Nem kellett sokat várni az első covid-esetre a csütörtökön megkezdődött női kézilabda Európa-bajnokságon. A tornára csak aznap megérkező szerb válogatott egyik játékosának tesztje lett pozitív, ami miatt a Szerbia-Hollandia mérkőzést péntekről szombatra halasztották. A torna első napján az okozott meglepetést, hogy sem a mérkőzéseken, sem a magyar válogatott első kerethirdetésekor nem történt meglepetés.


A szerb válogatott Eb-je nem éppen úgy kezdődött, ahogy azt szerette volna. Ahogy arról már csütörtökön megjelent beharangozónkban is említést tettünk, a szerbek nem tudtak kedden Dániába repülni, mert az utazáshoz szükséges Covid-tesztelési körben több játékos mintavétele is eredménytelen lett. Emiatt az érintett játékosokat újratesztelték, és csak szerda reggel tudták meg, hogy mindenki utazhat a tornára, mivel mindenkinek negatív lett a tesztje.
Az utazásra a csütörtöki napot jelölték ki, a csapat meg is érkezett Dániába, ám az ottani első tesztelési kört már nem úszta meg mindenki: egy játékos pozitív tesztet produkált. A játékost külön karanténba helyezték, de emiatt karanténba került az egész csapat is (márpedig hacsak a repülőúton nem külön ültetve utaztak a játékosok, elég jó esély van rá, hogy lesznek még pozitív esetek). Annak érdekében, hogy az ellenfelek se kerüljenek veszélybe, pénteken és szombat reggel is újratesztelik az egész szerb válogatottat, és ha mindenki negatív teszteket produkál, szombat este lejátszhatják a hollandok elleni nyitómeccsüket.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
EGY ÓRA
Minden szempontból a tesztelésről szól a női kézilabda Európa-bajnokság | Eurosport
December 3-án rajtol a női kézilabda Európa-bajnokság Dániában. A torna eredetileg az olimpia után lett volna, azaz egy négyéves ciklus első világversenyeként leginkább a 2024-es csapatok alapjainak lerakása lett volna a szövetségi kapitányok célja. Így viszont, hogy a tokiói játékok jövőre lettek halasztva, ez lesz az utolsó lehetőség összerakni a csapatokat az olimpiára, vagy a sokak számára még hátra lévő olimpiai selejtezőkre.
Az eset abban a csoportban történt, amelyben a magyar válogatott is szerepel. Számunkra - ha eltekintünk attól, hogy mások egészsége van veszélyben - jól jöhet az eset, hiszen a jelenlegi menetrend szerint úgy játszanánk vasárnap délután négytől Szerbiával, hogy az ellenfél előző este 10-kor jön le a pályáról a nyitómeccsét követően. És ez a jelenlegi legoptimistább forgatókönyv a szerbek szempontjából.

Keretet hirdettek a kapitányok


Csütörtök este kellett kihirdetnie azon csapatok szövetségi kapitányainak az első meccsre benevezett 16-os keretét, amelyek pénteken kezdik meg szereplésüket az Eb-n. Ezek a keretek a korábbiaknál többször változtathatók, fázisonként (csoportkör, középdöntő, helyosztók) két, összesen maximum hat cserelehetőség áll rendelkezésre, plusz az esetleges covidos játékosok is lecserélhetők.
A magyar válogatott kapitányi párosa, Danyi és Elek Gábor nem okozott különösebb meglepetést a kerethirdetéskor. A 19 fős bő keretből Janurik Kinga, Pásztor Noémi és Tóth Eszter maradt ki. A kapusoknál Bíró helye betonbiztos volt a csapatban, Janurik és Szikora harcolt a második helyért, Pásztor a fontosabb meccseken a Fradiban sem sokat szokott játszani, míg Tóth posztján Kovacsics akár 60 perceket is tud játszani, Lakatos pedig jóval nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, miközben jóval fiatalabb a mosonmagyaróvári irányítónál.
Ezzel bentmaradt a keretben az összes balátlövő (ha a pályafutása nagy részét ott töltő Tomorit és a támadásban várhatóan nem játszó Csiszár-Szekerest is figyelembe vesszük, akkor öt jobbkezes átlövő van a 16-os keretben), beállóban pedig a junior világbajnok csapatból a felnőttek közé nagyon hamar beemelt Tóvizi Petra és a nagy tornán újonc, a Vácban viszont a sokáig válogatott Szabó Laura elé került Helembai Fanny bizonyíthat.

Papírforma eredmények születtek az első napon


Két csoportban már csütörtökön megkezdődött az Európa-bajnokság. A sorsolás szeszélye alapján a két korábban kezdődő mérkőzés tűnt izgalmasabbnak, hiszen Románia Németországgal, Oroszország pedig Spanyolországgal találkozott.
A román csapat a koronavírusos Pintea hiányában és a betegségen októberben átesett Neagu körüli kérdőjelekkel kezdte a tornát, ráadásul Dedu sem léphetett pályára, mivel ő a szintén covidos Moisă szobatársa volt. A németeknél a szövetségi kapitány, Henk Groener nem érkezett még meg Dániába, mivel a napokban jár le a karanténja két héttel ezelőtti pozitív tesztjét követően.
A mérkőzés képe hasonlított a tavalyi vb magyar-román meccsére: iszonyatosan bentragadtak az öltözőben a románok, 7-1-re is vezettek a németek, Neagu és Buceschi is heteseket rontott az első 10 percben. Aztán szépen összeszedte magát a román csapat, és bár Neagu árnyéka volt önmagának, gólpasszai azért így is akadtak, Cristina Laslo pedig átvette a vezérszerepet. A második félidő közepére kiegyenlített Románia, ám a vezetést már nem tudta átvenni, elsősorban a számtalan egyéni hibának köszönhetően. Hiába parádézott a meccs fontos szakaszában Dumanska a kapuban, elöl sorra jöttek a labdaeladások, és bár még az utolsó öt percben is lehetett volna esélye a románoknak a fordításra, a németek végül viszonylag simán, 22-19-re győztek.
Neagu 14 lövéséből mindössze 4-ből lett gól, átlövésekből 1/8 az arány, márpedig anélkül, hogy ő legalább egy átlagos teljesítményt nyújtana, nem nagyon lesz esélye a románoknak a hozzájuk hasonló játékerőt képviselő csapatok ellen. Laslo 4 gólpassz mellett 4 labdaeladást is "jegyzett", utóbbiak elsősorban a meccs végén jöttek. A németeknél Naidzinavicius, Bölk és Maidhof is 4 gólt szerzett, Eckerlének 8 védés is elég volt a 35%-os teljesítményhez, és talán az mond el mindent a meccsről, hogy a német kaput 28 lövés találta el 60 perc alatt.

popa-schulze-naidzinavicius.jpg

Fotó: Eurosport

A legutóbbi Eb-n ezüstérmet szerző és olimpiai címvédő Oroszország most is a torna egyik esélyeseként érkezett Dániába, ám a tavalyi vb-n második Spanyolország nem tűnt könnyű ellenfélnek az első körben. Az oroszoknál ráadásul a nagyobb nevek közül Vyakhireva és Sen is hiányzik a keretből sérülések miatt, igaz, a spanyolok egyik legjobbja Cabral Barbosa sem vehet részt a tornán.
A meccset a spanyolok kezdték jobban, 11-8-ra vezettek, Pena és Alicia Fernandez szépen találta meg Ainhoa Hernandezt beállóban, jobbátlövőből pedig Mireya Gonzalez szállította a gólokat. Innentől viszont teljesen megállt a spanyolok játéka, az oroszok 5-0-val zárták az első félidőt, a másodikban pedig a kapuba érkező Sedoykina teljesen elbizonytalanította a spanyolokat, 9 védéssel, 45%-os teljesítménnyel volt a csapata egyik legjobbja. Hiába hiányzott Vyakhireva, a helyén játszó Skorobogatchenko is eljutott 4 gólig, a spanyoloknál pedig pont a tavalyi vb-n nagyon jól működő védekezés mondott csődöt a második félidőre. A végén már az volt a kérdés, hogy lesz-e 10 gól a különbség, végül az oroszok 31-22-re nyertek.
A spanyoloknál nem volt igazán komoly kapusteljesítmény sem a gyenge védekezés eredményeként, támadásban pedig sem Pena, sem Fernandez nem nyújtott olyat, mint a tavalyi vb-n. Ami pedig mindenképp szerkezeti problémának tűnik az első meccs után: hiába adnak támadásban jó támpontot a spanyolok nagyobb testű beállói, visszarendeződésben és a falban védekezve is nagyon lassúnak tűnt mind Hernandez, mind pedig a helyére beszálló Gassama.

skorobogatchenko.jpg

Fotó: Eurosport

Az esti mérkőzések közül a Svédország - Csehország meccs alakult szorosabban, a szünetben még döntetlen volt az állás, elsősorban az első félidőben 5, összesen 8 gólig jutó Jeřabkovának köszönhetően, a második félidőre viszont beszállt a svéd kapuba Ryde, aki 41%-kal védte a labdákat, a svéd védekezés pedig jobban meg tudta állítani a cseh támadásokat. 27-23 lett a végeredmény, de azért a svédek nem lehettek túlságosan elégedettek az előzetesen a torna egyik leggyengébb csapatának titulált csehek elleni meccs után.
Ezzel szemben a torna topfavoritjának kikiáltott Norvégia azt hozta, amit vártunk tőlük: őrült sebességgel közlekedtek a pályán a norvégok a lengyelek ellen, és a második félidőre kiütésessé tették győzelmüket. Jó volt újra látni Nora Mörköt, aki ráadásul 6 gólig el is jutott az első mérkőzésén, amit 2017 óta játszott világversenyen. A lengyeleknél Gega parádézott a mérkőzés elején, elsősorban miatta volt még szorosabb az állás a szünetben (17-13), a második félidőre a norvég kapuba érkező Granlund viszont 47%-ig jutott 8 védéssel, ami azért a lengyelek elfáradásának is volt az eredménye. A 35-22-es norvég győzelem egy igazi erődemonstráció volt, ám a norvégok menetrendjében előzetesen is ez tűnt a legkönnyebb mérkőzésnek.
A torna pénteken három mérkőzéssel folytatódik, az A-csoportban a címvédő Franciaország Montenegróval játszik, utóbbi kispadján most mutatkozik be Kim Rasmussen, míg a házigazda Dánia Szlovénia ellen mutathatja meg, hogy mire lehet képes. A C-csoportban Magyarország Horvátországgal találkozik, a mérkőzés 18:15-kor kezdődik.
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
7 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
TEGNAP 18:44