Borzasztó sima vereséget szenvedett a középdöntő utolsó mérkőzésén a magyar férfi kézilabda válogatott Spanyolország csapatától, azonban a két csapat láthatóan más célokkal állt neki ennek a mérkőzésnek. A mieinknél a komplett kezdő sorunk pihent, míg a spanyoloknál mindenki annyit játszott, mint általában a nehéz ellenfelek ellen. Az eredmény: szerdán Franciaország lesz a magyar csapat ellenfele a negyeddöntőben, míg a spanyolok Norvégiával találkoznak.


Magyarország és Spanyolország már biztos továbbjutóként találkozott egymással az Egyiptomban zajló férfi kézilabda világbajnokság középdöntő csoportkörének utolsó fordulójában. A mérkőzés tétje a csoportelsőség volt, ami általában könnyebb ellenfelet jelent a kieséses szakaszra, ám a többi csoport alakulása miatt minimum véleményes, hogy most is ez-e a helyzet.
Az, hogy a magyar edzői stáb hogyan gondolkodik erről, akkor derült ki, amikor bejelentették a kimaradókat: Mikler, Lékai, Bánhidi és Pedro Rodríguez maradt ki a magyar keretből. Aztán amikor elkezdődött a mérkőzés, még inkább egyértelművé vált a helyzet: se Máthé, se Bóka, se Bodó, se Sipos. A két átlövő aztán a második félidő elején nagyjából 10 percet játszott, ami leginkább arra volt "jó", hogy Bodó folytassa a rossz sorozatát a spanyolok ellen (az őszi, veszprémi Euro Cup meccsen hatból, ma számításaink szerint ötből semmi volt a lövési mérlege), de amikor látszott, hogy messze leszünk a mérkőzés szorossá tételétől, Bodóék is leültek a hajrára.
European Championship
Lékai: Semmit nem tudunk kirázni a kisujjunkból, a mi erőnk a csapatban rejlik
4 ÓRÁJA
A kapitányi döntés margójára
2013 januárjában járunk. A kézilabda válogatottunk szövetségi kapitánya Mocsai Lajos, aki öt hónappal korábban olimpiai elődöntőig vezette a csapatot. Nem sokkal vagyunk Nagy László Veszprémbe igazolása után, Iváncsik Gergő élete formájában, Császár Gábor remekel, Mikler már akkor közel van a világklasszis szinthez. Magyarul: a csapat a világ legszűkebb elitje mögötti szinten található.
Az utolsó csoportmérkőzésünk előtt hasonló a helyzet, mint 8 évvel később. A magyar válogatott már bejutott a legjobb 16-ba, az utolsó ellenfél Algéria csapata. Ha legalább egy pontot szerzünk, a harmadik helyen jutunk tovább, arra az ágra, ahol ott van Lengyelország, Dánia, Izland, Franciaország és Horvátország. Ha veszítünk, Algéria megelőz minket, a csoport negyedik helyén pedig Brazília, Oroszország és Szlovénia ágán lehet eljutni az elődöntőig, ahol minden bizonnyal a házigazda spanyolok vagy a németek várnának ránk.
Mocsai Lajostól természetesen 
, hogy nem lenne-e jobb kikapni.
"Nem vagyunk hívei semmiféle spekulációnak, Algéria ellen is nyerni szeretnénk. Csapataimmal mindig is a győzelemre törtem, ezúttal sem lesz másképp"
. Az eredmény ismert: háromgólos győzelem Algéria ellen, a mérkőzést végig kézben tartva, majd csodálatos játék a nyolcaddöntőben, és nyolcgólos siker Lengyelország ellen. Csak aztán a negyeddöntőben jött Dánia, és egy 28-26-os vereség úgy, hogy a szünetben 7 góllal vezettek Hansenék.
Volt szerencsém a lengyelek és a dánok elleni mérkőzést Barcelonában megnézni, előttük pedig a szlovénok két meccsét is láttuk, Egyiptom és Oroszország ellen. A szlovénok elég gyenge játékkal, sokat hibázva is bejutottak az elődöntőbe. Mi jól játszva estünk ki a legjobb nyolc között, ami a Mocsai-korszakban mindig a minimum cél volt.
Egyenes gerinccel bele a falba, vagy ügyeskedve megpróbálni megkeresni az ajtót? Mindenki eldöntheti, hogyan döntött volna akkor, és hogyan most. Én a 2021-es változatot támogatom.
Egy jó időszaka volt a mérkőzésen a magyar válogatottnak, nagyjából a 10-15. perc között, amikor 7-2-es hátrányból sikerült kiegyenlíteni egy spanyol emberhátránynak köszönhetően, amikor 3 üres kapus gólt is lőttünk. Az egész mérkőzés során szerencsésebbek is voltak a spanyolok, Székely az első félidőben legalább 4-5 olyan gólt kapott, amikor centikre volt a védéstől, és alig jutott át rajta a labda, nálunk pedig elég sok labda pattant ki a kapufáról. Pérez de Vargas egyébként nagyszerűen védett, és jogosan lett ő a mérkőzés legjobbja.
A szünetben már hét gól volt a különbség, aztán 10 perc után 10 gól fölé is nőtt a spanyolok előnye. A hajrában volt egy érdekes időkérésünk, amikor Gulyás István ragadta magához a szót - eddig legtöbbször Chema Rodríguez beszélt az időkéréseknél - és azt kérte a csapattól, hogy felemelt fejjel játszanak, próbálják meg megcsinálni azokat a játékokat, amiket megbeszélnek. Ez jó hatással volt a csapatra, és végül sikerült vállalható szinten tartani a vereség mértékét, 36-28 lett a végeredmény.
Sok tanulságot nem lehet levonni. Azt eddig is tudtuk, hogy a magyar válogatott első sora más szintet képvisel, mint a második, és azt is, hogy a spanyol csapat két nagyjából egyenlő erősségű sorral tud játszani, és játszik is szinte minden mérkőzésén. Egy dolog érthető nehezen: vajon miért kell előadni a szövetségi kapitánynak, hogy "győzelemre játszunk", miközben mindenki látja, hogy ez nem így van.
European Championship
Kézi-Eb: A világbajnok dánok és az olimpiai bajnok franciák is hibátlanul zárták a csoportkört
19 ÓRÁJA
European Championship
Újabb öt játékos dőlt ki coviddal a német válogatottból az Eb-n
19 ÓRÁJA