Azok után, hogy a Telekom Veszprém hétfőn óriási csatában szenvedett csak vereséget a 2019-20-as férfi kézilabda Bajnokok Ligája-szezon négyes döntőjében Kölnben, a bronzmérkőzésen a pihentebb és valamivel motiváltabb Paris St Germaintől is vereséget szenvedett David Davis csapata, így a negyedik helyen zárta a sorozatot.


Akármilyen sorozatról is legyen szó, a bronzmérkőzésnek mindig van egy furcsa mellékíze. Általában egyik csapat sem boldog - kivételek persze vannak, elég csak a nemrégiben befejeződött női kézilabda Európa-bajnokságra visszagondolni - és általában az dönt, hogy ki tudja jobban összeszedni magát fejben és lelkileg az elvesztett elődöntő után. Ha ehhez még hozzátesszük azt, hogy a Veszprém este fél 11 környékén, hosszabbítás után, óriási csatában maradt alul a Kiel elleni elődöntőben, míg a Párizs fél 8-kor simán kikapott a Barçától, akkor a lélektani előjelek mindenképp a franciák mellett szóltak.
Bár az első félidőben hét góllal is vezetett a THW Kiel a Bajnokok Ligája elődöntőjében a Telekom Veszprém ellen, a magyar bajnok a második félidőben csodálatos negyed órával négygólos előnybe került. A hajrára azonban elfogyott a veszprémi csapat, a Kiel egy 5-0-s sorozattal felállt, és a hosszabbításban a maga javára döntötte el a mérkőzést, így a német csapat játszhat a Barçával a trófeáért kedden.
Kézilabda
Az FTC otthonában nyert a címvédő Veszprém
14/04/2021 20:22
Már az első félidő második felében látszódtak a problémák, a hiszen hiába épített fel 7-4-es előnyt az első percekben a Veszprém, a Paris SG egy 5-0-s sorozattal fordítani tudott. Elöl a franciák nyitott védekezése okozott problémákat, Kounkoud játszott zavarót, aki félelmetes lábmunkával szinte az egész mérkőzésen át követte az éppen pályán lévő veszprémi irányítót, Genty pedig atipikus védési stílusával mutatott be komoly bravúrokat. Hátul pedig elsősorban a beálló környéki területeken nem működött a védekezés, a szünetbeli elemzés során Pásztor István azt emelte ki, hogy a Veszprém az egyetlen a Final4 négy csapata közül, amely nem rendelkezik világklasszis hármas védővel, ami azért felvet kérdéseket a csapat igazolási politikájával kapcsolatban.
A szünetben a háromgólos párizsi előny túlzónak tűnt, hiszen az első félidőben ez volt a legnagyobb különbség a két csapat között. Ugyanakkor ebben volt két kihagyott büntető Mikkel Hansentől, és Corralesnek volt néhány komoly bravúrja is. A kapott gólok számával olyan nagy baj nem is volt, inkább az volt nehezen érthető, hogy a Kielnek néhány hete 41 gólt dobó csapat hogy állhat meg 11-en egy félidőben - egy nappal azután, hogy 13-mat lőtt az elődöntőben.
A második játékrész aztán eléggé csordogálós játékot hozott, támadásban Lékai ugyan szépen játszott, és az elődöntőben hibátlan, ezúttal is klasszis teljesítményt nyújtó Marguč is dicsérhető volt, Borozan viszont elfáradt abban, hogy két nap alatt a második mérkőzését játszotta majdnem végig ezen a szinten bevethető csere hiányában, a védekezés pedig ezúttal egyetlen pillanatra sem állt össze igazán. Annak volt csak köszönhető az ellenfeél viszonylag kevés gólon tartása, hogy az első félidőben Corrales, a hajrában pedig a helyére beálló Cupara hárított ziccereket.
Ahhoz, hogy a 3-4 gólos hátrányból felálljon a Veszprém, az kellett volna, hogy legyenek olyan periódusok, amikor összeáll a védekezés, a támadójáték pedig hibátlan legyen, mint az elődöntő második félidejében. Ez azonban ma hiányzott, miközben a kulcsjátékosok közül Nenadić ezúttal is gyengélkedett, Maqueda talán még nem is nyújtott igazán jó teljesítményt veszprémi mezben, a félelmetesnek tűnő belső védelem pedig a két napon át egy kézen megszámolható mennyiségű jó megmozdulást felmutató Blagotinšek "vezérletével" talán 15 jó percet hozott 130-ból.
Kérdés, hogy a végül viszonylag súlyos, 31-26 arányú vereség elindít-e valamiféle változási folyamatot a csapatnál. Veszprémben ugyanis rúgtak már ki edzőt ennél kevesebbért is, még ha egy pillanatig sem szeretnénk azt mondani, hogy ez a Final4 David Davison múlt. De az biztos: azok a játékosok, akik Davis múltjából Veszprémbe kerültek az elmúlt másfél évben, vagy abszolút mellékszereplők voltak (Maqueda, Moraes), vagy még azok sem (Markussen és Shishkarev végigpadozta a négyes döntőt). És onnantól, hogy van 2-3 sérült, meg 2-3 olyan játékos, akiket az edzői stáb nem szívesen küld pályára a világ legjobbjai ellen, már nem is olyan félelmetes az a 20-as felnőtt keret.
Champions League
"Készen állunk, és mindent megteszünk a sikerért." Megvan az ellenfél budapesti négyes döntőre
13/04/2021 16:24
Kézilabda
Újra a Veszprémé a Magyar Kupa
12/04/2021 20:10