Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Főhet Jacobsen feje a három világklasszis kapusa miatt

Minich Réka

Frissítve 19/05/2021 - 09:22 GMT+2

A dán válogatott jelenleg 3 topformában lévő kapussal várhatja az olimpiát, nagy kérdés, hogy ki fog kimaradni a meccskeretekből

Niklas Landin, Emil Nielsen és Kevin Moller a világbajnoki trófeával

Fotó: AFP

Az olimpiai címvédő dán válogatott Tokióba is az egyik legnagyobb esélyesként utazhat. Kerete tele van világklasszisokkal, de a kapusposzton akkora a tolongás, hogy sokan nem irigyelhetik Nikolaj Jacobsent, amiért minden meccsen ki kell hagynia az egyiküket a keretből.

A kézilabda Bajnokok Ligája mezőnyében már csak 8 csapat van versenyben, így az idei szezon legjobbjaira is lehet már szavazni. Ha a kapusposzton jelölt játékosok névsorára ránézünk, akkor láthatjuk, hogy a hat jelöltből 3 dán.
A januári egyiptomi világbajnokságon Jacobsen a rutinosabb párosnak szavazott bizalmat, így a megkérdőjelezhetetlenül első számú Niklas Landin mellett Kevin Møller 8 meccsen léphetett pályára. A csoportmérkőzéseken Kongó ellen lehetőséget kapott a mindössze 24 éves Emil Nielsen is, aki - bár az ellenfél nem képviselte a legmagasabb minőséget - kiemelkedő, 43%-os teljesítménnyel bizonyította, hogy bármikor lehet rá számítani.
Niklas Landin a kézilabda igazi legendája, december óta elmondhatja magáról, hogy pályafutása során mindent megnyert, amit csak meg lehet nyerni. Szerződését nemrég hosszabbította meg a THW Kiellel 2025-ig, amit ha kitölt, akkor 10 évet tölt el a németeknél. Klubcsapatában és a válogatottban is csapatkapitány, minden szempontból vezér. Egyiptomban minden meccsen védett, összesen 210 lövés érkezett a kapujára, az egész mezőnyben ő védte az egyik legtöbbet. Az ellenfelek nem csak ezért utálhatnak ellene játszani, hanem azért is, mert a kulcspillanatokban mindig fontos védésekkel vezeti a csapatát. A decemberi kölni BL final 4-ban a Barcelona tapsztalhatta meg Landin védéseit a legrosszabbkor, Egyiptomban pedig a házigazdákat ríkatta meg a negyeddöntő hetespárbajában, de a döntő legjobbjának is megválaszották. Az összképbe csak az rondíthat bele, hogy mégsem őt választották a vb csapatába kapusposzton. Landin szerénységét ismerve nem valószínű, hogy ez nagyon megsértette volna az egóját.
Kevin Møller a válogatottban Niklas Landin mellett kell, hogy a helyéért küzdjön, a Barcelonában pedig a helyi kedvenc Perez de Vargas a poszttársa. Nem egyszerű a feladat számára, sokáig úgy is tűnt, hogy egyértelműen a cserekapus szerepét osztották rá, de idén kiemelkedően teljesít, amit jól jelez, hogy a legjobb kapusnak is jelölték a Bajnokok Ligájában. Idény végén elhagyja a katalánokat és visszatér korábbi csapatába, a Flensburgba. A pletykák szerint éppen fiatal honfitársa Emil Nielsen lehet az utódja.
Nielsen még csak 24 éves, de az utóbbi néhány évben rohamos tempóban fejlődik. A Veszprém drukkereinek talán nem is nagyon kell bemutatni a mackós termetű dánt, hiszen a Skjern színeiben éppen a bakonyiak ellen hozta az egyik legjobb meccsét. A Skjernnek amúgy is sokat köszönhet Nielsen, hiszen akkor igazolták le, amikor éppen egy komoly betegségből volt kilábalóban, de így is bíztak benne. 18 évesen agyhártyagyulladást kapott, ami után majdnem 9 hónapig tartott, amíg vissza tudott térni. Sokáig nemhogy a kézilabdára, de a normális életre is képtelen volt. 19 évesen viszont stabilan bekerült a Skjernbe és azóta vissza se nézett. 2019-ben Franciaországba szerződött és a Nantes-nál is egyre csak jobb lesz. A BL negyeddöntőjében ismét a Veszprém ellen játszanak és Nielsen a párharc első mérkőzésén ismét olyan teljesítményt nyújtott, hogy a magyar drukkereknek csak a rémálmaiban térhet vissza. A válogatottban eddig mindössze hétszer őrizhette a kaput, úgy tűnik, hogy a szövetségi kapitány egyelőre a jövő embereként tekint rá. Akármi is lesz Tokióban Nielsen szerepe, abban biztosak lehetünk, hogy a következő években még sokat fogjuk látni a nevét a válogatottban is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés