Alig néhány hete számoltunk be arról, hogy a magyar férfi kézilabda válogatott elveszítette a Szlovénia elleni világbajnoki selejtező párharcot, így lemarad a tornáról. A nagy kézilabda-nemzetek közül nem csak mi szomorkodtunk, hiszen a selejtező elvesztésével nem jutott ki a vb-re a hét éve, hazai pályán világbajnoki címet szerző Németország, a hat éve olimpiai ezüstérmet nyerő Izland, vagy a két éve, szintén hazai környezetben EB-döntőt játszó Szerbia sem.
A német rajongók viszont fellélegezhetnek, Németország ugyanis szabadkártyát kap a világbajnokságra.
Igen, elsőre fel kell dolgoznia a szemnek ezt a mondatot. A világbajnokság mezőnye 24 csapatos, ebből a 24 csapatból pedig egyet Óceánia adhat. Óceániának azonban az utóbbi egy évben eltűnt (megszűnt, feloszlott, nem tudni) a nemzetközi szövetség, az IHF által elismert szövetsége. Ennek okán pedig, mivel nincs szövetség, a kontinens nem indíthat csapatot a Katarban sorra kerülő következő vb-re.
Kézilabda
Ambros Martínnal vágott vissza az ETO a Fradinak
6 ÓRA
A mezőnyt így ki kellett egészíteni egy 24. csapattal, az IHF zágrábi közgyűlése pedig úgy döntött, a szabadkártyát annak a csapatnak adja, amely a lemaradók közül a legjobban zárta a 2013-as világbajnokságot. Németország 5. lett, a torna ugyanazon szakaszában esett ki, mint a magyar válogatott, mivel azonban a csoportkörben több pontot szerzett, ezért magasabb helyezést ért el (a mieink nyolcadikok lettek).
Az ügyet ezzel le is zárhatnánk, de azért ez a történet több helyen is sántít. Egyrészt, már májusban írtunk arról, hogy az IHF a 2016-os olimpiai torna kapcsán tervezi a szabadkártya bevezetését. Erre azért volt szükség, mert Londonban egyik német kézilabdacsapat sem szerepelt az olimpián, emiatt pedig a kézilabdatorna nézettsége gyengébb volt, a sport pedig az olimpiai sportágak utolsó csoportjába csúszott.
Hasonló a helyzet a világbajnoksággal is, Németország szereplése nyilván pluszbevételt jelent majd (alighanem több német szurkoló utazik majd Katarba, mint ahányan Ausztráliából tették volna ugyanezt, a televízión keresztül ráadásul egy-egy komolyabb rangadót többen láthatnak, mint ahányan Ausztráliában élnek...), ráadásul a torna erőssége szempontjából is jót jelent, hogy eggyel több komoly csapatot láthatunk.
Csakhogy. A világbajnokságokon a 2013-as tornára vezették be az új lebonyolítási rendszert, előtte minden helyezésért helyosztót rendeztek, így tiszta volt a végső sorrend. A legutóbbi, spanyolországi vb-n viszont a 16 és a 8 között kieső csapatok nem játszották le egymás között a helyezéseket, a csoportban elért eredmények alapján rangsorolták a válogatottakat. Az Európa-bajnokságokon volt korábban hasonló a helyzet, ám ott, amikor lehetett tétje egy mérkőzésnek (pl. olimpiai selejtezőtornára történő kvalifikáció, stb.), akkor mindig rendeztek helyosztót.
Németország pedig úgy megy a vb-re, hogy nem győzött le senkit ezért. És innentől kezdve az ember nehezen tud pártatlan maradni, és nem arra gondolni, hogy az egyenlők között azért megint vannak egyenlőbbek.
ui: Még mielőtt megkapnám, az a nagyon határozott véleményem, hogy meg kellett volna verni a szlovénokat, és akkor ott lenne a helyünk a vb-n. Csak a németeknek is meg kellett volna verniük a lengyeleket...
Kézilabda
Kézis sztárjaink főszereplésével készült el a januári Eb sorsolása
13/05/2021 14:50
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
11/05/2021 16:59