Túl van az első két, bemelegítőnek tekinthető mérkőzésén a magyar férfi kézilabda válogatott, amely a Zöld-foki Köztársaság után Uruguayt is könnyedén múlta felül. Ugyan a két mérkőzésből - különböző okok miatt - nem igazán lehet sok mindent levonni tanulságképpen, voltak a játékunkban olyan elemek, amelyekben mindenképpen előre kell lépni, ha a csapat szeretne bejutni a legjobb nyolcba. Ehhez ugyanis mostantól majdnem minden meccsünket meg kell nyernünk, az eddigieknél sokkalta jobb csapatok ellen.


Kezdjük egy gyors krónikával azok kedvéért, akik az elmúlt napokat kézilabdától távol töltötték: pénteken kezdte meg szereplését csapatunk az egyiptomi világbajnokságon, az első ellenfelünk pedig az a Zöld-foki Köztársaság volt, amely a tavalyi Afrika-bajnokságon ötödik lett. Elvileg legyinthettünk, azonban a csapatukból több játékos is jó európai csapatokban és bajnokságokban szerepel. A mérkőzés mégsem arról szólt, hogy hol tart most egy közepes afrikai csapat egy közepes európaival szemben, hanem arról, hogy ki Covidos most, ki volt már, és kit nem szeretnénk, hogy elkapja a vírust.
A Zöld-fokiaknál ugyanis a stáb tagjaival együtt 11 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje a mieink előtti mérkőzésig, így kérdéses volt, hogy egyáltalán kiállnak-e ellenünk. Végül a minimálisan előírt 9 mezőnyjátékossal és egy helyett két kapussal vállalták a játékot az afrikaiak. Nálunk pedig, ahogy Gulyás István szövetségi kapitány a mérkőzés után elmondta, 12 játékosnak vannak antitestek a szervezetében a korábbi fertőzése okán, így leginkább ők kaptak szerepet a 34-27-re megnyert mérkőzésen.
European Championship
A második félidőre összerakták a játékukat, magabiztosan nyertek a franciák
16 ÓRÁJA
A rengeteg hiba ellenére is sima győzelemmel kezdte a vb-t férfi kézilabda válogatottunk | Eurosport
Ugyan egyáltalán nem játszott jól, de magabiztos győzelemmel kezdte a magyar férfi kézilabda válogatott az egyiptomi világbajnokságot. Az ellenfél a rengeteg Covid-fertőzött miatt 9 mezőnyjátékossal és szövetségi kapitánya nélkül felálló Zöld-foki Köztársaság csapata volt, de a 34-27-re megnyert találkozó végén csak egy-két egyéni teljesítménnyel lehetünk elégedettek. Az előzmények egyáltalán nem voltak simák.
A Zöld-fokiaknál vasárnapra újabb két játékos dőlt ki a csapatból, így Németország ellen már ki sem álltak, a németek 10-0-val kapták meg a meccset. E sorok írásakor, hétfő délelőtt, még nem lehet tudni, hogy Uruguay ellen játszhat-e az afrikai csapat, állítólag négy játékost próbálnak Egyiptomba repíteni last minute, hogy tudjanak játszani kedden. Azt persze nem tudni, hogy addig lesznek-e új pozitív tesztek, és hogy az ellenünk játszók közül ki kapta el a vírust, de bátran mondhatjuk, hogy ha ki tud állni az afrikai csapat, esélyes lesz Uruguay ellen.
Második mérkőzését ugyanis a Dél- és Latin-amerikai bajnokság bronzérmesével játszotta a magyar csapat, és úgy győzött 26 góllal, hogy az első félidőben nem is játszott jól. A második félidőre meg már annyira elkészült az erejével az ellenfél, hogy 30 perc alatt 28 gólt lőttünk, szinte semmilyen szintű védekezéssel nem rendelkeztek az uruguayiak. A mindössze három profi játékost felvonultató csapat alighanem az egész világbajnokság egyik leggyengébbje, úgyhogy - amatőr kézilabdázóként minden tiszteletem mellett - nagy kár lenne, ha ez a csapat középdöntőbe jutna.
Itt tartunk most. Előrebocsátom, hogy az alább következő gondolatok szinte mindegyikét megcsillagozhatnánk, mert nem tudjuk, hogy éles helyzetben, komoly ellenféllel szemben az adott szituációkban mi történt volna. De azért a Zöld-foki csapat nem sokkal gyengébb, mint azok, amelyek közül kettővel a középdöntőben is játszani fogunk. Kezdjük a védekezésünkkel. Az első meccsünkön Sipos Adriánt 11 perc játék után állították ki másodszor az egyiptomi játékvezetők. Ez nagyon aggasztó jel, hiszen azt a meccset 5-0-val kezdtük, így nem volt különösebben indokolható a túlzott agresszivitás. Persze Sipos játékában ez mindig benne van, már a vb előtti beharangozónkban is az egyik fontos kérdésként jelöltük meg azt, hogy ő a pályán tudjon maradni.
Moustafa koronavírus-sújtotta vb-jén kerülhet újra a nemzetközi elitbe a magyar válogatott | Eurosport
Szerdától két és fél héten át Egyiptomra figyel a nemzetközi kézilabdaélet: a sportág történetében első alkalommal 32 csapatos világbajnokságot rendeznek. A létszámbővítés célja az volt, hogy új piacokat tudjon meghódítani a sportág, ám az ebből a szempontból legfontosabb csapat, az Egyesült Államok a torna kezdete előtti napon lemondta a részvételt a rengeteg fertőzött játékos miatt.
A kapuban a Zöld-foki Köztársaság ellen Mikler közepesen védett, igaz, előtte nem teljesített különösebben jól a védelem, míg Uruguay ellen az első félidőben Székely szenzációs volt, a másodikban Borbély is jól védett: de, és ezt mindig hozzá kell tenni, amatőrök ellen játszottak. Győri kettes poszton történő védekezése jól működött az első meccsen, a túloldalon Máthé vagy Ancsin is meg fogja oldani valószínűleg a feladatát, a fő kérdés alighanem az lesz, hogy ha nem Bánhidi van Sipos mellett a pályán, akkor mennyire fogják könnyen megjátszani az ellenfelek a beállójukat.
Ami a támadást illeti, itt az első két meccs után a legnagyobb kérdőjelek pont Bánhidivel, és úgy általában a beállók megjátszásával kapcsolatosak. Az első mérkőzésünkön 10 perc után kapott labdát Bánhidi - akit egyértelműen a világ legjobb beállói között tartanak most számon, - majd a második félidő elején látszott, hogy a szünetben jött az utasítás az edzők részéről, hogy keressék jobban a Szeged beállóját, de ebből több eladott labda lett, mint jó bejátszás. Még ijesztőbb volt a helyzet Uruguay ellen, ahol szinte alig-alig kapott jó bejátszásokat Bánhidi és Rosta, előbbi ráadásul ziccerben többször is hibázott, ami az őszi szezonban nem volt rá jellemző, miután meggyógyult a koronavírusból. Rosta a mérkőzés vége felé megszórta ugyan magát, de azok a gólok elsősorban lerohanásból, ziccerekből születtek, mivel az uruguayi belső védők alig kaptak levegőt a meccs végére.
Bánhidi gyenge ziccerkihasználásánál egyértelműen ok lehet a dekoncentráltság, hiszen gyengébb csapatok ellen játszottunk. Nagyon bízunk benne, hogy Lékai Máté rengeteg eladott labdája is elsősorban ennek köszönhető, mert a folytatásban ennyire sok hibával már nem játszhat. Különösen annak fényében, hogy Hanusz Egonról már az első két mérkőzés alapján kijelenthető, hogy kilóg lefelé a csapatból, és komoly meglepetés lenne, ha ezek után számolnának vele az edzői stáb tagjai. Lékaira így kulcsszerep vár, szerencsére a tavalyi Eb-n remeklő Győri - Nagy Bence páros ott van "készenlétben", ha a veszprémi irányítónak nem menne a játék.
Egyértelműen pozitívum volt viszont a szélsők és az átlövők teljesítménye. Ahogy a vb-felvezetőnkben írtuk, megbízható, de nem kiemelkedő szélsőkkel rendelkezünk, az első két mérkőzésen is szépen hozták magukat, Sunajko és Pedro Rodríguez is meglőtte az első góljait a válogatottban, igaz, utóbbinál erre egy komplett félidőt kellett várni Uruguay ellen, az első játékrészben lövőhelyzetig sem jutott a nagyrészt befelé cselező Máthé és Ancsin mellett játszva. Sunajkót örömmel láttuk a második mérkőzés hajrájában kettest védekezni, persze kérdés, hogy jó csapatok ellen kap-e ilyen szerepet, és ha igen, hogyan oldja meg, de mivel a magyar válogatottban általában sok az olyan játékos, aki támadásban nagyon jó, de védekezni viszont nem tud, jó ha a szélsőink meg tudják oldani a kettes posztot hátul.

Mathé Dominik

Fotó: Eurosport

Mindkét mérkőzésen egy jobbátlövő lett a meccs embere az IHF közönségszavazásán, Ancsin hét gólt lőtt a Zöld-foki Köztársaságnak, Máthé nyolcat Uruguaynak. A második gyermeke születése után a csapathoz csatlakozó Bodó hozta a bombáit, de Győri és az Uruguay ellen kimaradó Nagy Bence is úgy játszott az első két mérkőzésen, mint amire számítottunk. Egyelőre Szita volt gyengébb pont, egy-egy gólt szerzett csak a két meccsen, pedig az elsőn ő volt a kezdő ballövőnk.
Mindez persze tulajdonképpen zárójelbe tehető. A sorsolásnak köszönhetően a magyar és a német válogatott kapott két bemelegítési lehetőséget egy közepes és egy gyenge csapat ellen, hogy aztán a Covid-járvány ezt a németektől az utolsó pillanatban el is vegye. Az persze kellemetlen lenne, ha végül egy pontazonosság esetén az döntene a németek és köztünk, hogy ők "10-0-ra verték" a Zöld-fokiakat, de reméljük, hogy így vagy úgy, de ez nem így lesz.
Ráadásul egyelőre az águnk másik csoportjában olyan szintű a káosz, amit talán senki nem várt. A szabadkártyás, a 10 évvel ezelőtti sikercsapathoz képest már teljesen átalakult lengyel válogatott a várakozások fölött teljesít, Tunézia és Brazília csapatairól tudható volt, hogy egyáltalán nem gyengék, az Eb-címvédő spanyolok viszont egyelőre mélyen maguk alatt játszanak, és nem annyira látszik, hogy miként fognak majd előrelépni úgy, hogy szinte csak 35 körüli játékosok alkotják a válogatottjuk magját. Ennek az eredménye, hogy a négy lejátszott mérkőzésből volt két döntetlen, egy egygólos spanyol siker a lengyelek ellen és egy kétgólos lengyel győzelem Tunézia ellen. Az utolsó kör előtt még bárki továbbjuthat és bárki ki is eshet.
Az viszont biztos, hogy a középdöntőben három nehéz, de nyerhető meccs vár a mieinkre, és ez igaz már a keddi, Németország elleni csoportmeccsre is, amely tulajdonképpen tekinthető a középdöntő első mérkőzésének. Ha a magyar csapat ebből a négy mérkőzésből hármat meg tud nyerni, akkor pedig jó esély van rá, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, ami egy ilyen lebonyolítási rendszer és sorsolás mellett nagyszerű eredmény lenne.
Folytatás kedd este 20:30-tól, Németország ellen.
FRISSÍTÉS!!!
Koronavírus-fertőzések miatt visszalépett az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságtól a magyarok csoportjában szereplő Zöld-foki Köztársaság válogatottja.
Az együttes hétfőn jelezte, hogy nem tud kiállni kedden az uruguayiak ellen sem, mert nincs elegendő - legalább tíz - játékosa.
A zöld-fokiak vasárnap a németek ellen sem tudtak pályára lépni, míg pénteken a magyaroktól 34-27-re kaptak ki.
A magyar szövetség tájékoztatása szerint a visszalépés értelmében az afrikai csapat valamennyi találkozóját 0-10-es gólkülönbséggel elveszíti, így a magyar válogatott részére a 34-27-es sikert végül 10-0-val írják jóvá.
A gízai A-csoportból ezzel a magyar és a német válogatotton kívül Uruguay is továbbjutott, az utolsó elvileg a 25-32. helyért folytatná az Elnök-kupáért.
A csoport további programja:
kedd:
20.30: Németország-Magyarország
A csoport állása: 1. Németország 4 pont/2 mérkőzés (53-14), 2. Magyarország 4/2 (54-18), 3. Uruguay 2/3 (42-87), 4. Zöld-foki Köztársaság 0/3 p (0-30)
MTI
European Championship
Dánia könyörtelenül gázolt át a tartalékos Hollandián, már biztos elődöntős
19 ÓRÁJA
European Championship
Hiába vezettek a szünetben, szoros csatában végül kikaptak az izlandiak az Eb-n
20 ÓRÁJA