Rendkívül fontos világbajnoki selejtező párharcokat rendeznek ezen és a következő hétvégén a férfi kézilabdázóknál, mivel a 2015-ös, katari világbajnokság az első selejtezőtornája a 2016-os, riói olimpiának. A vb-n az első hét helyezett kap kvótát, vagy további selejtezési lehetőséget, míg az európai csapatok számára ezután csak a 2016-os, lengyelországi EB-n lesz lehetőség kvalifikálásra, de innen már csak három további csapat folytathatja az olimpiára vezető utat.
A magyar válogatott ráadásul hiába végzett olyan helyen a legutóbbi Európa-bajnokságon, hogy kiemeltként várhassa a sorsolást, nagyon nehéz ellenfelet kapott, a legutóbbi világbajnokságon - igaz, a többinél jóval könnyebb ágon - az elődöntőig jutó és végül negyedik helyen végző Szlovénia ellen kell kiharcolni a vb-részvételt. Ami mindenképpen jó előjel volt, az a hiányos szlovén csapat, ahol Zorman és Miha Žvižej eltiltás, Mackovšek és Staš Skube sérülés miatt maradt ki, a Veszprémbe igazoló Margučot pedig nem hívta be a szlovén kapitány, Boris Denič.
Remekül kezdődött az első, veszprémi mérkőzés magyar szempontból, a nyáron szintén csapatot váltó, és Veszprémbe kerülő Mikler bravúrt bravúrra halmozott, 3-0 után, 6 perc játékot követően tudott csak gólt szerezni a szlovén csapat, akkor is csak hetesből. A mérkőzés elején Gulyás megsérült, ujját össze kellett varrni, a három gól környéki előnyt azonban sokáig megtartotta a magyar csapat. Azt közelebb jöttek a szlovénok, elsősorban a heteseket is értékesítő Gajič góljaival, valamint Škof védéseivel, majd ijesztő pillanat következett: Harsányi térde kiment, jobbszélső nélkül maradt a magyar csapat. Szerencsére a sérülés nem volt annyira súlyos, néhány perc pihenő után folytathatta a magyar csapatkapitány. A hajrában a Szegedre szerződő Bombač és Natek góljai tartották közel a szlovénokat, az utolsó másodpercekben azonban Ilyés talpról betalált, így 16-15-ös magyar vezetéssel fordulhattak a csapatok. Az utolsó lövésnél Ilyés is ujjsérülést szenvedett, de a szünet után tudta folytatni a játékot.
Kézilabda
Ambros Martínnal vágott vissza az ETO a Fradinak
7 ÓRA
A második félidő óriási rohanással kezdődött, mindkét csapat követett el komoly hibákat, ebből azonban a mieink jöttek ki jobban, visszaállt a háromgólos különbség. Kiegyenlített 10 perc következett, amely során a magyar csapat többször is a négy gólos előnyért támadott, a szlovén pedig sokszor jöhetett volna vissza egy gólra, ám ziccerek sora maradt ki. Aztán a 13. percben meglett a négy gólos előny, négy perc gólcsend után pedig Denič kért időt. Rendkívüli tanácstalanság és sok hiba jellemezte a két csapat támadójátékát, remekül összeálltak a védekezések, a szlovénoknál Škof is bemutatott bravúrokat. 10 perc alatt 1-1 gól esett csak, a 24. percben pedig Mocsai Lajos is időt kért. Az eredmény azonban továbbra sem változott, Schuch - jogos - kiállítása után Gajič óriási góljával a szlovénok léptek el 24-20-ról, ekkor azonban már csak 3 perc volt hátra.

Zubai szokás szerint nagyot küzdött

Fotó: Eurosport

Harsányi befutás után emberhátrányból is gólt tudott lőni, majd Bezjak remek lövését szenzációs bravúrral védte Mikler. Nagy belemenése után a szlovénok szereztek gyors gólt, 50 másodperccel a vége előtt pedig kikérte harmadik idejét is Mocsai Lajos. Ezután Császár gólját érvénytelenítették, Nagy lövését pedig Škof védte, így maradt a 25-22-es végeredmény.
A három gólos különbség reálisnak mondható, mivel a mérkőzés nagy részében ennyivel vezetett a magyar csapat. A második félidőben volt több is az előny, de fontos helyzetekben maradtak ki ziccerek, így hiába mutatott be hatalmas védéseket Mikler, nem tudta növelni az előnyét a magyar válogatott. A mezőnyjátékosok közül mindenképpen ki kell emelni a második félidei belső védőnégyest, Szöllősi, Nagy László, Schuch és Ilyés parádésan dolgozott, 7 kapott góllal sikerült lehozni a második játékrészt. Ez persze kicsit rá is ment a támadásra, elöl a kilenc gólos (ebből négy hetes) Harsányi volt az egyetlen igazán dicsérhető játékos. A túloldalon is a jobbszélső, Gajič vitte a hátán a csapatot (9 gól, 3 hetesből), az első félidőben Natek játszott még jól.
Folytatás jövő vasárnap Velenjében, azt a mérkőzést, szerencsére, már a Sport1 fogja közvetíteni, 17:30-as kezdettel. Merthogy.
Az, hogy az RTL Klub és a Sportklub kommentátorai milyenek, arról lehet vitatkozni, elsősorban ízlés kérdése, meg nem is az én tisztem megítélni, bár azt sosem fogom tudni megérteni, hogy egy helyszíni kommentátor hogyan tud összekeverni egy balkezes és egy jobbkezes játékost, csak azért, mert mindketten szakállasak.
Viszont az, hogy egy olyan csatorna (RTL Klub), amely a bevezetés előtt álló reklámadó ellen elsősorban a közönsége szimpátiájával tud küzdeni ("megszűnik a Barátok Közt!"), hogyan engedheti meg magának azt, hogy egy izgalmas sporteseményt, amelyen egy magyar válogatott (ráadásul a népszerűbbek közé tartozó kézilabda válogatott) komoly tétért játszik, 50 másodperccel a vége előtt megszakít, a kommentátor a magyar időkérés alatt elköszön (ráadásul 16 évnyi sportközvetítést zár le ezzel), majd a Hatos Lottó sorsolására kapcsol, azt szerintem amíg élek nem fogom megérteni.
Kézilabda
Kézis sztárjaink főszereplésével készült el a januári Eb sorsolása
13/05/2021 14:50
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
11/05/2021 16:59