Nagyon érdekes, hullámvölgyekkel, és óriási érzelmi csúcspontokkal tarkított szezont zárt le vasárnap a Pick Szeged kézilabdacsapata azzal, hogy története során először európai kupát nyert. Ráadásul ehhez két kiemelkedő csapatot kellett legyőznie egymás után, két nap alatt, az egyiket idegenben. De kezdjük augusztusban... vagy még előbb.
Már a tavalyi szezonban tudni lehetett, hogy a 2013-14-es évadban a férfiaknál csak egy csapat képviselheti Magyarországot a kézilabda Bajnokok Ligájában. Mivel a szegediek 2013-ban is a második helyet szerezték meg a magyar ligában, egy esélyük volt arra, hogy az elmúlt 10 szezonhoz hasonlóan ismét ott legyenek a BL-ben: a szabadkártyás selejtező. Az átalakulófélben lévő csapatnak augusztus végén, szeptember elején kellett selejteznie új edzővel, sok új játékossal. Az ellenfél a Metalurg Szkopje volt, amely nagyon megerősödött, és amely hazai pályán 10 gólos győzelmet aratott, így a BL-szereplés álom maradt, a Szeged az EHF-kupába került.
Emlékezhetünk, amikor legutóbb magyar férfi csapat a BL valamelyik köréből kisebb kupába "esett ki", akkor az végső győzelmet jelentett: 2008-ban a Veszprém így nyerte meg a KEK-et. Az a sorozat azóta megszűnt, az EHF-kupában pedig kupagyőztesek és erős bajnokságok élcsapatai együtt szerepelnek, tavaly óta ráadásul itt is négyes döntővel alakulnak ki a végső helyezések.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
13 ÓRA
Az már október végén, az MKB-MVM Veszprém szegedi, bajnoki mérkőzésen történő legyőzésekor látszott, hogy Juan Carlos Pastor elkezdte összerakni a csapatát, az EHF-kupában pedig csak a harmadik selejtezőkörben kellett bekapcsolódnia a Picknek, amely kettős győzelemmel ejtette ki a Benficát, és került be a torna csoportkörébe.
Itt a szegediek a korábbi évekre nem igazán jellemző kiegyensúlyozottsággal rágták át magukat a mérkőzéseken, egyetlen vereség csúszott be a tavalyi döntős Nantes otthonában, a franciák utolsó körös, eperjesi veresége pedig azt jelentette, csoportelsőként jutott a legjobb hét közé a Szeged. Azért hét közé, mert az EHF-kupában a négyes döntőt mindig egy résztvevő rendezheti, ez a csapat automatikusan tagja a mezőnynek, hat csapat pedig oda-visszavágós alapon dönt a maradék három helyről.
Az ellenfél a negyeddöntőben ismét egy lisszaboni csapat, a Sporting volt. A kettős győzelem itt nem jött össze, a továbbjutás azonban kényelmesen, négy gólos különbséggel lett meg. A sorsolásnál nem volt igazán szerencséje a Picknek, az elődöntőben a házigazda Füchse Berlin várt a magyar csapatra.
Közben jött a bajnoki döntő, és két olyan mérkőzés, ahol igazából nem volt esélye a Picknek az ismét bajnoki címet szerző Veszprém ellen. Az olykor kilátástalannak tűnő játék pedig nem tűnt jó előjelnek a nagy európai megmérettetés előtt. De utólag nézve úgy tűnik, Szegeden felmérték, hogy a formát nem a magyar bajnokság fináléjára, hanem az EHF-kupa döntőjére kell időzíteni.

Szegedi szurkolók Berlinben

Fotó: Eurosport

Nagyjából nyolcezer néző előtt rendezték meg az elődöntőt, és bár Szegedről is utaztak szurkolók Berlinbe, a hazai pálya egyértelműen a "Rókáknak" kedvezett. A mérkőzés során azonban a Pick kiemelkedően védekezett, Mikler Roland nagyszerű teljesítményt nyújtott, elöl pedig mindig volt valaki, aki át tudta lendíteni a csapatot a holtpontokon. Az elején, amikor a Szeged megszerezte az előnyt, amelyet később nem adott ki a kezéből, Ilyés Ferenc volt az, aki gólokat lőtt, majd a hat találatos Balogh, illetve a kiélezett pillanatokban büntetőből biztos kezű Larholm szerzett fontos gólokat. A végeredmény 24-22, jöhetett a döntő, és jöhetett az a Montpellier, amely néhány éve még európai élcsapat volt, és amelynek kapujában a rettegett Thierry Omeyer várt a szegediekre.
A döntő rendkívül kiélezett kezdést hozott, 6-6-ig felváltva estek a gólok. Ezután a Szeged került előnybe, Balogh egymás utáni két góljával kettő volt a különbség, és időt kellett kérnie a franciáknak. A két gólos különbség megmaradt a szünetig, 16-14-re vezetett a Pick. A második félidő első felében többször is három gólos volt a magyar előny, Ancsin játszott remekül, ám a sorozat gólkirályi címét megszerző Dragan Gajič egyenlíteni tudott 23-23-nál. A hajrában megint Ilyés lőtt kulcsfontosságú gólokat, majd Zubai és a szezon közben szerződtetett Prce is betalált, három perccel a vége előtt megint három gól lett a különbség. Gajič két gólja újra szorossá tette a küzdelmet, de a legfontosabb pillanatban, 10 másodperccel a lefújás előtt Larholm értékesített egy hétméterest, és Dolenec ugyan még betalált, de 29-28-ra a Pick nyerte a döntőt.

Mikler öröme

Fotó: Eurosport

Szegedi részről egyértelműen ki kell emelni Ilyés Ferencet, aki mindig is elsősorban védőmunkájáról volt híres, ehhez azonban most hét gólt tett hozzá, és visszatérését követően ismét szellemi vezérévé vált a csapatnak. Hátul Mikler Roland megint bemutatott bravúrokat, nem véletlenül választották őt a négyes döntő legjobb kapusává. Ehhez persze szükség volt az ezúttal is remeklő védekezésnek, amely évek óta meghatározza a Pick Szeged játékát.
Az EHF-kupának 1986 után lett ismét magyar győztese, akkor, a még IHF-kupa néven futó sorozatot a Rába Vasas ETO Győr tudta megnyerni. Utoljára a férfiaknál 2008-ban az MKB Veszprém nyert európai kupát, a KEK-et. A Pick Szeged pedig története első európai kupáját nyerte.
Gratulálunk a Pick Szegednek, és reménykedünk abban, hogy két hét múlva, a BL négyes döntője után újabb magyar sikerekről számolhatunk be!
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
19 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44