A férfi kézilabda-válogatott talán most először fut neki úgy egy nagy tornának, hogy abszolút teher nélkül játszhat. Csehország ellen győzelemmel mutatkozott be a csapat, de egyelőre nehéz megmondani, milyen súlyú lesz a csapatunk az Európa-bajnokságon. 


Bemutatkozott Gulyás István és Chema Rodriguez (valamint talán Nagy László alelnök) csapata, az Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott hol jól, hol közepesen játszva legyőzte Csehországot.
A magyar kézilabda-válogatott legyőzte Csehországot | Hosszabbítás
A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-24-re legyőzte Csehországot a Győrben rendezett szombat délutáni felkészülési mérkőzésen. A magyar válogatott aktuális, húszfős keretéből csak a sérüléssel küszködő Lékai Máté és Bodó Richárd maradt ki. A jövő héten kezdődő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra készülő csapatok meccsén tíz perc alatt csak egy gólt dobtak a házigazdák, mert akadozott a támadójátékuk és pontatlanok voltak a lövéseik.
Kézilabda
Brutálisan erős ellenféllel kezdenek a magyar lányok Tokióban
16/06/2021 03:30
Rengeteg kérdőjel van most a férfi válogatott környékén, sokkal inkább ezek miatt volt érdekes a csehek elleni meccs, mint az eredmény miatt. Láttunk jó dolgokat, és elég könnyű volt kiszúrni néhány olyat, nem véletlen, hogy mindenki lépten-nyomon hangsúlyozza: ez a csapat a 2022-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készül, nem a 2020-asra.

Az előjelek nem a legjobbak


A várakozások nem alaptalanul szerények, Nagy László visszavonulásával az utolsó nemzetközi extraklasszisunkat veszítettük el, Lékai Mátéval és Bodó Richárddal pedig két stabil BL-játékos esik ki a csapatból, így részben a kényszer szülte a helyzetet, hogy ilyen drasztikusan megfiatalított csapattal utazunk az Eb-re.

Tapasztalatlanul

Fotó: Eurosport

A Hatosfal kéziblog levelezőlistáján hangzott el, hogy “három nullkilométeres edző is ül a padon mindenféle matricával ellátva”, és tényleg nem teljesen egyértelmű, kinek mi a feladata a stábban. Munka mindenesetre van dögivel, ez kiderült a csehek elleni meccsen is, Gulyás Istvánéknak sok problémát kellene megoldaniuk az Eb-ig hátralevő egy hétben.
Ha a saját bajunk nem lenne elég, még sikerült az egész torna legerősebb csoportjába, és az erősebb ágára kerülnünk - bár vannak kérdőjelek a középdöntős szereplésünket illetően -, márpedig ha életben akarjuk tartani az olimpiai reményeket, akkor muszáj továbbjutni a csoportból, ahol a dánokkal, az izlandiakkal és az oroszokkal találkozunk.
Ez vélhetően nem kimondott cél, Nagy László alelnök is jelezte, hogy nem Tokió a legfontosabb, hanem a hazai rendezésű, két év múlva esedékes torna. Nagyon helyesen mindenki igyekszik levenni a terhet a játékosokról, és lássuk be, a mostani csapattal szemben valóban nem reális elvárás, hogy az első 9-ben végezzen (optimális esetben ez is elég lenne az olimpiai kvalifikációs tornához).

Most is a védekezésre építenénk


Ahogy a női válogatott, úgy a férfiak is a masszív védekezésre építik a taktikájukat, és a csehek elleni meccsen az is kiderült, hogy ez került a felkészülés fókuszába. A védekezés egészen jól működött, ami a védelem közepét tekintve nem meglepő, hiszen a Bánhidi-Sipos kettős már ismeri egymást, viszont a kettes posztokon az a Máthé-Szita páros kezdett, akikről utánpótlásedzőjük azt mondta az U21-es Eb-n elért 15. hely után, hogy “jó lenne, ha nem a válogatottban kéne megtanítani őket védekezni.”
Ehhez képest a két fiatal védekezésben egészen jól játszott, támadásban Máthénak nem jöttek be a lövései (pedig tényleg egy ágyú van a karjában), Szitának voltak jobb periódusai elöl is, de hibázgatott is.

Lelkes

Fotó: Eurosport

A magyar válogatottnak mindig volt egy dedikált védekezőembere, a Csoknyai-Nagy László-Ilyés generációk után pedig most Sipos Adrián tölti be ezt a posztot. A tatabányai játékos már nem fiatal, 29 éves, és bár mondják, hogy a védekezés elsősorban mentális kérdés, Sipos pedig mindent belead, egyszerűen nem elég jó játékos a feladathoz nemzetközi szinten. Jogos félelem, hogy sok fájdalmas percet fogunk emberhátrányban játszani miatta. 
A védekezésünknek muszáj klappolnia, és mivel mindhárom Eb-meccsen oda kell tennünk magunkat, mindkét kapustól folyamatosan kell az extra, mert létfontosságú, hogy könnyű gólokat tudjunk szerezni.

A támadásaink egyelőre nem látszanak


A csehek elleni 27 szerzett gól nem hangzik rosszul, de a csapat támadójátéka sokszor volt szervezetlen, sőt fejetlen. Támadásban nagyon hiányzik a nemzetközi rutin, és nem arról van szó, hogy többen sem találták meg a lőtávjukat, hanem arról, hogy mintha nem is igazán tudták a játékosok, mit kellene csinálniuk.
Mindenképpen pozitív volt Ligetvári játéka, aki óriási bombagólokat lőtt, ráadásul ő azon kevesek egyike, aki védekezésben és támadásban is a pályán tartható. Rajta kívül a sok fontos védést bemutató Mikler, valamint a szegediek fiatal beállója, Ifj. Rosta Miklós dicsérhető, és a szélsőink is egészen jó arányban lőtték be a helyzeteket.

Beállóban megvagyunk

Fotó: Eurosport

A szervezetlenség részben nyilván az irányító poszt felelőssége, és itt komoly problémák lehetnek, hiszen Győri a vitathatatlan tehetsége ellenére még nem érte utol magát a sérülései után.

Van még egy hét


Az Európa-bajnokság leginkább azért lehet fontos, mert egyrészt kiderül, mit tudnak a vezér nélküli csapat fiataljai nemzetközi szinten, másrészt a játékosok fontos rutint szerezhetnek. Az olimpiai lehetőségével kevesen számolnak, nem is lenne fair a kvalifikációs torna elérését elvárásként megfogalmazni, így tulajdonképpen tényleg tét nélkül játszhatnak a fiatalok.
Az ellenben nem kérdés, hogy van tétje az Európa-bajnokságnak. Nem szabad nagyon lankasztó lemaradást mutatnunk a nemzetközi mezőnnyel, mert az már most egészen biztos, hogy ezekkel a játékosokkal lépünk majd pályára a hazai rendezésű Eb-n is, csodák pedig nem történnek két év alatt sem.
Hozzátéve, hogy Izlandot például nem lehetetlen feladat elkapni, most sokkal fontosabb, hogy veszik fel a játékosok a nemzetközi tempót, ami sokuknak még nagyon új lesz. Ha jól, akkor egy kiesés után is pozitívak tudnánk maradni. 
Tokyo 2020
15 hónapja nem védett, de ott lenne az olimpián
15/06/2021 13:35
Kézilabda
Spanyolországból érkezik a Csurgó új vezetőedzője
14/06/2021 13:52