Hiába küzdött óriásit, és mentette meg szinte a sírból a negyeddöntőjét a magyar válogatott az Egyiptomban zajló kézilabda világbajnokságon, hosszabbítás után Franciaország győzött 35-32-re, így a franciák játszhatnak Svédországgal a pénteki elődöntőben.


Négy év után újra világbajnoki negyeddöntőre készült a magyar férfi kézilabda válogatott. Az első öt mérkőzését megnyerő csapat a középdöntő utolsó körében, már biztos továbbjutóként, legjobbjai nélkül elég csúnya vereséget szenvedett Spanyolországtól, ám a kétségtelenül kifacsart sztárjaink pihentetésén túl az edző stáb erre vonatkozó döntésében szerepet játszhatott az is, hogy győzelem esetén Norvégiával játszottunk volna a negyeddöntőben, márpedig az elmúlt három alkalommal sima vereségeket szenvedtünk a norvégoktól.
Az ellenfelünk így Franciaország lett, amely 100 százalékos teljesítménnyel zárta le a vb első két szakaszát, úgy, hogy minden mérkőzését megnyerte a legnehezebbnek tűnő csoportokban az első és a második körben is. Igaz, a győzelmek mögött azért sokszor láttunk hullámzó teljesítményeket a franciáktól, különösen Svájc, Algéria és Izland ellen, ám a két legfontosabb meccsét Norvégia és Portugália ellen is elég simán megnyerte Guillaume Gille csapata.
European Championship
Zseniális sakkjátszmát hozott a kézilabda Eb első elődöntője
22 PERCE
A magyar csapatból ezúttal Borbély, Hanusz, Nagy Bence és Topić maradt ki, szerintünk is ennek a négyesnek lógott ki lefelé a teljesítménye a csapatból az eddigiek során. Az első 10 percben mutatott játék egészen kiemelkedő volt: jól működött a védekezés, a francia átlövők nem találták az utat a kapuba, a veszprémi Kentin Mahé pedig 10 perc alatt kijátszotta magát a csapatból azzal, hogy labdákat adott el, és sorozatban rossz döntéseket hozott. Támadásban sok lerohanásgólt tudtunk lőni, amikor pedig visszaértek a franciák, Lékai volt eredményes jó cselezésekkel, vagy átlövésekből. 

Kentin Mahe

Fotó: Eurosport

10 perc után 7-1-re vezettünk, majd 9-3-as állásnál jött egy 9 perces gólcsendünk, a csereként beálló Bodó sem tudott lendületet vinni elöl, aminek az lett az eredménye, hogy a franciák Guigou vezetésével felzárkóztak. A gólcsendet Bóka törte meg 9-8-nál, és a feléledő támadójáték eredményeként akár 4 góllal is vezethettünk volna, ha Pedro Rodríguez nem ront el három lövést is jobbszélről (mindháromszor Gérard védett). Egy Ancsin által eladott labdát követően újra egy gólra zárkóztak vissza a franciák, ám a félidő vége előtt másodpercekkel Lékai közbelövésével 14-12-re módosította az állást, így kétgólos eredménnyel mentünk a szünetre.
Ami furcsa volt az első félidőben, az talán az edzői stáb kissé passzív hozzáállása. Igaz, hogy még volt hátra 10 perc a szünetig, amikor a franciák felzárkóztak, de elképzelhető, hogy 2-3 gólos előnynél érdemes lett volna időt kérni, és az is érdekes, hogy hiába nem ment Pedrónak a lövés, nem cserélték le őt Gulyás Istvánék a szünetig, a második félidőre már Hornyák jött ki a jobbszélen.
A második félidő első 10 percében végig 1-2 góllal mi vezettünk, ám már ekkor érződött a meccs dinamikájának a fordulása, a franciák nagyon sok könnyű gólt lőttek, sokszor akár csak 2-3 passz után, miközben mi óriási erőfeszítések árán tudtunk csak betalálni a szünetben beállt Genty kapujába. A játék képében már meglévő változás a 39. percben kezdett el az eredményjelzőn is meglátszódni, amikor kiegyenlített a francia csapat, majd gyorsan el is lépett két góllal. A gödörből ezúttal Szita tolta ki a csapatot, két gólt szerzett, majd adott egy gólpasszt, amivel 22 gólnál utolértük a franciákat.
Ekkor 15 perc volt hátra, ám a francia csapat nagyon hamar újra ellépett 2 góllal, Lékai Remilinek adott ajándéklabdáját követően. De támadásban újra megvolt a lendület, játszottuk a szokásos játékainkat, és 25-25-nél ismét döntetlen volt az állás, így fordultunk rá az utolsó 10 percre. A hajrát a franciák kezdték jobban, Lagarde két gólja között Rostának volt balszerencséje egy kapufával, és három góllal léptek el a franciák. Ekkor jött egy változtatás a védekezésben, Pedro előretolt zavaró emberként kezdett védekezni, a nyitott védekezés pedig megzavarta a franciákat. Négy perccel a vége előtt még három gól volt a hátrányunk, ám Bóka, Máthé és Bánhidi góljaival kiegyenlítettünk, az utolsó francia támadást pedig Sipos nagy védekezésével tudtuk hatástalanítani, így 30-30-as rendes játékidő után jöhetett a nap második hosszabbítása.

Lékai Máté

Fotó: Eurosport

Bodó óriási átlövésgólja jó előjeleket mutatott, de a francia csapat könnyen harcolt ki hétmétereseket a hosszabbítás elején. Descat az övét kihagyta, Mahé viszont nem, majd Lagarde gólja jelentett egy gólos francia vezetést a hosszabbítás szünetére. Mindössze 20 másodperc után egyenlíthettünk volna, ám Máthé a legrosszabbkor rontott először hétméteresből a tornán, a kapuba visszaálló Gérard védett nagyot. Az újabb egyenlítési lehetőségnél Lékainak beleragadt a labda a kezébe, az ellentámadásból Descat növelte kettőre a francia előnyt. A mérkőzésen egy percet nem játszó Balogh Zsolt hideg kézzel értékesített egy Lékai által kiharcolt büntetőt, amivel megint csak egy gól volt a hátrányunk, innentől viszont már csak a franciák lőttek gólt, így ők jutottak be a legjobb négybe, a végeredmény 35-32 lett.
Az eredmény miatt joggal lehet bennünk csalódás, hiszen mindannyian azt szerettük volna, ha tovább folytatódik a mieink szereplése, de ha azt nézzük, hogy a négy átlövőnknek inkább csak jó periódusai voltak, de egyikőjükre se lehetne azt mondani, hogy különösebben jól játszott volna, a jobbszélről az összes ziccerünket kihagytuk, valamint a második félidőre a végig pályán lévő Lékai is lelassult fejben, és így kényszerítettük hosszabbításra a torna négy legjobb csapatának egyikét, akkor büszkeséggel gondolhatunk erre a csapatra, amely teljesítette a célkitűzést, bejutott a legjobb nyolc közé, fejlődött a tavalyi Eb-hez képest, és készen áll arra, hogy egy év múlva, remélhetőleg 20 ezer néző előtt, éremért harcoljon a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Magyar-valogatott.jpg

Fotó: Eurosport

European Championship
Kicentizte Norvégia, de kijutott a jövő évi világbajnokságra
EGY ÓRÁJA
European Championship
A magyarországi "embertelen" körülményeket okolja legnagyobb sztárja sérüléséért az izlandi edző
TEGNAP 05:51