Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két legenda, egy arany: klasszisok párharcát hozza a kézilabda döntő

Szabó Bence

Publikálva 07/08/2021 - 12:06 GMT+2

Karabatic és Hansen újra összecsap a fináléban, jöhet az öt évvel ezelőtti meccs visszavágója.

Hansen - Karabatic

Fotó: Eurosport

2016 után ismét Franciaország és Dánia találkozik a férfi kézilabdatorna döntőjében, a párharc pedig ezúttal is a két legenda, Karabatic és Hansen összecsapásáról szólhat.

2016 augusztus 21-én Nikola Karabatic lehajtott fejjel, ezüstéremmel a nyakában ácsorgott az olimpiai dobogón. Meg sem próbálta leplezni a csalódottságát, ami abból adódott, hogy Franciaország nem tudta zsinórban harmadjára is megszerezni a bajnoki címet.
Egy másik klasszis játékos, Mikkel Hansen tökéletes tükörképe volt a franciának. A dán világsztár büszkén kihúzva magát állt fel a dobogó tetejére, miután a döntőben szerzett nyolc góljával, története első olimpiai győzelmére vezette hazája csapatát.
Most, öt évvel később a két csapat és a két klasszis ismét az olimpiai döntőben találkozik, valószínűleg utoljára. Ketten összesen 3 olimpiai aranyat, 6 világbajnoki címet és 4 Eb-győzelmet szereztek pályafutásuk során, nem is beszélve a fejenként 3 IHF Év Játékosa címről. Most viszont kettejük közül csak egyikük szerezheti meg az újabb aranyat.
A két zseni egészen más utat bejárva érkezik a tokiói döntőbe. Hansen az idei évben (is) ellenállhatatlan volt, amikor igazán szükség volt rá. A januári világbajnokságon az elődöntőben 12 gólt vágott a spanyoloknak, a döntőben újabb hetet a franciáknak, majd az előbbi teljesítményt az olimpiai elődöntőben is megismételte. Találataival most már ő az olimpiák történetének legeredményesebb gólszerzője, 28 meccsen 156 sikeres lövéssel.
picture

Hansen 12 góljával elpusztította a spanyolokat az elődöntőben

Fotó: Getty Images

Ezen a listán Karabatic jelenleg holtversenyben harmadik, köszönhetően annak is, hogy elsősorban precizitásával ő is alaposan kivette a részét a franciák Norvégia (7 lövésből 5 gól) és Egyiptom (4/5) elleni győzelmeiből a kieséses szakaszban. A 37 éves klasszis mégsem erre lehet igazán büszke, hanem egyáltalán arra, hogy tavaly októberben térdszalagszakadást szenvedett, minden előzetes felépülési ütemterv ellenében pedig ott van az olimpián. Nem véletlenül kapta a Szörnyeteg becenevet.
A francia óriás ezzel zsinórban ötödik olimpiáján van ott és zsinórban negyedik döntőjén vehet részt a csapattal. Ez utóbbit még soha senki nem érte el korábbam, ahogy egy újabb győzelemmel Karabatic egyedülálló lenne abból a szempontból is, hogy megcsinálná a „tripla triplát”: 3 Európa-bajnoki és világbajnoki siker mellé begyűjthetné a harmadik olimpiai aranyát is.
37 évesen továbbra is vezére a válogatottnak, azonban természetesen egyedül már kevés a sikerhez. Az idei olimpián olyan újgenerációs sztárok támogatják, mint a Tokióban egészen hihetetlen, 30/29-es mutatóval rendelkező Hugo Descat vagy a PSG-ből érkező Dika Mem-Nedim Remili páros.
Persze nem csak Karabatic-ot segítik klasszis csapattársak. Hansen is számíthat például a fiatal Mathias Gidsel vagy a rutinosabb Mads Mensah Larsen remek játékára, a zseniális kapus Niklas Landinról nem is beszélve. A csapatnak ettől még nyilván ő maradt a központi figurája, az elődöntőben szerzett 12 góljával olyan teljesítményt tett le az asztalra, ami korábban senkinek nem sikerült.
Ne lepődjünk meg, ha Hansen és Karabatic a döntőben is tovább döntik a rekordokat, hiszen mindketten bő egy évtizede ezt csinálják, egészen új szintre emelve a kézilabdát. Olimpiai döntőben azonban korukból fakadóan szinte biztosan most látjuk őket utoljára egymás ellen, az aranyat pedig csak egyikük viheti haza. Már csak a két klasszis miatt is mindenképpen érdemes lesz figyelni a finálét, ki tudja, ilyen zseniális párharcot mikor láthatunk legközelebb.
A mérkőzést 17:30-tól mutatjuk meg az Eurosport2-n!
Forrás: Olympics.com

Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés