Nyilvánosságra hozta a 2020-as év legjobb női játékosa jelöltjeit a Handball Planet. A 8 különböző posztra kiválasztott 32 játékos közül 8-at a Győri Audi ETO KC delegált, mögötte a 6 játékossal jelenlévő Rosztov Don a második. Akadt néhány BL-en kívüli csapat is, de nem európai játékos továbbra is csak egy van.

8 poszton (kapus, bal- és jobbszélső, bal- és jobbátlövő, irányító, beálló, védekező játékos) hirdetett 4-4 jelöltet a Handball Planet nevű kézilabda szakportál, amely 2020 álomcsapatát keresi. A legtöbb jelölt természetesen a május végi budapesti final fourba jutott csapatokból került ki: a 32 lehetséges helyből 14; ebből a Győré 8, a Bresté 3, a Vipersé 2 és a CSZKA Moszkváé 1. Ebből az összeállításból is látszik, hogy a BL négyes döntő legnagyobb hiányzója a 6 jelölttel bíró Rosztov Don.
De a legérdekesebb talán azok jelöltsége, akik a Bajnokok Ligáján kívülről tudtak bekerülni kategóriájuk legjobb 4 játékosa közé. Ilyen Camilla Herrem, aki szülővárosába, Solába ment haza levezetni, de ilyen néhány horvát játékos. Például az Alba Fehérvár kapusa, Tea Pijević vagy az Astrahanocka beállója, Ana Debelić, akik az Európa-ligából – és persze a decemberi Európa-bajnokságról – tudtak bekerülni.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
11/05/2021 16:59
A Fehérvár egyetlen jelölésével a magyar klubok megnyerték az az országok közötti különversenyt is: a magyar klubok 9, az oroszok 8 játékost jelöltek, utóbbiak három klubból, utána jönnek a franciák szintén három klubból. A 32 játékos mindösszesen 8 bajnokságból jött össze.

Az év női játékosa, 2020.

Fotó: Eurosport

Merőben más képet látunk, ha a játékosok nemzetiségét nézzük. A klubszinten a gyenge középmezőnyben kullogó Norvégia itt új erőre kap: 7 nevezett játékossal ezt a különmeccset megnyerik, a mögöttük következő oroszok és franciák azonban nemcsak csapatban, hanem egyéniben is jól szerepelnek.

Némi meglepetésre a három kiemelkedő ország után közvetlenül Horvátország következik. Ez azonban a decemberi Európa-bajnokságig volt csak meglepetés.

Az ott és akkor nem számottevő erőnek tekinthető horvát válogatott ugyanis bronzéremig jutott. A két említett horvát játékos mellett az Eb-n is húzta a csapatot Ćamila Mičijević, aki igencsak erős mezőnybe került. Estelle Nze Minko és Veronica Kristiansen Győrből, Cristina Neagu pedig Bukarestből lesz ellenfele.
Az egyéni lista végén a csapatversenyek győztese, Magyarország található. A jobbszélsők között versenyez ugyanis Lukács Viktória a Győr képviseletében. Nagy kérdés, hamarosan tudja-e őt követni a győriek két újabb magyar igazolása, Schatzl Nadine és Háfra Noémi. Európán kívül pedig továbbra is csak Brazília tud számottevő lenni. Eduarda Amorim 2020-ban is ott volt a legjobb védekező játékosok között.
Kézilabda
Távozik a Győri Audi ETO kézilabdacsapat kispadjáról Danyi Gábor
07/05/2021 12:31
Champions League
"Készen állunk, és mindent megteszünk a sikerért." Megvan az ellenfél budapesti négyes döntőre
13/04/2021 16:24