A koronavírus-járvány megjelenése jónéhány, a visszavonulását a 2019/2020-as szezon végére időzítő sportoló terveit húzta keresztül, újratervezésre késztetve némelyiküket. Az utóbbi csoportba tartozik a világklasszis francia kézilabdázó, Luc Abalo is, aki gondolt egy merészet, és ahelyett, hogy befejezte volna pályafutását, a következő szezonra aláírt a norvég Elverumhoz, ahol Máthé Dominik személyében magyar csapattársa is lesz.


Luc Abalo mindent megnyert már pályafutása során, amit csak lehetett: nyolcszoros francia bajnok (az elsőt nevelőegyesületével, az Ivry-vel nyerve), Bajnokok Ligája-győztes (Ciudad Real, 2009), válogatott szinten pedig egyaránt háromszoros világ- és Európa-bajnok, valamint kétszeres olimpiai bajnok a sokáig legyőzhetetlennek tűnő francia válogatottal. Nem az a különösebb vándormadár típus, hiszen Ivryből indulva 2008-ban igazolt a kor szupercsapatához, a Ciudad Realhoz, amelyet annak Atletico Madriddá válása után is szolgált még 2012-ig. Ekkor azonban hazaigazolt, és a komoly európai terveit azóta is csak szövögető PSG játékosa lett. Az elmúlt nyolc szezonban 7-szer bajnok lett a párizsiakkal, a klub tulajdonosai által hőn áhított Bajnokok Ligája-győzelem azonban eddig még nem jött össze.

Luc Abalo William Accambray és Cedric Sorhaindo között a londoni olimpiai dobogó tetején

Fotó: Eurosport

Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
16 ÓRA
A példátlan technikai képzettséggel bíró, a pálya széléről szinte a kapusig berepülő Abalo úgy tervezte, hogy 2020-ban célba veszi a harmadik olimpiai bajnoki cím megszerzését is, a játékok után pedig felhagy az aktív sporttal. Mint ahogyan senki más, ő sem számolhatott a koronavírussal és azzal a hatással, amit a járvány a sportvilágban kifejtett. Mint ismert, március eleje óta tulajdonképpen áll a nemzetközi sportélet, épp ezekben a napokban kezdenek újraéledni a nagy európai labdarúgó bajnokságok, a normál kerékvágásba való visszatérés azonban még biztosan hónapokat vesz majd igénybe. A járványnak 2020 két nagy sporteseménye is áldozatául esett, hiszen egyaránt jövő évre halasztották a labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a tokiói olimpia megrendezését is.
Ez utóbbi fejlemény gondolkodtatta el az atletikus képességeit tekintve leginkább Gael Monfilsra hajazó Abalot is, aki végül a folytatás mellett döntött. Mivel azonban a PSG nem kínált már neki új szerződést, és elmondása szerint ő is inkább új kihívásra vágyott, a világ egyik legjobb játékosa került egycsapásra elérhető közelségbe az európai csapatok számára. És hogy Abalo valóban mennyire a kihívásra helyezte a hangsúlyt, azt jól mutatja az aláírását végül megszerző csapat, hiszen a francia szélsőklasszis a következő szezonban a norvég bajnok Elverum játékosa lesz.
„Azt hiszem ez az a kihívás, amire vágytam anélkül, hogy eddig magam is tudtam volna róla. Az Elverum egy nagyon fiatal csapat, a tapasztalatommal a segítségükre lehetek a bajnokságban és a nemzetközi kupában egyaránt. Itt továbbra is játszhatom a rám leginkább jellemző játékot.”
Bár az Elverum tagja volt a Bajnokok Ligája mezőnyének a mostani szezonban (a csoportkörben többek között a PSG-vel is megmérkőztek), a sorozat átalakítása miatt első körben kicsúsztak a résztvevők tizenhatos mezőnyéből. A csapat sportigazgatója, Nils Kristian Myhre szerint azonban ez a meccs még nincs teljesen lejátszva, sőt, Abalo leigazolása meghozhatja a BL-helyet az Elverumnak:
„Soha nem igazolt még Norvégiába Luc Abalo kaliberű játékos, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minket választott. Luc idecsábítása nagyon jó visszaigazolása annak, hogy a kemény munka a pályán, és azon kívül is kifizetődik. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megmutassuk, a mi csapatunk nem egy „futottak még” kategória, hanem egy harcos, versenyképes társaság. Luc személye garantálja, hogy ezt a legmagasabb szinten is be tudjuk bizonyítani.”
A meglepő transzfernek magyar vonatkozása is van, hiszen a tehetséges magyar jobbátlövő, Máthé Dominik is az Elverum csapatában folytatja pályafutását, ahova Balatonfüredről szerződik. A válogatott játékos országváltása már eddig is jó döntésnek tűnt, egy ilyen csapattárs szerződtetése után pedig egyenesen főnyereményként is kezelhető. Mi pedig alig várjuk azokat a meccs összefoglalókat, amelyekben az Elverum góljai előtt Máthé szélre leosztott labdájából Abalo berepülve szerez gólt. 

abalo.jpg

Fotó: Eurosport

via Handballworld
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
EGY NAP
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44