Két és fél éve, amikor a 2018-as női kézilabda Európa-bajnokságon a Kim Rasmussen-éra legjobb játékával és legjobb eredményével a 7. helyen végzett a magyar válogatott, mindenki optimista volt. Nem véletlenül, hiszen Rasmussen elkezdte beépíteni az azévi junior világbajnokságon aranyérmes játékosokat a felnőtt válogatottba, a már egy évvel korábban, a vb-n is játszó Háfra Noémi mellett Tóvizi Petra és Lakatos Rita is lehetőséget kapott. Háfra húzóembere volt a csapatnak, a középdöntőben előbb a Németország elleni mérkőzést döntötte el az utolsó másodpercekben lőtt óriási átlövésgóljával, majd a Románia elleni utolsó találkozón volt a mieink legeredményesebb játékosa, alig 20 évesen.
Rasmussennel abban az időben többször is volt szerencsénk néhány szót váltani, és mindig igyekezett a helyén kezelni Háfra szerepét a csapatban. Azt mondta, hogy ő egy 50% körüli lövési hatékonysággal operáló játékos, ami nem rossz egy átlövőtől, viszont nem is szabad tőle elvárni azt, hogy majd minden meccsen 70-80%-os pontossággal célozzon. Háfra lövéseinek a fele nagyjából most is gól lesz (a magas színvonalú mérkőzéseken), ám egy dolog mindenképpen megváltozott az elmúlt két évben: nincs meg a kellő önbizalma a játékhoz.
Rengetegszer fordul elő, hogy felugrik lőni, de inkább a passz mellett dönt, hogy aztán néhány passzal később rosszabb helyzetekből vállaljon lövéseket, sokszor már passzív játéknál – márpedig a nem elvállalt lövőhelyzetek a legtöbb esetben arra késztetik a játékvezetőket, hogy felemeljék a kezüket. Ez volt a helyzet a Ferencváros – Győr Magyar Kupa elődöntőben is, Háfra lövőteljesítménye nem volt szörnyű (4/9, 44%), de a mutatott játékból, illetve a többiek Háfrával lezajlott kommunikációjából is érezhető volt az önbizalomhiány. Többször is előfordult, hogy Szucsánszki Zita, vagy a sérülése miatt a mérkőzést a kispad mögül végignéző Kovacsics Anikó láthatóan bíztató szavakkal próbálta tartani a lelket Háfrában egy elrontott lövés után, vagy sulykolni a játékosba, hogy bizony képes gólokat szerezni egy-egy sikeres támadás végén.
Tokyo 2020
15 hónapja nem védett, de ott lenne az olimpián
15/06/2021 13:35
Alighanem, ha nem egy olimpiára, hanem egy vb-re vagy Eb-re készülne a magyar válogatott, Háfra kerettagsága nem nagyon lehetne kérdéses. Így viszont, hogy nem egy 16 fős alap keret, és hozzá lényegében bármennyi tartalék áll majd a szövetségi kapitányok rendelkezésére, hanem 14+1 fős kereteket kell nevezni, már egyáltalán nem biztos Háfra helye a válogatottban.

Bíró Blanka

Fotó: Eurosport

Az óriási meglepetés lenne, ha nem két kapus lenne benevezve Elek Gábor keretébe, közülük Bíró Blanka helye biztos, Janurik Kinga és Szikora Melinda harcolhat a második helyért. A mezőnyben Kovacsics nevével kezdődhet a biztos kerettagok listája, ha a csapatkapitány lesz olyan állapotban, hogy játsszon, ami egy súlyos vállsérülés után egyáltalán nem biztos. Tomori Zsuzsa annyira fontos része a védekezésnek, támadásban pedig bármelyik átlövő poszton tud jól játszani, hogy szintén majdnem biztosnak tekinthető a tokiói utazása.
Akiknek szerintünk nem nagyon kell izgulni: Klujber Katrin, Kisfaludy Anett és Szöllősi-Zácsik Szandra, a két átlövő a válogatott támadójátékának kulcsfontosságú láncszeme volt a tavaly Eb-n és a márciusi olimpiai selejtezőtornán is, míg Kisfaludy a legjobban védekező beállónk jelenleg, ráadásul a Ferencvárosban Elek Gábor keze alatt dolgozik (ez igaz Klujberre, és nyártól Zácsikra is).
A maradék hét helyre viszont tollal még nem nagyon mernénk senkit beírni. Lukács Viktória lehet elvileg az első számú jobbszélső, és ő a válogatottban azért az utóbbi években alapember volt, most viszont a Fradiban elég jó formában játszik Kovács Anett, a Győrben pedig Faluvégi Dorottya is. A másik szélen elvileg a Márton Gréta Schatzl Nadine páros viheti a posztot, de pont a szűkebb keret miatt az sem lenne meglepő, ha csak 1-1 szélsőt nevezne be Elek Gábor a keretbe, hiszen a jobb oldalon Klujber, a balon pedig Kovacsics is képes lehet magas szintű szélsőjátékra, miközben a klasszikus szélsőink a belső posztokon nem tudnak játszani.
Beállóban a legutóbbi két tornán Helembai Fanny kapott komoly szerepet, aki a Vác egyik meghatározó játékosa, de azért az a válogatott tornákon is látszott, hogy kevesebb igazán magas szintű mérkőzést játszik, mintha a Bajnokok Ligájában léphetne pályára minden héten. Tóvizi Petrával hasonló a helyzet, ráadásul a kezdeti remeklés után ő is egy kicsit visszaesett a korai felnőtt évekhez képest.

Kovacsics Anikó

Fotó: AFP

Az óriási kérdés, hogy van-e helye védekező specialistának egy 14-es játékoskeretben, de ha igen, akkor az egyértelmű, hogy Csiszár-Szekeres Kláráé lesz ez a hely. Viszont ha elvisz magával egy védőjátékost a kapitány, akkor egy poszton mindenképpen csak egy játékosra számíthat. És akkor ott az irányító posztja, ahol Szucsánszki Zita szerepe kérdéses, az ő helyzetét ráadásul a személyes szál is befolyásolja, hiszen a szövetségi kapitánnyal nevelnek egy nem egész kétéves gyermeket. A fiatalok közül Lakatos Rita és Vámos Petra bízhat abban, hogy ott lehet az olimpián, de talán az ő szerepeltetésük már inkább a következő ciklusnak szólna, mint a mostani helyzetnek.
És akkor ott van a két átlövő poszt, ahol balkezesként Kiss Nikoletta jön szóba (ő szintén olyan játékos, aki védőként 2-es és 3-mas poszton is játszatható), míg balátlövőben Háfra Noémi táncol a keret szélén. A május végén záruló klubszezon után indul majd a felkészülés, könnyen elképzelhető, hogy a hivatalos mérkőzéseken mutatott forma mellett az ott mutatott hozzáállás és edzésmunka is döntő fontosságú lesz a keret kijelölésekor.
Csak hogy ne érjen minket az a vád, hogy csak kérdéseket teszünk fel, válaszok nélkül, mi az alábbi keretet vinnénk az olimpiára:

Bíró Blanka, Szikora Melinda; Márton Gréta, Schatzl Nadine; Csiszár-Szekeres Klára, Szöllősi-Zácsik Szandra; Kovacsics Anikó, Lakatos Rita; Helembai Fanny, Kisfaludy Anett; Kiss Nikoletta, Klujber Katrin, Tomori Zsuzsa; Lukács Viktória. Tartalék: Háfra Noémi. Amennyiben Kovacsics nem tudja vállalni az olimpiát, Szucsánszki Zitát tennénk a helyére.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a kapitány hol fog másképp gondolkodni, de az olimpiai selejtező alapján Lakatos kerettagsága komoly meglepetés lenne, hiszen ott a 16-os keretbe se fért be a Vác irányítója. Az első keretszűkítésekre egyelőre várni kell, az viszont már most látszik, hogy nagyon komoly csata lesz az egyes posztokon azért, hogy valaki ott legyen az olimpiai keretben.
Tokyo 2020
"Nem ismerek olyat, aki boldog lenne, ha Moustafa a közelében van"
01/06/2021 08:20
Tokyo 2020
Szucsánszki újabb klasszis teljesítménnyel jelentkezett be a tokiói jegyért
25/05/2021 18:43