A legtöbb - jobbára negatív - előzetes várakozásra rácáfolt a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki nyitányon, és a meccset végig kézben tartva, váratlanul jól játszva győzte le a meglepett orosz válogatottat. Megnyílt az út a középdöntő felé, de az még messze van azért. 


Annak, hogy a közvélemény és a szakma sem sokat várt eredményeket tekintve a nagyon fiatal csapattól, két komoly előnye is van: az egyik, hogy a magyar válogatott teher nélkül kezdhette meg a szereplést a bitang nehéznek tűnő csoportjában. A másik, hogy az ellenfelek sem néznek ki sokat a nemzetközi szinten jobbára teljesen ismeretlen játékosokból. 
Drámai végjátékban, egy góllal verték férfi kéziseink Oroszországot az Eb-n | Hosszabbítás
A magyar férfi kézilabda-válogatott 26-25-re legyőzte szombaton az orosz csapatot az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon, a csoportkör első fordulójában, Malmőben. A várakozásoknak megfelelően egyik csapat sem törekedett nagy iramra, gyors játékra, ami a magyaroknak egyértelműen kedvezett. Mikler Roland kiválóan védett, társai jól védekeztek, a támadások viszont 6-4-es vezetést követően megakadtak, és megmutatkozott az összeszokottság hiánya.
Tokyo 2020
Franciaország legyőzte Egyiptomot, sorozatban negyedszer játszhat döntőt az olimpián
2 ÓRÁJA
Az oroszok is lebecsülték a mieinket, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, hiába kapták az egyre erősebb figyelmeztetéseket a meccs alatt, már nem tudtak felpörögni, és a magyar válogatott teljesen megérdemelten győzte le az ellenfelét. Ezzel lezártuk az utóbbi évek rossz sorozatát, amikor rendre egy góllal kaptunk ki az oroszoktól.

Egyből érezni lehetett


Szerencsére a másik fenti tényező is jótékony hatással volt a mérkőzésre, a teher nélkül játszó magyarok bátran, és ami még fontosabb, magabiztosan kezdték a meccset. Szita és Győri vakmerően próbálkoztak, és bár nem minden lövésünk volt jó, az enerváltság az orosz kapusokon volt a leginkább érezhető - és ez szerencsére szinte végig így is maradt. 

Gyorsan kiderült, hogy meccsben vagyunk

Fotó: Eurosport

A magyar kapu előtt is jól mentek a dolgok, Mikler nem sokat, de mindig jókor fogott, előtte pedig a vártnál is pontosabban mozgott együtt a Sipos-Bánhidi kettős. A csapat védekezése összeállt, egyedül a jobb 2-es pozícióban voltak gondjaink (jól meg is szórt minket az orosz balátlövő, Szantalov), ráadásul az itt védekező Máthénak támadásban sem jöttek be a lövései. Ez is belefért azonban, jobbára mi vezettünk az első félidőben szinte végig. 
Felállt fal ellen nem sokat tudtak kezdeni velünk az oroszok, viszont az eladott labdákat azonnal góllal büntették. Ez azért lehetett volna fontos, akár döntő tényező, mert a felkészülési meccseken is úgy nézett ki, hátul rendben leszünk, elöl viszont nem vigyázunk eléggé a labdára. Az oroszok ellen azonban csak annyit jelentett, hogy az első félidő közepén át tudták venni a vezetést. 

Szétszedtük az orosz nyitottat 

A második félidő elején az oroszok egy nyitott védekezési formációval próbálkoztak, ám ekkor már a pályán volt nálunk Balogh Zsolt, akit a rövid oldalon a szünet után könnyebben tudott védekezésben cserélni a kapitány. Balogh nagyon jól élt a nyitott védekezés ellen, Szita és Győri is érezte a játékot, ráadásul a tatabányai jobbátlövő hibátlanul lőtte a heteseinket is. 

Jobbak voltunk

Fotó: Eurosport

Bánhidi, aki védekezésben is végigverekedte a meccset, támadásban is jól mozgott, így a belső posztok mindegyikén veszélyesek tudtunk lenni. Már éppen kezdtük volna mámorosan érezni magunkat, amikor úgy támadtak fel az oroszok, hogy nekünk volt labdánk a +5-ért, mégis +2 lett másfél perc alatt. 
Ez a hullámzás a meccs végéig megmaradt, hol az oroszok jöttek fel egy 2-3 gólos sorozattal, hol mi szakítottuk le őket időlegesen, de négy perccel a vége előtt döntetlenről kezdődhetett a hajrá.

Bocsánatos lett volna elbukni


Hiába játszottak gyengén az oroszok, egy ilyen helyzethez mentális erő kell, amihez nem árt a nemzetközi rutin sem. Abszolút nem lett volna meglepő, ha fejben nem bírjuk el egy ilyen fontos periódus nyomását, de nem ez történt.
A heteseket egymás után védő Mikler is kellett ahhoz, hogy nálunk maradjon a vezetés, és amikor bő egy perccel a vége előtt Bánhidi ziccere kimaradt, újra a szegedi kapustól kellett a bravúr: Dibirov óriási szögből mehetett be, de Mikler vállal beleért a lövésébe, ami a kapufáról pattant ki. A hátralevő másodpercek csak a magyar válogatott mámoros ünneplését késleltették. 

Megérdemelt győzelem

Fotó: Eurosport

A győzelem váratlanul szép ajándék a csapattól, amely remekül kapta el a rajtot a tornán. Meg kell említenünk Gulyás Istvánt, a sok játékosához hasonlóan nemzetközi szinten nullkilométeres kapitány nagyszerűen készítette fel a csapatát, jól ült a csere- és védekezési stratégiája.
Hogy megnyílt-e az út a továbbjutás felé, azt egyelőre érdemes óvatosan kezelni. Papíron Izland gyengébb az oroszoknál, de a magyarokat támogató két tényező egyike sem lesz mellettünk az északiak ellen (előtte még megütközünk Dániával is). Mivel a továbbjutásért fogunk játszani, a nyomásból is ízelítőt kapnak a fiatal magyar játékosok, Izland pedig biztosan nem fog minket lebecsülni az oroszok felett aratott győzelem után.
Tokyo 2020
Sorozatban negyedszer jutottak az olimpiai döntőbe a francia kézisek
4 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Tokió 2020 - France - Netherlands - Kézilabda – Olimpiai főhírek
EGY NAPJA