Hónapok óta téma volt a sporthírekben a férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitányi posztja. Amióta az Országgyűlés egy olyan felsőoktatási törvényt fogadott el, amely szinte Mocsai Lajosra szabta a Testnevelési Egyetem rektori posztjának követelményeit, egyértelmű volt, hogy a rendkívül sikeres, de sokszor kritizált, és az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon fontos 2015-ös világbajnokságról - természetesen a csapattal együtt - lemaradó Mocsai távozni fog a válogatott éléről.
Megindultak a találgatások, szóba kerültek magyar szakemberek - ezen sorok írója többször is Imre Vilmos mellett érvelt -, és persze külföldi edzők is, köztük a két magyar élcsapat két spanyol edzőjének közös munkája is. Az utóbbi egy hónapban azonban egyre erősödött az a pletyka, amelyből ma valóság lett: Talant Dujshebaevet nevezték ki a válogatott új szövetségi kapitányává. A kirgiz születésű, spanyol állampolgár a pályán szinte mindent elért, amit el lehetett, rendkívül sikeres játékoskarriere végén pedig szinte azonnal lehetőséget kapott a Ciudad Realnál, amellyel többször is Bajnokok Ligája-győztes lett.
Jól mutatja a férfi kézilabdában az elmúlt években bekövetkezett változásokat, hogy Dujshebaev Kielcében és a magyar válogatottnál fog dolgozni párhuzamosan. Bár korábban is jóval többször fordult elő a "duplázó" edző a kézilabdában, mint a labdarúgásban, egyre több komoly válogatott szövetségi kapitánya dolgozik klubedzőként is. A naptárak nagyjából kiegészítik egymást, a kluboknál a válogatottak edzőtáborai alatt általában lézengenek a játékosok, így érthető is, hogy sokan egyszerre két csapatnak is az edzői. Újságírói kérdésre Dujshebaev a német kapitány Dagur Sigurdssont (Füchse Berlin) és a spanyol kapitány Manolo Cadenast (Wisla Plock) említette példaként. És az is jól látszik, hogy a spanyol edzők, játékosok egyre inkább Kelet-Európában látják a lehetőségeket - mindenféle szempontból.
Kézilabda
Három magyar csapat részvétele már biztos a BL-ben
EGY ÓRÁJA
Ami talán a legfurcsább Dujshebaev kinevezésében, az a magyar viszonyok ismeretének hiánya. Az új szövetségi kapitány soha nem játszott Magyarországon, nem edzősködött itt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ismerné a legjobb magyar játékosokat, de az biztos, hogy erősen fog támaszkodni segítőire. Az elmúlt napokban már honlapunkon is megjelent, hogy Sótonyi László, a Csurgó edzője lesz Dujshebaev másodedzője, aki játékosként megfordult Spanyolországban, így várhatóan az időkérések során a fordítás is rá fog hárulni.

Bartók Csaba és Sótonyi László (a kép szélein) rendkívül fontos szerepet kap Dujshebaev stábjában

Fotó: Eurosport

Érzésem szerint kulcsszerepe lesz a hivatalosan csapat-koordinátori tisztséget kapó Bartók Csabának. Ő is játszott Spanyolországban, a Dujshebaevet bemutató sajtótájékoztatón ő fordított a kapitánynak. Bartók játszhatja a szövetségi kapitányi szerepet azokban az időszakokban, amikor Dujshebaev és Sótonyi is a klubcsapata feladataival lesz elfoglalva. Elmondása szerint magyar bajnokikra, illetve magyar csapatokat és játékosokat érintő nemzetközi meccsekre fog ellátogatni, a válogatott edzőtáborok és tornák során pedig csapatvezetőként segíti majd a válogatottat.
Érdekes kombináció alakult ki, egy zseniális, de ebben a szerepben még kipróbálatlan edzővel, egy feltörekvő magyar segítővel, és olyan csapat-koordinátorral, aki talán a legtöbb időt fogja a feladatának szentelni a stábban. Ahogy Sótonyi mondta, "mindhárman irányítók voltunk a pályán", most pedig hárman irányíthatják a magyar válogatottat.
Dujshebaev szerződése a 2017-es világbajnokság végéig szól. Néhány megkötéssel. Ebben az időszakban a válogatottól elvárás a kijutás a 2016-os Európa-bajnokságra, onnan az olimpiai selejtezőtornára (ehhez az előző olimpiai kvalifikációs Eb-n az ötödik hely kellett Macedóniának, az, hogy 2016-ban milyen helyezés kell, attól függ, mekkora az átfedés a 2015-ös vb és az Eb első 7-8 helyezettje között), és a 2017-es világbajnokságra. A riói kijutás tehát nem alapvető elvárás a csapattól, bár azt gondolom, hogy ha az nem sikerül, teljesen más helyzetbe kerül a szövetség 2016 tavaszán, és nem hiszem, hogy egy generációváltást Dujshebaevre bíznának.
A célokhoz vezető első lépést október végén kell megtenni, az Európa-bajnoki selejtezők első fordulójában a magyar csapat Miskolcon fogadja a feltörekvő Portugáliát, majd november 2-án, Kijevben Ukrajna az ellenfél (a csoport tagja még Oroszország, az első két helyezett jut ki az Eb-re, illetve a hét csoportharmadik közül a legjobb.) Egy biztos: a válogatott történetének első külföldi szövetségi kapitányának és csapatának már az alapvető célok eléréséhez is komoly változásokat kell hoznia. És ebből a szempontból Dujshebaev kinevezése jó lépés lehet. Mert ahogy ő mondta, nem vár mást a csapattól, csak győztes mentalistást.
Mert győztes mentalitással nehéz vereséget szenvedni...
Kézilabda
Brutálisan erős ellenféllel kezdenek a magyar lányok Tokióban
16/06/2021 03:30
Tokyo 2020
15 hónapja nem védett, de ott lenne az olimpián
15/06/2021 13:35