiatalabbak legjobbjaival kiegészülve három vagy még inkább hét év múlva már nem az esélytelenek nyugalmával fog nekimenni a következő játékoknak.

A magyar válogatott mérkőzései az Eurosport2-n fognak képernyőre kerülni az olimpia idején, más események függvényében élőben vagy felvételről.

Tervezett programunk:

  • július 25. 17:00 Magyarország – Franciaország (felvételről)
  • július 27. 13:00 Magyarország – Brazília (felvételről)
  • július 29. 12:30 Magyarország – Orosz olimpiai csapat (élőben)
  • július 31. 16:00 Magyarország – Spanyolország (felvételről)
  • augusztus 2. 9:15 Magyarország – Svédország (élőben)
Tokyo 2020
Tökéletes csillagállás, óriási győzelem - negyeddöntőben a kézis csajok!
TEGNAP 08:56
Tokyo 2020
Megvan női kéziseink első győzelme a tokiói olimpián!
31/07/2021 12:07