Letaszítja a Győrt a trónról az FTC? Vagy a Siófok előzi be a második helyen a Fradit? Esetleg a Balaton-partiak meglepetésre megtréfálják mind a két nagyot? A szeptember elsején rajtoló NB I-es női kézilabda-bajnokság számos kérdést vet fel: az igazolásokat és a kereteket átnézve megpróbáltuk felmérni az erőviszonyokat, mi várhat ránk a 2020/21-es kiírásban.


Mondanánk, hogy minden idők legizgalmasabb bajnoksága elé nézünk, ez viszont csak részben lenne igaz. Két évvel ezelőtt mindössze gólkülönbséggel, egyetlen találattal lett bajnok az Audi ETO KC az FTC-t megelőzve. Az utolsó forduló előtt a Győr és a Ferencváros azonos egységgel állt, egymás ellen szerzett pontjaik száma kettő-kettő, az egymás elleni gólkülönbségük nulla volt, így a két csapat között az összesített gólkülönbség döntött. Az utolsó másodpercekig kérdéses volt, ki lesz a magyar bajnok, s mivel Háfra Noémi nem talált be az utolsó támadásból, a győri zöld-fehérek ünnepelhettek.
Hogy miért lehet mégis kiélezett az idei pontvadászat, az nemcsak abban rejlik, hogy remekül igazolt az FTC, míg az ETO a kapun kívül nemigen erősödött (ott is inkább minőségi „cserék” érkeztek), hanem abban, hogy idén talán felzárkózhat a Siófok is ténylegesen a nagy kettes mellé.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
15 ÓRA
A címvédőnél a visszavonuló Kari Aalvik Grimsbø és Kiss Éva helyére Laura Glauser és Silje Solberg érkezett Amandine Leynaud mellé, ami nemcsak tökéletes pótlást jelent, hanem némi erősítést is, hiszen a francia és a norvég a legjobb kapuskorban van. A jobbszélről távozó Bódi Bernadett és Jana Knedlíková helyére Lukács Viktória érkezett, aki így az FTC után újra együtt osztozhat a poszton Faluvégi Dorottyával.

audi-eto-kc-gyor.jpg

Fotó: Eurosport

Itt viszont jön egy nagy kérdőjel, ami a jobbátlövő posztot illeti. Bár a pályafutását szintén befejező Katarina Bulatović második győri időszaka alatt nem alkotott maradandót, nem érkezett a helyére senki, így Amanda Kurtović a fiatal Kürthi Laurával maradt a poszton. A balkezes norvég sem váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket, Kürthi pedig valószínűleg legfeljebb a „kis csapatok” ellen kap majd lehetőséget a fejlődésre. Már ha kap...
Veronica Kristiansen lehet a jolly joker, aki mindkét lövőben meggyőző teljesítményre képes, és ezt bizonyította is a felkészülési mérkőzéseken. Apropó edzőmeccsek: az egyaránt hiányzókat nélkülöző Fradit „csak” három, a Siófokot két góllal győzte le hazai pályán Danyi Gábor együttese. Ráadásul a főpróbán nyolc góllal, mindössze tizenhatot (!) lőve kikaptak a Népligetben, komoly figyelmeztetést kapva ezzel a szezonkezdet előtt. Tudjuk, a felkészülési találkozó koránt sem éles mérkőzés, de az eredmények valahol előre mutatóak lehetnek.

Klasszis külföldiek a Fradinál


Az FTC ugyanakkor alaposan bevásárolt az idény előtt: Angela Malestein személyében nemzetközi klasszis, világbajnok játékos érkezett Lukács Viktória helyére, míg a Debrecennek kölcsönadott Bánfai Kírát a rutinosabb, gólerős Kovács Anettre (Békéscsaba) cserélték Elek Gáborék. Danick Snelder távozása után is erős lesz a beállósposzt Julia Behnkével, Pásztor Noémivel és a szintén új Kisfaludy Anetttel. A belső posztokra ugyancsak minőségi kézilabdázókat szerzett a klub: Emily Bölk a bal oldalon Háfra Noémit, a jobbon Alicia StolleKlujber Katrint tehermentesítheti. Egyikük sem múlt még el 24 éves, így hosszú távon jelenthetnek megoldást az FTC gondjaira, a két németre ráadásul védekezésben is támaszkodhat Elek Gábor, ahogy Kisfaludyra is Csiszár-Szekeres Klára mellett. A kapuba is válogatottat igazoltak a zöld-fehérek, Szemerey Zsófit Janurik Kinga váltja. Irányítóba pedig idén megérkezhet Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita mellé a junior Európa-bajnok Tóth Nikolett, aki a felkészülés során bizonyította, helye van a csapatban és jobbátlövőben is megállja a helyét. Ezzel a kerettel már minden posztra legalább két játékossal számolhat Elek, már csak az kell, hogy idejében összeérjen a csapat a kezei alatt. A főpróba mindenesetre kiválóan sikerült, 24–16-ra kiütötték a címvédő, rivális ETO-t az Elek Gyula Arénában.

Behnke (balról), Stolle és Bölk nem szomorkodni jött Magyarországra |

Fotó: Eurosport

A Siófok már az előző szezonban bizonyította, nem érezte meg túlságosan Estelle Nze Minko távozását, hiszen éppen a francia új csapatát, a BL-címvédő Győrt is legyőzték. Nerea Pena és Gnonsiane Niombla tökéletesen pótolta őt, s a 2019-es EHF-kupa-győztes tovább erősödött a nyáron: a szétesett Érdtől szerződtették irányítóba Tóth Gabriellát, Anđela Janjušević helyett Laura van der Heijdent, Joanna Drabik helyére Danick Sneldert, Silje Solberget pedig Dinah Eckerle váltja a kapuban. Ballövőben Tamara Horacek, a jobb oldalon Kiss Nikoletta (szintén Érdről) erősíti tovább az amúgy sem gyenge belső sort, de a legnagyobb erősítés alighanem az, hogy Andrea Kobetić ráhúz még egy évet.
A nagy kérdés a Balaton-partján, hogy a családi okok miatt hazaköltöző Tor Odvar Moent hogyan pótolja eddigi segédje, Bent Dahl. Az mindenesetre több, mint biztató, hogy a Győr otthonában van der Heijden és Kobetić nélkül szenvedték el a fent említett, mindössze kétgólos vereséget.

Ki Európa-ligázhat jövőre?


A dobogót illetően a sorrenden kívül nagy valószínűséggel nincs kérdőjel, az Európa-liga-helyekért viszont idén is nagy lesz a verseny. Az anyagi támogatását és szinte teljes keretét elvesztő Érd ugye kiszállt a versenyből, viszont mindjárt itt a Vác. Ugyan nagy érvágás a „kapusok gólkirálya”, Bárbara Arenhart Podgoricába távozása, de nem rossz csere helyette a válogatott Triffa Ágnes. A visszavonuló Mészáros Reát az Érdről távozó Szabó Laura elől és hátul is pótolhatja, a jobbszélre érkező ex-dunaújvárosi Grosch Vivien pedig nagyszerű párost alkothat Diószegi Nikolettel. A mag tehát együtt maradt, Szilágyi Zoltán edző pedig eddig is bizonyította, hogy ért a fiatalok nyelvén: egy egészséges Kácsor Gréta, Kuczora Csenge, Lakatos Rita trió nagyot robbanthat idén.
Volt nagy jövés-menés a Vác legnagyobb ellenfelénél, a Debrecennél is, mégis megmaradt a Jelena Despotović, Vámos Petra, Kovács Anna, Tóvizi Petra belső mag, ami sokat jelenthet. Bulath Anita, Triffa Ágnes és Oguntoye Viktória rutinja ellenben hiányozhat. A két kapus helyére Ann-Cathrin Giegerich és Csapó Kyra, a tapasztalat pótlására pedig Hornyák Dóra érkezett a Ferencvárostól, de az irányító-átlövő Aleksandra Vukajlović is jó vételnek tűnik. Néhány tehetséges kézilabdás (Szabó Panna, Szabó Dóra, Borgyos Panna, Vámosi Panna) Békéscsabára került kölcsönbe, de még így is fiatal kerettel dolgozhat az egyik legtapasztaltabb edző, Köstner Vilmos.
Elég sűrű lesz a középmezőny idén is, így nehéz megjósolni, ki, hányadik helyen végez… Az MTK fiataljaiból rendre meglepetésekre képes együttest kovácsol Golovin Vladimir (döntetlen az FTC ellen a csonka szezonban), nemrég pedig tornagyőzelemmel hangoltak a Dunaújváros, a Kisvárda és a Békéscsaba ellen. Nagy fogás Szekerczés Luca, Marincsák Nikolett és Pelczéder Orsolya, míg Pál Tamara a felkészülés alapján úgy tűnik, végre annyit és úgy játszhat, amire tehetsége predesztinálja.
A Mosonmagyaróvárral lehetnek nagy versenyben Golovin tanítványai. Ők éppen a fővárosiaktól igazolták le az előző bajnokság egyik legjobbját, Tóth Esztert, valamint érkezett a kapuba Szemerey Zsófi, balszélre a junior Eb-győztes Stranigg Zsófia, beállóba Sirián Szederke, irányítóba az osztrák-magyar Kovács Patrícia, a kispadra pedig Gyurka János a NEKÁ-tól. Számolni kell velük, az biztos.

Mi a helyzet az alsóházban?


Jól erősített belső posztokon a Kisvárda, Mihálffy Adrienn és Termány Rita a balátlövő, Bouti Fruzsina irányító, Karnik Szabina a jobbátlövő posztra érkezett. Hat légiós is távozott, míg Orbán Adrienn Szombathelyre igazolt.
Nagy kérdés, mire lesz képes poraiból feltámadva, csapatnyi klasszisát elvesztve az Érd az éppen a Viharsarokból érkező edzővel, Horváth Rolanddal. A válogatott Kopecz Barbara  mellett Walfisch Mercédesszel (Fehérvár), Horváth Dórával és Fekete Bozsanával (mindkettő MTK), valamint további fiatalokkal (Zsiborás Luca, Szabó Kitti, Györkös Rebeka) igyekeztek menteni a menthetőt a Pest megyeiek.
A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia a nyáron Balog Juditot, Orbán Adriennt  és Marija Agbabát  igazolta le, valamint kölcsönbe érkezett Csapó Kincső  Siófokról. Már velük győzték le a vasiak felkészülési mérkőzésen a Boglári Akadémia-SZISÉ-t (35–31). Az FTC ellen súlyos térdsérülést szenvedő Csire Fanni  helyére kölcsönbe szerezték meg Wald Kírát  (szintén SKC), aki góllal mutatkozott be az Alba Fehérvár ellen 37–32-re megnyert főpróbán. A találkozón Agbaba 11 gólt szerzett, de enélkül is sejthető volt, hogy nagyot húztak vele Szombathelyen.

Szekeres (balról), Szikora és Klivinyi – valamennyien más csapatban kezdik az NB I-et |

Fotó: Eurosport

A tavaly is gyengélkedő Alba Fehérvár szekerét talán Triscsuk Krisztina  leigazolása lendítheti meg – aki az Érddel „versenyezve” tucatnyi játékosát elvesztő  Dunaújvárostól érkezik –, valamint a sérüléséből visszatérő jobbátlövő, Afentaler Sára. A Kohásznál Debreceni-Klivinyi Kingában, Bulath Anitában, Schatzl Natalie-ban  és a többi új transzfer beépítésében bízhatnak.
Inkább gyengült, mint erősödött a Békéscsaba, a válogatott Kopecz Barbara (Érd), Kovács Anett (FTC), Marincsák Nikolett (MTK), Barján Bianka (DKKA) és Aleksandra Vukajlović (Debrecen) is távozott, és főleg fiatalok érkeztek a Lokitól. Nehéz lesz így a bentmaradásért vívott harc a Viharsarokban.
A Szent István SE a Nemzeti Kézilabda Akadémiával történt fúziónak (Boglári Akadémia-SZISE) köszönhetően ifi Európa-bajnokoknak (Kajdon Blanka, Koronczai Petra, Vámos Míra, Farkas Johanna) és a jövő játékosainak biztosíthat lehetőséget. Nagy tapasztalatot jelenthet nekik a legjobbak között szerepelni – legalább egy éven át.
A női kézilabda NB I kedden a harmadik fordulóból előrehozott Győr – Érd mérkőzéssel rajtol, de pénteken és szombaton valamennyi együttes bemutatkozik a 2020/21-es szezon első fordulójában.
Soós Péter
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
21 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44