Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nehezebb csoportot nagyon össze se lehetett volna sorsolni

Minich Réka

Frissítve 21/07/2021 - 09:13 GMT+2

Ritkán alakul úgy egy sorsolás, hogy az egyik csoportba kerülnek a kalapok legerősebbjei, most 6/5 összejött.

Guillaume Gille

Fotó: Getty Images

Július 24-én szombaton végre elkezdődik a tokiói olimpia férfi kézilabdaversenye is, ahol az első napon rögtön hat mérkőzésre kerül sor. A sorsolás szeszélye miatt az A csoportnál erősebbet nehéz lenne elképzelni, nagy meglepetés lenne, ha valamelyik dél-amerikai csapat beleszólna a továbbjutásért vívott harcba.

Az A csoportba a négy európai nagyágyú mellett bekerült két feltörekvő, de akár 1-1 meccsen komoly meglepetésre is képes dél-amerikai csapat is. A továbbjutók valószínűleg Spanyolország, Franciaország, Norvégia és Németország lesznek, de az említett 4 csapat közül mindegyik éremre is esélyes lehet.
A januári egyiptomi világbajnokságon a legjobb eredményt a spanyolok érték el a csoportból, akik bronzérmesek lettek, de sok következtetést nem érdemes levonni a COVID által jelentősen befolyásolt világversenyről.
Spanyolország természetesen most is erős kerettel érkezik, de a középső posztokon akadhatnak problémáik, hiszen sérülés miatt kiesett Dani Dujshebaev és az utolsó pillanatban a Szegedről távozó Joan Canellas is, de mellettük a balszélső Arino is komoly hiányzónak számít.
Jordi Ribera most is a tapasztalat mellett tette le a voksát; Spanyolország a legidősebb kerettel érkezik Tokióba, mindössze Aleix Gomez, Alex Dujshebaev és Ferran Solé fiatalabb harmincnál. A csoportellenfelek ellen kiváló az egymás elleni mérlegük, mindössze Franciaország jobb náluk az összes meccsüket tekintve. Sok játékosnak ez lehet az utolsó esélye egy jó szereplésre világversenyen, ez akár extra motivációt is jelenthet.
A norvég válogatottal nemrég külön cikkben foglalkoztunk. A felkészülés utolsó szakaszában már Japánban készültek, amikor egy igen furcsa véget ért nem hivatalos edzőmeccset játszottak Svédország ellen. A mérkőzést 26-26-os állásnál, 52 perc után befejezték, mivel a fukuokai csarnokban túl vizes volt a talaj a biztonságos folytatáshoz. A megfelelő tapasztalatokat így is sikerült levonni, a korábban kimondott célok szerint irány a dobogó!
Franciaország kétszeres bajnokként érkezik Tokióba, a csapatukban pedig egyszerre vannak ott a tehetséges fiatalok (Mem, Remili, Descat) és a már mindent megnyert tapasztalt társaik. Gyakorlatilag hiányzó nélkül készülhetnek, az egyetlen nagy kérdés Nikola Karabatic formája lesz. A PSG irányítója nemrég tért vissza térdszalag-szakadásából, a formája mellett azt sem lehet tudni, hogy mennyire lehet terhelni egy majdnem teljesen kihagyott szezon után. Ha kevesebb időt tud a pályán tölteni, akkor nagyobb szerep hárulhat a veszprémi Kentin Mahéra, aki gyakorlatilag 3 poszton is bevethető, de a válogatottban a legtöbbször a balszélen szokott felbukkanni. Guillaume Gille idén akár megszerezheti első olimpiai aranyát edzőként is.
Németország - a riói olimpia bronzérmese - végre egy nyugodt világversenyre vágyik. Alfred Gislason 2020. februárjában vette át a szövetségi kapitányi posztot, de a nem sokkal később kitört világjárványnak köszönhetően még egy nyugodt összetartást sem nagyon sikerült összehozniuk. A nagy kimaradó Wiencek és Wiede mellett sikerült mindenkit kigyógyítani kisebb-nagyobb bajaikból, mire kezdődik az olimpia. Japánban kisebb problémák így is akadtak, a Bahrein ellen tervezett edzőmeccset le kellett mondaniuk, mert az ázsiaiak nem utazhattak be Japánba. Gislason így nyilatkozott:
“Nagyon jól kell játszanunk, hogy megverjük Spanyolországot. Januárban 40 percig jobbak voltunk, aztán sokat hibáztunk és kikaptunk. A célunk, hogy kiegyensúlyozottak legyünk. Az a célunk, hogy az elődöntőbe jussunk, ezért már a csoportban minden meccsen a maximumot kell nyújtanunk. Nagyon kiegyensúlyozott a csoportunk, meccsről meccsre nagyon oda kell figyelnünk. Nem ideális, hogy minden meccsünk más időpontban lesz, de nagyobb gond, hogy az első meccsünk előtt csak egy 45 perces edzésre lesz időnk.”
A Dél-Amerikából érkező két csapat egy-egy mérkőzésen okozhat meglepetést, amivel a csoport végkimenetelébe is komolyan beleszólhatnak, ezért senki nem becsülheti le se Brazíliát, se Argentínát.
Brazília hazai pályán 7. helyet ért el Rióban, ami természetesen a legjobbjuknak számít. Akkor Jordi Ribera vezette őket, aki ma már a spanyol kispadon ül. Egyiptomban januárban mindössze a 18. helyen végeztek, de a COVID őket is alaposan kikezdte. A Barca védőspecialistája, Thiagus Petrus mellett a szövetségi kapitányuk sem lehetett ott a csapattal. Most végre mindenki egészséges, a legtöbben a spanyol bajnokságból érkeznek a válogatotthoz. A felkészülési mérkőzések során kikaptak Egyiptomtól, de az utóbbi bő két hétben még bőven volt idejük kijavítani a problémákat. A céljuk, hogy meglepetést tudjanak okozni és elcsípjék a negyeddöntős helyek egyikét.
Argentína lassan, de biztosan egyre jobban teljesít, januárban a világbajnoki 11. helyük az eddigi legjobbjuk volt a tornán. A sorsolásnál nagyon nem volt szerencséjük, így már a pontszerzés is kiváló eredmény lenne részükről. A céljuk egyértelmű: az örök rivális brazilokat meg kell verni. A 41 éves csapatkapitány, Gonzalo Carou így nyilatkozott:
“Spanyolországban csak halálcsoportnak hívják az A-t. Nagyon jó ellenfeleink lesznek, de hiszünk benne, hogy képesek leszünk meglepetést okozni.”

Az első kör programja az A csoportban - július 24, szombat (helyi idő szerint)
  • Norvégia - Brazília, 9.00
  • Franciaország - Argentína 11.00
  • Németország - Spanyolország 16.15
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés