Óriási csatában legyőzte Németország csapatát a magyar férfi kézilabda válogatott a világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. A parádézó Bánhidi és Máthé vezette csapat így a maximális 4 pontot viszi magával a középdöntőbe, ahol máris vezeti csoportját, és nagyon jó helyzetben van a negyeddöntőbe jutás szempontjából.


Az Egyiptomban zajló férfi kézilabda világbajnokság csoportkörének utolsó mérkőzéseit játszották szerdán, ám mégis mondhatjuk, hogy mind a magyar, mind pedig a német válogatott számára ez volt az első igazi meccs a tornán, miután Uruguayt mindkét válogatott 25 gól fölötti különbséggel győzte le, a Zöld-foki Köztársaság ellen pedig mi csak a koronavíruson már átesett játékosainkat játszattuk, a németek ellen pedig már ki sem állt az afrikai csapat.
Érdekes döntéseket hozott a keret összeállítását illetően a magyar edzői stáb. Borbély és Hanusz kimaradása nem volt meglepetés, azonban Győri Mátyás jól játszott az első két meccsen, és kettes védőben is megállta a helyét, Petar Topić honosításának pedig még kevesebb értelmét látjuk, ha nem is játszik, de ezzel az ítélettel azért még várjuk meg a világbajnokság végét. Topićot ráadásul sokan Sipos mellett a másik, középen védekező specialistának tekintették a vb előtt, márpedig a németek játékában mindig fontos szempont volt a középső területeken történő előnyszerzés.
Kézilabda
Óriási a tét a kézilabda-világbajnokságon; megvan, kiket kell legyőznie a magyar válogatottnak
02/07/2022 17:12
Ami a német keretet illeti, ők 10 hiányzóval jöttek erre a vb-re, a friss BL-győztes kieliek például mindannyian lemondták a részvételt, de náluk is voltak sérültek és a vírus miatt hiányzók is. Némileg meglepő volt, hogy az elmúlt évek legjobb német játékosa, Uwe Gensheimer csak a kispadon kezdett, bár a nemzetközi szakértők szerint ezt az ebben a szezonban mutatott játéka indokolta. Nálunk a nagyobb nevek közül Bodó maradt a padon a mérkőzés elején, Szita és Máthé kezdett átlövő posztokon.
Az első 10 percben csak csordogált a mérkőzés, szerencsére sikerült megúszni egy rövid kettős emberhátrányt kapott gól nélkül. Amikor viszont mi kerültünk kettős előnybe, azt a másfél percet 2-0-ra megnyertük, majd a németek technikai hibáit kihasználva a 16. percre négygólos előnybe kerültünk. Eladott labdák nálunk is voltak ebben az időszakban, de sikerült ezeket vállalható szintre limitálni. 25 percig minden tökéletesen alakult, 15-10-es magyar vezetésnél jöhetett a félidő hajrája, amit viszont eléggé elrontottunk. Bóka összeszedte a csapat ötödik kiállítását, a németek pedig az utolsó három percet 3-0-ra megnyerték, amihez a csereként beállt Bitter két ziccervédése is kellett. A szünetben így is mi vezettünk, 15-14-re, de aggasztó volt, hogy mennyire megállt a támadójáték a hajrában, és hogy 10 percnyi kiállítást gyűjtöttünk be az első félidőben.
Ami viszont az előző mérkőzések után mindenképpen pozitív volt, az a beállójátékunk. Bánhidi szenzációsan került helyzetbe, az első félidőben nem volt olyan labdaeladásunk, ami a beállónak célzott passzból származott, a szegedi beálló pedig, azok után, hogy eddig eléggé dekoncentrált volt, minden helyzetét belőtte. Sőt, amikor Bánhidi nem volt a pályán, Rosta is jól helyettesítette őt, és ő is belőtte az egyetlen helyzetét.
A második félidő eleje hasonlóan csordogáló játékot hozott, mint az első, de szép lassan el tudtunk lépni két góllal. Alfred Gislason, aki több mint 10 évet töltött el a Kiel vezetőedzőjeként, megpróbálkozott a nyitott védekezéssel, de mivel középen így az elég nagy testű Golla maradt ott Lékai Mátéval, egymás után háromszor Lékai egy-egy elleni cselezése volt eredményes - ennek később fontos jelentősége lett. Hátul viszont nem nagyon tudtunk mit kezdeni a németekkel, egyre könnyebben lőtték a gólokat, de a félidő közepén Mikler bemutatott egymás után három bravúrt, ez vezetett a kétgólos előnyhöz.
22-20-nál volt egy hullámvölgy támadásban, Bitternek is volt egy bravúrja Máthé lövésénél, és 24-23-nál már a németek vezettek, a tendencia pedig feléjük mutatott, hiszen sokkal könnyebben szereztek gólokat, mint mi. Az utolsó 10 percre fordulva kicsit fáradtnak tűntek a sztárjaink, Lékai végigjátszotta a meccset, Bánhidi és Máthé is alig pihent, de hiába a fáradtság, és a hosszú támadások, valahogy ezeknek a végén mindig sikerült megjátszani Bánhidit, amiből vagy hetesek lettek, vagy gólok. Mikler egyik legnagyobb bravúrja fordított egyet a mérkőzésen, miután az emberhátrányban is ziccerbe kerülő Häfner lövését védte, át tudtuk venni a vezetést, és hiába kaptunk gólokat majdnem minden német támadásból, a végén döntetlennél mi támadhattunk a győzelemért.
Az első ötlet itt is az volt, hogy a remeklő Máthé kerüljön döntési helyzetbe, hogy megpróbálja megjátszani Bánhidit, vagy lőjön, ám miután az utolsó 10 másodpercre egy szabaddobás után újra fel kellett állni, Lékai arrébküldte Bánhidit, újra megverte egy-egy ellen Gollát, és belőtte a félziccerét, kialakítva a 29-28-as végeredményt. Egy iszonyatosan fontos hajrát sikerült megnyerni egy nagyon erős csapat ellen, amivel a magyar csapat pole pozícióba helyezte magát a negyeddöntőbe jutás szempontjából.
A másik ágon ugyanis úgy alakult a helyzet, hogy Spanyolország 3, Lengyelország 2, Brazília pedig 1 pontot hozott magával a csoportkörből a középdöntőbe, így a magyar csapat vezeti a csoportját, 2 pontos előnnyel a nem továbbjutó csapatok ellen (a középdöntő első két helyezettje jut a legjobb nyolcba). Ráadásul látva a spanyolok több mérkőzését, ők sem tűnnek legyőzhetetlennek, sőt, a lengyel és különösen a brazil csapat ellen pedig alighanem mi leszünk az esélyesek.
Jó volt nézni ezt a mérkőzést, és jó nézni a magyar válogatott játékát, és ezt nem csak mi látjuk így. A nemzetközi kézilabdás Twitter-világ egyik központi személye, Rasmus Boysen dán kézilabdázó például már az első félidőben azt írta a csapatról, hogy élmény nézni a magyar csapatot, már a tavalyi Eb-n is az volt, pedig sok játékosunk hiányzott sérülések miatt, és hogy nagyszerű eredményt érhetünk el a hazai rendezésű Európa-bajnokságon jövőre.
Bánhidi Bence lett a mérkőzés legjobbja, nem véletlenül, 8 lövéséből 8 gólt szerzett, gyakorlatilag minden magyar támadásban meghatározó szerepe volt. Távolról Máthé hozta azt, amit Uruguay ellen, ami azért elég nagy szó egy német válogatottal szemben, Lékainak ugyan voltak laposabb szakaszai, de fontos pillanatokban magára vállalta a felelősséget, és jó döntésekkel segítette a csapatot. Miklernek voltak fontos bravúrjai, összességében azonban nem nyújtott kiemelkedőt, és az talán a legnagyobb dicséret, hogy ez is belefért a világ hat legjobb csapatának egyike ellen.
Csütörtökön játssza majd a magyar csapat az első középdöntő mérkőzését, Brazília lesz az első ellenfél, majd Lengyelország és Spanyolország jön szombaton és hétfőn. Ha a csapat a mai teljesítményét nyújtja az első két mérkőzésen, könnyen előfordulhat, hogy már negyeddöntősként játszhat a spanyolok ellen a záró fordulóban.
Bajnokok Ligája
A címvédővel került egy csoportba a Pick Szeged a BL-ben
01/07/2022 12:07
Kézilabda
A Veszprém és a Ferencváros is kapott szabadkártyát az EHF-től
27/06/2022 10:44