A női Bajnokok Ligája 

top 10 igazolása

 után ezúttal a szakvezetőkre fókuszálunk. Az EHF honlapja összeállított egy 

tízes listát

 arról, mely edzők dolga lesz a legnehezebb a jövő héten induló 2020/21-es szezonban annak tükrében, mik az elvárások, hogyan sikerültek az igazolások, illetve milyen külső tényezők befolyásolhatják a sikert. Vajon ki bírja a legjobban a rá és csapatára nehezedő nyomást?

10+1 top igazolás a női BL-ben | Eurosport
Számos újítással kezdődik szombaton a női kézilabda Bajnokok Ligája. A rajt előtt összeállítottunk egy tíz plusz egyes listát arról, melyek az idei nyár legizgalmasabb igazolásai. Alaposan belekavar a férfi és női Bajnokok Ligájába az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), a 2020-21-es szezontól életbe lépő változások nemcsak a csúcssorozatot érintik, megváltozik a második- és harmadik számú európai sorozat lebonyolítása is.

10. Stevche Alushovski (HC Vardar 1961)


Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
16 ÓRA
Ismét új időszámítás kezdődött a címvédőnél – már sokadszor. A klubot Mihajlo Mihajlovski vette át Sergej Samsonenkotól, így a szkopjeiek helyzete stabilizálódni látszik a túlélésért vívott harcos évek után. Bár egy sor klasszis (Sergei Gorbok, Stas Skube, Daniil Shishkarev) távozott, sikerült azért egy-két nagy nevet Észak-Macedóniába csábítani. Érkezett a Lovro Jotic, Josip Vekic, Ante Gadza horvát trió, de a rutinos szerb, Marko Vujin és a hazatérő Filip Taleski neve is jól cseng kézilabdás berkekben. Ami biztos, nem lesz könnyű dolga az országban legendának számító új edzőnek, ha a csúcsra akarja vinni ismét a Vardart.

 9. Elek Gábor (FTC-Rail Cargo Hungaria)


Évről évre a hazai Final Fourról álmodnak a Népligetben, ám ezúttal össze is jöhet a budapesti fellépés az alaposan megerősített kerettel. Angela Malestein pótolja a távozó Lukács Viktóriát, Danick Snelder helyére Julia Behnke érkezett, míg Háfra Noémi és Klujber Katrin mellé két német válogatott átlövő, Emily Bölk és Alicia Stolle. Fiatal, de nemzetközi szinten már tapasztalt kerettel vág neki Elek Gábor a nagy álom elérésének.

8. Laurent Bezeau (Brest Bretagne Handball)


Az előző szezon meglepetéscsapata volt az egyetlen, amely pontot tudott rabolni a címvédő Győri ETO-tól, idén azonban már készülnek rájuk az ellenfelek. A keret szinte változatlan maradt, a jól bejáratott csapat a 23 éves montenegrói balátlövővel, Djurdjina Jaukoviccsal kiegészülve feszül neki az idénynek és a négyes döntőbe jutásnak.

7. Xavi Pascual (FC Barcelona Lassa)


A kilencszeres BL-győztes, ezzel rekorder Barça öt éve nem hódította el a sorozat trófeáját, de minden évben a favoritok közé tartozik. A decemberre tolt, 2019/20-as FF miatt Raúl Entrerríos és Cédric Sorhaindo marad még a klubnál, melléjük pedig olyan fiatalok érkeztek, mint Blaz Janc, Domen Makuc és Luís Frade. Xavi Pascual örökös problémája ettől még nem oldódik meg, a hazai bajnokság, az ASOBAL ugyanis továbbra sem jelent kihívást a gránátvörös-kékeknek, akik tíz éve letaszíthatatlanok a liga trónjáról. Így persze rákészülhetnek a négyes döntőre, míg a Veszprémnek, a Kielnek és a PSG-nek keményebb hónapjai lesznek addig.

6. Ole Gustav Gjekstad (Vipers Kristiansand)


Csalódást keltő BL-szezon és Nora Mørk leigazolása után új reményekkel kezdi az idényt a norvég együttes. Ole Gustav Gjekstad ismeri a Budapestre vezető utat, a Larvikkal (2015) és a Vipersszel (2019) is járt már a Papp László Budapest Sportarénában – és nem koncerten. Ha a Győr játékosait (4) nem számítjuk, a komplett norvég válogatottal dolgozhat az 52 éves szakember, ami tesz némi nyomást rá és tanítványaira. Sok függ majd Mørk egészségi állapotától, de ha a tavalyi csoportkörös formát hozza a Vipers, ott lehet a legjobbak közt.

5. Per Johansson (Rostov-Don)


Ambros Martín váratlan távozása után hirtelen kellett új edző után néznie az oroszoknak. Johansson 2017, 2018 és 2020 tavaszán is dolgozott a CSM-mél, legutóbb Adrian Vasile segítőjeként. „A cél kristály tiszta: meg kell nyerni mindent. Nehéz feladat Martín örökségét továbbvinni, de nem félek” – mondta az EHF.com-nak a svéd tréner, akinek nem maradt sok ideje felkészíteni a csapatot a szezonra, az elvárások pedig nagyok, hiszen kötelező cél a Final Four.

4. Filip Jícha (THW Kiel)


Első, edzőként eltöltött idényében Bundesligát nyert, bejutott a kölni BL-fináléba és megválasztották Németország legjobb edzőjének. Erős kezdés, de a kieli közönség nem is vár mást, mint trófeákat. Az egykori cseh válogatott balátlövő játékosnak is kiváló volt, most pedig keze alá kapta a világ jelenleg talán legjobb kézilabdását, Sander Sagosent. Kérdés, mit hoz ki belőle.

Adrian-Vasile.jpg

Fotó: Eurosport

3. Adrian Vasile (CSM Bucuresti)


Andrea Lekic és Nora Mørk személyében két világklasszis távozott Bukarestből (igaz, a norvég mindössze egy meccset játszott az előző idényben), pótlásukra Alexandrina Barbosa Cabral és Barbara Lazovic érkezett. Papíron tehát gyengült a CSM, de ne feledjük, továbbra is őket erősíti a négyszer a világ legjobbjának választott Cristina Neagu, aki ha hangulatában van, megállíthatatlan. Sok-sok külföldi edző elfogyasztása után ezúttal a hazaira szavaztak a román klubvezetők, Adrian Vasile pedig jól ismeri a közeget, hiszen 2014 óta másodedzője a csapatnak. A bukarestiek abban bíznak, hogy 2016 után újra BL-t nyerhetnek a fiatal trénerrel.

2. David Davis (Telekom Veszprém)


Minden szezonkezdet veszprémi kérdése: mikor múlik el a BL-döntős átok? 2002, 2015, 2016, 2019 – négy év, négy döntő, négy ezüstérem… David Davis tudja még játékoskorából, milyen a dobogó tetején állni; ha sikerül a Veszprémmel is csúcsra érnie, ő lehet a harmadik edző Talant Dujshebaev és Roberto García Parrondo után az egykori Ciudad Real-os csapatból, aki FF-et nyer.

1. Raúl González (Paris Saint-Germain Handball)

Harmadik szezonját kezdi a párizsiak élén Raúl González Gutiérrez, de a Vardarral elért BL-trófea óta nem termett neki babér a sportág legrangosabb sorozatában. Bár távozott Sander Sagosen és Luc Abalo , a keret még így is bombaerős a Karabatic-testvérekkel, Mikkel Hansennel és a nyáron szerződtetett Dainis Kristopansszal. Mivel a PSG is bejutott az idei FF-be, fél éven belül két esélye is lesz Gonzáleznek, hogy megfeleljen a nagy párizsi elvárásoknak.

+1 Juan Carlos Pastor (MOL-Pick Szeged)


Míg Veszprémben a döntő megnyerése az örök kérdés, Szegeden az, hogy vajon „idén mi leszünk-e a Final Four magyar résztvevői?” Nem volt nagy mozgás a Tisza-partján nyáron, érzékeny veszteség viszont Jorge Maqueda riválishoz szerződése és Alen Blazevic távozása, bár utóbbit könnyen pótolhatja a védelemben az éppen Veszprémből érkező Borut Mackovsek. (Érkezett még a tehetséges jobbszélső, Kecskés Dániel a NEKÁ-tól, valamint az utolsó pillanatban tűzoltókéntMartin Straňovský a balszélre.) A spanyol helyén ellenben bizonyíthat a Luka Stepancic, Stanislav Kaspárek duó. A mi kérdésünk pedig az: beérik végre idén Juan Carlos Pastor munkája?
Soós Péter
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
EGY NAP
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44