Nehéz és rohanós első félidő után, a második félidőben stabilizálva játékát megnyerte második felkészülési mérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott. A siófoki, Brazília elleni párharcban minden játékos lehetőséget kapott.

Montenegró-Brazília-Brazília a magyar női kézilabda válogatott olimpiai játékok előtti sorrendje. Elek Gábor együttese egy hétre leköltözött a Balaton partjára, ahol az első brazil meccsen nehéz első félidő után végül három góllal nyert. Folytatás és az utolsó mérkőzés hétfő délután.
Kissé furcsán hat, hogy az olimpiai játékokon is csoportellenfélnek számító Brazília ellen rögtön két felkészülési mérkőzést játszanak Kovacsicsék, de talán a tokiói célállomás előtt Európában megálló brazilok tűntek a leginkább leszervezhetőnek. Mindenesetre így azért kétséges, hogy
Olympic Games
Szünetet tart a női kézilabdatorna legértékesebb játékosa
08/08/2021 21:40

a négy nap alatt lejátszott két meccsen mennyit mutat meg magából a két együttes, illetve fordítva: két mérkőzés után még újat tud húzni a két szövetségi kapitány.

Ennek megfelelően bőven variálta az összeállításokat a magyar szakmai stáb. Az első félidőben még viszonylag nagy volt az állandóság. Janurik Kinga kezdett a kapuban, a Schatzl – Háfra – Bordás – Kovacsics – Klujber – Lukács támadóegység a félidő első felében változatlan volt, csak kettes pozícióban cserélte Klujber Katrint Kisfaludy Anettre. A mérkőzés nagy részében a miénk vezetek egy góllal, a brazilok csak az elején tudták elmenni 1-2-re és 1-3-ra. A félidő felénél azonban a vendégek bemutatásánál a legnagyobb tapsot kapó Eduarda Amorim meglőtte első gólját, ezzel lett az állás 9-9, amikor a magyar stáb időt kért.
Az első félidő azonban további gólzáporral folytatódott, a vendégek gyakran meg tudták játszani az irányító-beálló kapcsolatot, elég gyakran Amorim szeme kellett a labdákhoz. A mieinknél pedig a belső hármas forgatta jól a játékot, gyakran jól sikerült előkészíteni a félidő második felére beszálló Szőllősi-Zácsik Szandrának, de sok gól betörésből született, amelyek gyakran hoztak büntetőket. Klujber jól kihasználta ezeket a lehetőségeket, így alakult ki a 20-18 a félidőre.

Magyarország-Brazília (MKSZ)

Fotó: From Official Website

A második félidő 14-13-as ered eredményt eredményt hozott, így mondhatni, a folytatásban kicsit csökkent a roham. Ez talán köszönhető annak is, hogy hátul Tomori Zsuzsanna vette át az egyik hármas védő szerepét, mellette gyakran Kisfaludy Anettel, és úgy tűnt, ez a páros jobban tud együtt mozogni. Tomori rendszerint támadásban padon ült, ilyenkor az ő helyére jött Klujber. Elől azonban rendre más belső hármas állt támadásba, talán a játéknak ez az eleme szolgálta leginkább a felkészülést. Szucsánszki Zita a játék irányításával, Kiss Nikolett pedig néhány távoli lövéssel járult hozzá a folytatásban. A második félidő derekán kiegészítő emberek vették ki a részt a játékból, amelyek közül jó mozgással, változatos helyen feltűnve leginkább Vámos Petra vétette észre magát.
A meccs utolsó perceiben jól sikerültek az idő kérdések, hiszen Elek Gábor 54 perc után 30-28-nál kérte ki a második idejét, amely után egy brazil és egy magyar időkérés jött még. Az utolsó 6 percet így 4-3-ra nyertük, amit egy utolsó támadásban egy begyakorolt figurával tudtunk megfejelni – az ismét visszatérő Szőllősi-Zácsik Szandra utolsó góljával.
Mutatkoztak tehát bíztató jelek abból a szempontból, hogy nincs nagy különbség az első és a második sor között, illetve hogy több játékos jól variálható.
Klujber például tudja tehermentesíteni jobb szélen Lukács Viktóriát, de irányító / átlövő kombinációban is bevethető több ember. Plusz előny – bár ma ez már inkább elvárás –, hogy az egész meccset lehoztuk maximum egy védekező-támadó cserével.
Talán ennél is fontosabb kérdés, hogy ehhez képest mivel fogunk mást látni hétfő délután. A meccs után Elek Gábor szövetségi kapitány elmondta, hogy a Montenegró elleni mérkőzéshez képest valóban kevésbé volt most kulcskérdés a védelem, reméljük, ez kellő magyarázat ad egy félidő alatt bekapott 18 gólra. Ahogy azt is reméljük, hogy a magas számban látott támadó belső hármas variáció valamelyikét markánsabban viszontlátjuk – ha még nem is hétfőn, de az olimpián mindenképp.
Folytatás hétfőn 14:00 órakor a Kiss Szilárd Sportcsarnokban Siófokon. Még nincs teljesen telt ház, a környéken lévőknek érdemes kilátogatni.
A válogatott olimpiai csoportmeccsei magyar idő szerint:
Július 25., 14:30: Magyarország–Franciaország
Július 27., 4:00: Magyarország–Brazília
Július 29., 12:30: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata
Július 31., 12:30: Magyarország–Spanyolország
Augusztus 2., 9:15: Magyarország–Svédország
Olympic Games
Tokió 2020 - France - Russia - Kézilabda – Olimpiai főhírek
08/08/2021 11:43
Olympic Games
A reklámtábla sem bírta el a győri kézikapus lendületét
08/08/2021 08:51