Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rasszista botrány Bukarestben: a románok szerint a Ferencváros nem mond igazat

Nagy Benjámin

Frissítve 05/02/2024 - 23:13 GMT+1

A Ferencváros vasárnap 23-20-ra nyert a Rapid Bukarest vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában, így nagyot lépett a továbbjutás felé. A meccs Béatrice Edwige számára nem feltétlen a győzelemről, hanem sokkal inkább az őt ért bántalmazásokról marad emlékezetes.

Rasszista botrány Bukarestben: a románok szerint a Ferencváros nem mond igazat (Fotó forrása: iamsport.ro)

Fotó: Other Agency

A Ferencváros 35 éves, olimpiai, világ- és Európa-bajnok beállóját egy román szurkoló a mérkőzés során végig rasszista megnyilvánulásokkal (bekiabálásokkal és a bőrszínére utaló mutogatásokkal) sértegette. Edwige a lefújás után odament a nézőhöz és számonkérte őt, ám a férfi úgy tett, mintha semmit sem csinált volna, majd sietősen távozott.
A játékos elsírta magát a pályán, később pedig úgy nyilatkozott, reméli, a szurkoló soha többé nem teheti be a lábát a Rapid csarnokába.
„Egy emberről beszélünk, tehát nem összességében a Rapid-táborról. Csodálatos volt a szurkolás, remek hangulatot teremtettek a csarnokba, de sajnos egy hülye néző minden tönkre tud tenni. Igen, így gondolom: az ilyen szurkolót lehet hülyének nevezni.
Nem értettem, hogy miért mutogat folyamatosan az arcára a bőrszínemet csúfolva. Játék közben nem foglalkoztam vele, de a végén megkérdeztem tőle, mi volt velem a problémája. Azt válaszolta, hogy ő semmit sem csinált. A kézilabda nem ezt érdemli, szerintem én sem ezt érdemlem, és a Rapid sem azt érdemli, hogy ilyen szurkolója legyen. Sőt, az ilyen embert nem is nevezném szurkolónak.”
A Ferencváros vasárnap este kiadott egy közleményt, ami szerint a klub kiáll Edwige mellett:
„A mérkőzés telt ház előtt, kiváló hangulatban zajlott, a hazai klub végig korrekten járt el a rendezés során, a mérkőzés lefújása után azonban sajnálatos esemény történt.
Néhány hazai szurkoló rasszista megnyilvánulásokat tett olimpiai bajnok francia játékosunk, Béatrice Edwige felé. Az FTC minden rendelkezésére álló eszközzel és módon több mint egy évtizede folyamatosan küzd a kirekesztés minden formája ellen, ezért klubunk most kiáll sportolója mellett, elítéli a kirekesztés eme formáját, valamint megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló atrocitás ne történhessen meg a jövőben.”
A közlemény egy pontja viszont ellentmond Edwige nyilatkozatával, hiszen nem „néhány hazai szurkoló” tett rasszista megnyilvánulásokat, hanem egy. A helyzet tisztázása érdekében a Rapid szintén közleményt adott ki vasárnap este – a románok szerint a Ferencváros nem mond igazat.
„A mérkőzés végén a Rapid technikai igazgatója, Rareș Fortuneanu személyesen beszélt a francia játékossal, hogy megértse, mi történt, hiszen a gesztust senki más nem vette észre rajta kívül.
A beszélgetés során Edwige kijelentette, a rasszistának minősített gesztus abból állt, hogy a szurkoló ujjával megérintette az arcát. Rareș Fortuneanu elmagyarázta a francia kézilabdázónak, hogy a gesztusnak a helyi kultúrában egyáltalán nincs rasszista felhangja, és megmagyarázza annak valódi jelentését.
A Rapid semmilyen rasszista megnyilvánulást nem támogat, a szurkolók pedig az elmúlt két szezon összes Bajnokok Ligája-mérkőzésén minden szempontból kifogástalan magatartást tanúsítottak.
Ezért klubunk teljesen alaptalannak és jogtalannak tartja a rasszizmus vádját.”
picture

Béatrice Edwige (Fotó: Cristi Preda/gsp.ro)

Fotó: Other Agency

A bukarestiek közleménye nem részletezte, hogy miért nem rasszista megnyilvánulás a szurkoló gesztusa, azaz mit magyarázott el Fortuneanu Edwige-nek, de a román köztudatban az arcra mutogatásnak a „sa-ți fie rușine”, azaz a „szégyelld magad” a jelentése.
A korábbi 40-szeres román válogatott labdarúgó, Florin Răducioiu kemény szavakkal reagált a Rapid közleményére és az incidensre az egyik román sportműsorban.
„Nagyon kényes téma, de jelen esetben egy kreténről beszélünk. Az egyetlen módja az ilyen emberek elleni küzdelemnek, ha egy életre kitiltják az arénából. Fel kell vennünk a harcot, mert nyilvánvaló, hogy Románia nem rasszista ország. Mind egyformák, mind emberek vagyunk.”
A Ferencváros szombaton a Kristiansand elleni hazai meccsel folytatja a BL-t, és ha legyőzi a norvég csapatot, továbbjut a nyolcaddöntőbe.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés