Egy héttel a veszprémi, 25-22-es magyar győzelemmel véget ért első mérkőzés után Velenjében játszották a kézilabda világbajnokság selejtező párharcának második mérkőzését. A szlovén válogatottba bekerült az első mérkőzésen mellőzött Gašper Marguč, míg a mieinknél Gulyás sérülése nem jött rendbe, Szalafai Gábor kapott lehetőséget.
Az első mérkőzésen az első félidő gólgazdag volt, ám a másodikat 9-7-re nyerte a magyar csapat, nagyon szépen összeállt a hatosfalas védekezés, és sikerült minimálisra limitálni a szlovén csapat alapvető taktikájából, a lerohanásból származó gólokat.
Hasonlóan kezdődött a visszavágó, mint a veszprémi mérkőzés, 3-0-s a magyar vezetéssel, Dragan Gajič megint kihagyta az első hétméteresét. 4-1 után egy hosszú magyar gólcsend következett, több mint öt percen keresztül nem tudtak gólt lőni a mieink, ám a szlovénok így sem vették át a vezetést. Ezután pedig egy 6-2-es sorozattal négy gólosra nőtt a magyar előny. A félidő vége felé a szlovén együttes közelebb zárkózott, de az utolsó 10 percben általában 2-3 gól volt a különbség, a szünetben pedig 16-13-ra a magyar válogatott vezetett. Az első félidőnek volt egy nagyon rossz híre, az első találkozón 9 gólig jutó Harsányi térde ismét megsérült, így kapitánya nélkül játszott tovább a magyar csapat.
Kézilabda
Hidegháború a kézilabdapályán
14 ÓRÁJA
A második félidő első tíz percében maradt a nagyjából 2-3 gólos különbség, Nagy László villogott támadásban, majd Jure Dolenec betöréseivel kiegyenlített Szlovénia, 4-4 után 20-20-nál érte utol a hazai csapat a magyart. A következő negyed órában döntetlen közelében mozgott az eredmény, vezettek a szlovénok is, 26-25-nél azonban megint a mieinknél volt az előny. A vége aztán szörnyen alakult, elfogyott a vállalkozókedv a támadásainkban. Négy és fél perccel a vége előtt, egygólos szlovén előnynél emberelőnybe került a magyar csapat, ám a kétperces időszakot 3-0-ra Szlovénia nyerte, és ezzel összesítésben is megszerezte a vezetést. A végén támadásban semmi nem jött be, pedig Mikler Roland védése után, kétgólos összesítésbeli hátrányban még volt reális esély a fordításra. Az egyébként nagyon gyengén védő Gorazd Škof a hajrában bravúrokat mutatott be, a végeredmény pedig 32-26 lett.
Összesítésben 54-51-gyel Szlovénia jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra, a magyar válogatott a 2008-as olimpia óta először nem lesz ott egy világversenyen. Ez persze már önmagában is szomorú, ám a világbajnokságról sokkal könnyebb lett volna az olimpiai selejtezőtornás részvételt kiharcolni (a vb 2-7. helyezettjei kapják meg a lehetőséget), a 2016-os EB-ről még egy csapat juthat ilyen tornára, ám ott nehezebb ellenfelekkel kell majd játszania. Úgyhogy a riói részvétel is óriási veszélybe került.
Márpedig ebben a csapatban több olyan játékos van, akinek várhatóan ez az utolsó olimpiai ciklusa, köztük van a csapat kiemelkedő egyénisége, Nagy László, akinek pótlása az előttünk álló évek egyik legnehezebb feladata lesz. Ami a két mérkőzés alapján leszűrhető, az mindenképpen a második félidei gólínség, az 51 lőtt gólból mindössze 19-et jegyzett a második játékrészben a magyar együttes, főleg a hajrákban fogyott el érezhetően az ötlet. Mocsai Lajos próbálta keverni a játékosokat, de nem igazán találta meg a megfelelő belső hármast a továbbjutás kiharcolásához.
Négy éve hasonló hátrányból fordítani tudott Veszprémben a magyar válogatott Szlovénia ellen világbajnoki selejtezőn, most fordult a kocka, a szlovénok ünnepelhetnek.
Kézilabda
Hiába Amerika legjobbjai, a brazilokat vernünk kell, ha érmet szeretnénk Tokióban
16 ÓRÁJA
Kézilabda
Három magyar csapat részvétele már biztos a BL-ben
TEGNAP 14:48