Szlovénia ellen vív június elején sorsdöntő világbajnoki selejtező párharcot a magyar férfi kézilabda válogatott. Mocsai Lajos együttese számára a fárasztó klubszezon végén (a Veszprém még most szombaton lép pályára a BL négyes döntőjében) sem lazíthat, mert a magyar kézilabda következő éveit határozhatja meg az oda-visszavágós csata végkimenetele. Ha ugyanis nem sikerülne kijutni a 2015-ös katari vb-re (erre gondolni sem merünk), akkor a 2016-os olimpiai kvalifikáció is nagy eséllyel elúszhat.
Ez a "mindent vagy semmit" hangulat egy kicsit oldódhat, amennyiben pontosnak bizonyul a "Handball Time" kézilabda magazin azon bennfentes értesülése, amely szerint a nemzetközi szövetség (IHF) a szabadkártyás rendszer bevezetését tervezi az olimpiai kvalifikációban. Ők úgy tudják, hogy egy vagy két csapat kaphat az olimpiára szabadkártyát azon nemzetek közül, amelyek a most érvényben lévő (a magyar férfi csapat által már London előtt is végigjárt) rendkívül nehéz kvalifikációs rendszeren keresztül nem tudnak eljutni Rio de Janeiróba.
A magyar válogatottt június 8-án Veszprémben fogadja vb-selejtezőn Szlovéniát, majd egy héttel később Velenjében rendezik a visszavágót. A két mérkőzés összesített győztese kijut a 2015-ös katari világbajnokságra. Jelen állás szerint ennek kiharcolása egy kivételtől (ha a mieink nyerik a 2016-os Eb-t) eltekintve mindenképpen szükséges (igaz nem elégséges) feltétele az olimpiai szereplésnek.
Kézilabda
Távozik a Győri Audi ETO kézilabdacsapat kispadjáról Danyi Gábor
6 ÓRA

A londoni olimpia egyik emlékezetes momentuma volt a magyar-izlandi kézilabda negyeddönt

Fotó: Eurosport

A döntés hátterében természetesen most is a pénz áll(hat), a kézilabda ugyanis London után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportági értékelésben rontott a korábbi pozícióján. "A kézilabda azért szorult vissza az utolsó csoportba, mert hiányoztak a német piacról a kiemelkedő televíziós nézettségi számok" - utalt a háttérben zajló sportpolitikai egyeztetésekre a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke, Hassan Moustafa. A 2012-es nyári olimpiára sem a német női, sem pedig a férfi csapat nem jutott ki, ami ismerve a sportág ottani rangját és televíziós piacát, mindenképpen komoly érvágás lehetett.
Jelen állás szerint a 2015-ös világbajnok, a 2016-os Európa-bajnok, Pán-Amerika, Afrika és Ázsia legjobbja, valamint a 2016 tavaszán sorra kerülő három olimpiai kvalifikációs torna 1-2. helyezettjei alkotnák a riói olimpia 12 csapatos férfi kézilabda tornájának mezőnyét.
A téma azért is lehet most aktuális, mert a magyar-szlovén vb-selejtezők mellett rendeznek egy német-lengyel párharcot is és cseppet sem biztos, hogy az átalakulófélben lévő németek továbbjutnak, így elképzelhető, hogy szükség lesz számukra egy amolyan "menekülőútra" a riói induláshoz. Azt persze nem lehet még tudni, hogy a tervezett "pótkvalifikációs" rendszer mely csapatokat és milyen szisztéma szerint preferálná, így a biztonság kedvéért azért jó lenne legyőzni Szlovéniát...
Kézilabda
A Fradi legyőzte a Győrt, elérhető közelségbe került a trónfosztás
05/05/2021 16:00
Kézilabda
Világbajnoki ezüstérmes kézilabdázót igazol a Szeged
04/05/2021 13:52