Annak eredményeként, hogy a női kézilabda válogatott olimpiai selejtezőtornás szereplése sikeres legyen, 2020. februárjában széles összefogást hirdetett az MKSZ, komoly PR-kampányt felépítve a szövetség vezetésének döntése mögé, miszerint a két legerősebb magyar klub vezetőedzője kap megbízást a válogatott vezetésére.

Az elsőre megúszósnak tűnő döntés – korábban számtalan szövetségi döntésen lehetett érezni, néha pedig konkrétan tudni, hogy a női vonalon az FTC és a Győr, a férfiaknál a Szeged és a Veszprém szempontjait is megpróbálta egyformán mérlegelni a szövetség vezetése – abból a szempontból nem tűnt rossznak, hogy Danyi Gábor és Elek Gábor nagyon jó viszonyt ápol egymással, ám az már akkor is kérdéses volt, hogy a válogatottba alig egy pár játékost adó Győr edzője, a hétköznapokban tucatnyi világsztárral együtt dolgozó Danyi mit tesz majd bele a közösbe.
Azt hiszem, utólag nyugodtan elmondható, hogy a válogatottnak jót tett a járvány miatti egy éves csúszás, hiszen a decemberi Európa-bajnokságon elég világosan kiderült, hogy ennek a feladatmegosztásnak sokkal inkább a hátrányai érvényesültek az előnyei helyett. Amolyan „bónuszként” – már ha egy súlyos sérüléssel kapcsolatban szabad így fogalmazni – a kvótáért zajló csatából kidőlt az Eb-n a legnagyobb ellenfél, Szerbia legjobb játékosa, Andrea Lekić. Szerencsére a szövetségnél jól látták, hogy az Eb-n látottak nem lesznek elegendők, ha utazni akar a csapat Tokióba, és a kapitánytársakból főnököt és segítőt csináltak: Elek lett a szövetségi kapitány, Danyi pedig a másodedző.
Kézilabda
Büntetők után kiesett a Győr
29/05/2021 15:33
Érdekes módon arról nem nagyon kommunikált a szövetség, hogy ezt a leosztást milyen döntéshozatali folyamat előzte meg. Arra gondolunk itt, hogy a szövetség szerette volna ezt a leosztást, és az edzők rábólintottak, vagy Elek kinevezése volt biztos, és ő szerette volna Danyit maga mellé másodedzőnek. Annyi viszont kiderült, hogy nem csak az edzőkkel és a szakmai stáb tagjaival történt egyeztetés, hanem a játékosok egy részét is megkérdezték a döntés előtt.
Mint tudjuk, a selejtezőtornát sikeresen vívta meg márciusban a válogatott, Kazahsztán mellett Szerbiát is meggyőző fölénnyel vertük meg, hogy aztán a vasárnapi, már tét nélküli meccsen sima vereséget szenvedjünk Oroszországtól. A keretben történtek fontos változások az Eb-hez képest, olyan játékosok kerültek be, akik a Ferencvárosban játszanak vagy játszottak fontos szerepet (pl. Kisfaludy, Kovács Anett, Szucsánszki), és kikerült több győri kötődésű játékos is (elsősorban Faluvégi és Lakatos mellőzése volt látványos).
Ami a Ferencváros-Győr libikóka felborulása mellett még egyértelműen látszott, az az idősebb, rutinosabb játékosok visszahívása, vagy fontosabb szerepbe helyezése volt, ami a Kim Rasmussen által elkezdett fiatalítási folyamatot állította meg.

Kim Rasmussen

Fotó: Getty Images

Áprilisban lezajlottak a világbajnoki selejtezők, ahol a magyar csapatnál jóval gyengébb olasz válogatott volt az ellenfél, a keret pedig csak sérülések miatt változott az olimpiai selejtezőhöz képest. Május elején azonban történt valami, ami még befolyásolhatja azt, hogy milyen leosztásban, milyen kerettel utazik majd a válogatottunk Tokióba.
Amióta a szövetség szűk másfél éve megalkotta az Összefogás képét, mindig benne volt a pakliban, hogy azért ez a két edző a hétköznapokban mégis csak rivális csapatokat irányít. Márpedig a múlt héten a Ferencváros a bajnokság rangadóján 9 góllal legyőzte a Győrt, maga felé billentve a két csapat egymás elleni mérlegét, és saját kézbe véve a bajnoki cím sorsát: ha a hátralévő mérkőzéseken a két csapat ugyanannyi pontot gyűjt (praktikusan: megnyeri az összes meccsét), a Fradi lesz a bajnok, amire utoljára 2015-ben volt példa – a Győr felemelkedése, 2005 óta csak 2007-ben és 2015-ben orozta el a bajnoki aranyat a budapesti csapat az ETO elől.
https://i.eurosport.com/2021/04/22/3119549.jpg
A rég látott zakónak meglett az eredménye: Danyi Gábort menesztette az ETO vezetése. Az már korábban is tudott volt, hogy Danyi a szezon végén távozik és a következő évadot már Siófokon kezdi vezetőedzőként, azonban az ETO-nak két fontos négyes döntője még hátra van a szezonból: most hétvégén a Magyar Kupa, két héttel később pedig a Bajnokok Ligája lesz a tét. Ezeken a mérkőzéseken pedig már az eredetileg nyártól szerződtetett korábbi sikeredző, Ambros Martín irányítja a győri játékosokat.
A történések alighanem nem csak a mi fantáziánkat mozgatták meg. A norvég/francia sztárok buktatták meg Danyit? A vezetőség akarta magát betonbiztos helyzetbe hozni? (Ha megnyeri a BL-t a Győr, mondhatják, hogy jól döntöttek, ha nem, előadhatják, hogy Danyi elhibázott döntéseit már nem lehetett helyrehozni Martínnal sem.)
És hogy a legvadabb gondolatunk se maradjon ki: ez a bajnoki cím Danyinak már kevésbé volt fontos, Eleknek viszont nagyon, márpedig tudjuk, hogy ők milyen jó barátok… Ez a cikk természetesen nem azért született meg, hogy összeesküvés-elméleteket pörgessünk vagy állítsunk fel, de az biztos, hogy a győri „taktikából” körülbelül annyi látszott a Fradi elleni bajnokin, hogy majd Oftedal megveri a védőjét, és abból meglesznek a helyek – márpedig ezen a szinten ez vajmi kevésnek tűnik.
Sokkal fontosabb kérdés, hogy Danyi menesztése miképpen befolyásolja az olimpiára készülő válogatott életét. Most már nincs ott a kényszer, hogy a győri és a ferencvárosi érdekeket is ki kell szolgálni, vagy ha ott van, Danyi helyett Ambros Martínt kéne beejtőernyőztetni a válogatott stábjába. Ez szinte teljesen kizárt.
https://i.eurosport.com/2021/04/13/3080318.jpg
Ha viszont marad edzőként a válogatott mellett Danyi, akkor mi lesz a győri érdekekkel? Főleg úgy, hogy két fontos ferencvárosi válogatott játékos, Háfra Noémi és Schatzl Nadine is Győrben folytatja pályafutását a nyáron, és így azért már lesz egy masszív magyar mag az ETO-nál is (a mostani győriek közül Lukács, Faluvégi és Fodor majdnem biztosan részese lesz a válogatott következő 10-15 évének).
Amire a legjobb esély van, az az, hogy marad a jelenlegi status quo a válogatottnál, hiszen az olimpiai selejtező sikere igazolta a szövetségi döntést. A következő négyéves hároméves ciklusra viszont valami végleges megoldást ki kell majd találni, hogy a junior világbajnok generáció tagjai Párizsban megmutathassák, mire képesek.

Danyi Gábor

Fotó: AFP

Hétfőn kiadta az IHF az olimpia csoportmérkőzéseinek a programját. A magyar válogatott mérkőzései az alábbi időpontokban lesznek (mind magyar idő szerinti időpont):
július 25. 14:30: Magyarország – Franciaország
július 27. 4:00: Brazília – Magyarország
július 29. 12:30: Magyarország – Orosz Olimpiai Bizottság csapata
július 31. 12:30: Magyarország – Spanyolország
augusztus 2. 9:15: Magyarország – Svédország
Továbbjutás esetén a negyeddöntőket augusztus 4-én, az elődöntőket, 6-án, a helyosztókat 8-án rendezik.
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE.
Kézilabda
Távozik a Győri Audi ETO kézilabdacsapat kispadjáról Danyi Gábor
07/05/2021 12:31
Kézilabda
Nyolc győri játékos az év legjobbjai között
22/04/2021 16:30