Hassan Moustafa 2000 óta vezeti a Nemzetközi Kézilabda Szövetséget (IHF) és a regnálása alatt sokféle váddal kellett szembenéznie: korrupció, furcsa pénzmozgások, előre „lejátszott" meccsek. Ami most újra felszínre hozta az szintén egy olyan téma, ami miatt már 2009-ben magyarázkodnia kellett; a bíróküldés.

Az IHF játékvezetői bizottságának elnöke, a spanyol Ramon Gallego nemrég egy rövid Twitter üzenetben közölte, hogy távozik minden posztjáról, amit az IHF keretein belül tölt be. Ez 25 projektet érint, ami különösen problémás lehet néhány héttel a tokiói olimpia előtt. Gallego indoklása szerint 36 év elismert munkája után nem tűrhette el azt, hogy a nemzetközi tornákra jelölt játékvezetők személyét érintően az elnök, Hassan Moustafa rendszeresen felülbírálta.
„Véleményem szerint az a legfontosabb, hogy mindig a lehető legjobb bírók vezessék a meccseket nemzetiségtől és nemtől függetlenül. Nem korlátozhatjuk a legjobbakat azzal, hogy egy országból csak egy párost jelölünk. Az IHF játékvezető őszinte és profi (sajnos nem a gazdasági értelemben véve) emberek, a függetlenségüket pedig nem lehet politikai nyomásgyakorlással veszélyeztetni. Egy sportszövetség őszinteségét mindig az jelzi a legjobban, hogy a bíróik mennyire függetlenek és őszinték.”
Tokyo 2020
Szucsánszki újabb klasszis teljesítménnyel jelentkezett be a tokiói jegyért
25/05/2021 18:43
A kirohanás előzményeit az IHF egy később kiadott közleményben magyarázta. Állításuk szerint eddig is teljesen normális folyamat volt, hogy a játékvezetők jelölését a végrehajtó bizottság bármikor felülbírálhatja. Ennek a bizottságnak a vezetője Hassan Moustafa IHF elnök, aki már többször is hangot adott elégedetlenségének a bírók teljesítményével kapcsolatban. Az egyik legnagyobb konfliktus a januári egyiptomi világbajnokságon alakult ki, amikor a hazai csapat látta kárát a norvég bírópáros ténykedésének, aminek köszönhetően Svédország járt jól. Moustafa igazi hazafiként rohant ki az ellen, hogy a jövőben a pályára lépő csapattal egy régióból érkező bírók vezethessenek meccset.

Ramon Gallego

Fotó: AFP

A helyzet Moustafa és Gallego közt azóta is egyre csak rosszabb lett, áprilisban már az európai szövetséggel együtt békítő tárgyalásra hívták a feleket, de a konfliktust nem sikerült feloldani. Az utolsó szög a koporsóban az volt, amikor Gallegót kivették abból a bizottságból, ami a tokiói olimpiára jelöli a játékvezetőket. A május végén érkezett lemondás viszont az IHF-ben betöltött összes szerepéről szól, ami 25 folyamatban lévő projektet érint.
A spanyol lemondása igazi lavinát indított el a nemzetközi szervezeten belül. Közvetlenül Gallego után lemondott a szabályok megújításával és a bírók oktatásával foglalkozó bizottságot vezető Toni Huelin is:
„Annak ellenére nem gondolkodtam egy pillanatig sem,, hogy nyakunkon az olimpia. Ramonnal egyetértek és a szolidaritásomról biztosítom. Moustafa elnök úr már sokszor beleszólt a munkánkba, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Amikor Moustafa kirúgta a legfontosabb verseny előtt a bíróküldés vezetőjét, akkor tudtam, hogy nem lehetek része tovább egy ennyire mérgező környezetnek.

Toni Huelin még aktív bíróként

Fotó: AFP

Nem csak mi ketten távozunk, többen is úgy érzik, hogy elérték a határt, nincs hova hátrálniuk. Nem ismerek olyat, aki boldog lenne, ha Hassan Moustafa a közelében van. Egy igazi diktátor, akinek nem egyezik a véleménye az övével, azt rögtön kirúgással fenyegeti. Négyévenként van választás, egyébként nem nagyon tudunk ellene mit tenni.”
Két további fontos szakember is távozott, közülük Francois Garcia állt ki a nyilvánosság elé:
„Az életem a kézilabda, ezért is volt nagyon nehéz meghozni ezt a döntést. Nem hagyhatjuk, hogy bárkiben is kétségek merüljenek fel a bírók függetlenségével kapcsolatban. Ramon Gallego és a csapata folyamatosan küzdött az ellen, hogy kialakuljon egy ilyen szituáció, mint amiben most vagyunk. A játékvezetőknek mindig függetlennek kell maradniuk, nem befolyásolhatja őket semmilyen kritika.
Megalázó, ahogy Moustafa beleszólt a munkánkba, visszaélt a hatalmával és túlzottan büntette Gallegót. 21 éve vezeti az IHF-et, az évek alatt egy diktatórikus hatalmat épített ki, ahol senki nem meri elmondani a véleményét. Erről már sokan tudnak a szövetségen belül és kívül is. Minden egyes döntést az elnöknek jóvá kell hagynia, aki minden eltérő módszerről azt hiszi, hogy az ellene irányul.
Ha valakinek nem egyezik a véleménye az övével az megalázásra és bosszúra számíthat.
Az, hogy a 21. században egy ilyen ember képviselhet egy ilyen csodálatos sportágat, mint a kézilabda, egyáltalán nem az az irány, amit a világnak mutatni szeretnénk.
Nem nyilatkozhatok mások nevében, de az általános vélemény igen negatív. Mindenki ismeri és elszenvedi Moustafa módszereit. Minden eseményen, ahol jelen van, a félelem uralkodik. Egy ilyen környezetben nem lehet megfelelően a munkára koncentrálni. Nem az én tisztem eldönteni, hogy ki legyen az IHF elnöke, de ha rajtam múlna senki nem tölthetné be a posztot 8 évnél tovább.
Véleményem szerint az egész mentalitáson változtatni kéne. Új vezetőre lenne szükségünk, akinek van tapasztalata egy ekkora szervezet vezetésében. Ez a minimum, hogy meg tudjuk reformálni a szervezet egész felépítését. Új arcokra és új ötletekre van szükségünk.”
Nagy kérdés a kézilabda és az IHF jövőjét illetően, hogy az egyiptomi elnök meddig akar hatalmon maradni. Moustafa idén már a 77. születésnapját ünnepelheti, de semmi jelét nem adja annak, hogy vezetői pályafutásának végét tervezné. Az évek alatt felépített egy olyan szervezetet, ahol a kisebb országok támogatásával szinte semmilyen veszély nem fenyegeti az elnöki pozícióját, még akkor sem, ha konkrét bírósági ügyekkel kapcsolatban merül fel a neve. Korábban már túlélt ennél nagyobbnak tűnő balhékat is, de a közelmúltban is láthattunk rá példát, hogy senkinek nincs megingathatatlan helye egy ekkora sportszervezet élén.
via részben: handbollskanalen.se
Tokyo 2020
Nikola Karabatic jó úton jár, hogy visszatérhessen az olimpiáig
25/05/2021 17:50
Tokyo 2020
Főhet Jacobsen feje a három világklasszis kapusa miatt
18/05/2021 19:12