Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mikler: a Szeged erősebb, mint tavaly, de a Veszprémnek is van két sornyi klasszisa

Eurosport
Eurosport

Frissítve 28/03/2024 - 13:28 GMT+1

Férfi kézilabda BL - Mikler Roland azon kevés kézilabdázók egyike, akik Szegeden és Veszprémben is legendának számítanak. Ki mással vezethetnénk fel a Bajnokok Ligája magyar derbijét?

Mikler Roland (fotó: pickhandball.hu)

Fotó: From Official Website

Sosem öröm, amikor a nemzetközi porondon két magyar csapat találkozik, hiszen bár ez szavatolja, hogy egyikük ott lesz a következő körben, az is biztos, hogy csak az egyikük. A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában ráadásul zsinórban másodszor történik meg, hogy az OTP Bank Pick Szeged és a Telekom Veszprém találkozik.
Ha van játékos, aki mindkét csapatban átélt már igencsak komoly meccseket a Bajnokok Ligájában, az Mikler Roland. A napokban olimpiai kvalifikációt szerző férfi kézilabda-válogatott kapusa, aki jelenleg a szegedieknél játszik, de korábban öt éven át védte a veszprémiek kapuját, szintén nem boldog.
“Látjuk egymást éppen eleget, én sem örülök neki, hogy így alakult. Lesz még alkalmunk bőven nyüstölni egymást a bajnokságban, és ha úgy alakult, akkor a Magyar Kupában és a bajnoki döntőben is” - mondta a szegediek kapusa.

ALFÖLDI ÉS BAKONYALJAI BL-EMLÉKEK

Mikler először 2010-14 között védte a Pick Szeged kapuját, majd következett az ötéves veszprémi kitérő, és 2019-ben tért vissza Szegedre, ahol azóta is kulcsszereplő. A MOL Csapat arra kérte a válogatott kapust, hogy elevenítsen fel néhány Bajnokok Ligájához kötődő emléket a veszprémi, illetve a szegedi időszakából.
"A veszprémin nem kell sokat gondolkodnom, a Kielce elleni Bajnokok Ligája-döntőt míg élek, nem felejtem el. És szerintem ezzel így van mindenki, aki akkor a magyar csapat sikeréért szorított.
"Talán mondhatnék kellemes emléket is, hiszen elveszítettük a finálét, de az egy meghatározó emlék volt számomra" - mondta a kapus, akit addig nyaggattak, amíg azért csak felidézett egy kellemesebb eseményt is.
"Nem tudom, miért pont ez ugrott be, de volt egy mannheimi meccsünk, ami arról mesélt, milyen fontos a lélektan még a profi sportban is. Egy borzasztó rossz időszak volt mögöttünk, sem a csapat, sem én nem találtam a fonalat Ljubomir Vranjes irányításával, aztán amikor a svéd szakember távozott, olyan nyomás került le a csapatról, hogy szárnyakat kaptunk.
Én egy héttel korábban alig találkoztam a labdával, de emlékszem, a távozása utáni első meccsen 22 védéssel zártam a Rhein-Neckar Löwen elleni rangadón."
Miklerrel elbeszélgettek arról, hogy a kedvenc szegedi emléke nemzetközi kupameccshez kapcsolódik ugyan, de nem a Bajnokok Ligájához. 2014-ben a szegediek úgy nyerték meg az EHF-kupát, hogy a kapus - több csapattársához hasonlóan - briliáns teljesítmény nyújtott a sorozat négyes döntőjében. De lássuk a BL-t!
"Nem azért, mert közeli élmény, hanem azért, mert arra bizonyíték, hogy idén is képesek vagyunk bárkit legyőzni: a Kielce elleni csoportmeccseink közül mindkettőt mondhatnám, az elsőt azért, mert nem sok csapat szerez pontot a lengyel csapat otthonában, és nekem is jól ment a védés.
A másodikat pedig azért, mert még jobban védtem és le is győztük őket Szegeden" - mondta nevetve.
picture

Mikler és Bodó

Fotó: AFP

MI DÖNTI EL A MAGYAR DERBIT?

Mikler szerint nem lehet tagadni, hogy a két magyar gigász idei BL-párharcának a Veszprém a favoritja, de a szegediek már idén is bizonyították, hogy a legváratlanabb pillanatokban is képesek előhúzni egy bravúros teljesítményt a cilinderből. Arra kérték a kapust, mondja el, szerinte mi a két csapat legfontosabb erénye, illetve min múlhat a magyar derbi kimenetele.
"Úgy gondolom, az idei Pick Szeged jobb, mint a tavalyi. Elsősorban abban léptünk előre, amiben a leginkább kellett, mert tavaly több meccsen is előfordult, hogy biztatóan játszottunk, aztán jött egy rövidzárlat (ami egyébként minden meccsen előfordul), amiből nem tudtunk kilábalni, és mire összeszedtük magunkat, már eldőlt a meccs.
Ilyen volt egyébként a Veszprém elleni BL-párharc első meccse is, ahol el is dőlt nemcsak a mérkőzés, de a továbbjutás is.
Idén ebből jóval kevesebb van, nem esik szét a csapat egy rosszabb periódusban, bár persze idén is vannak meccsek, amik nem úgy sikerülnek, ahogy szeretnénk. Ennek ellenére sokkal felszabadultabbak vagyunk és ez nagyon sokat érhet egy olyan meccsen, ahol nem nyom minket az esélyesség terhe.
A Veszprém legnagyobb erősségét nem nehéz megnevezni: két sornyi klasszisuk van, így hiába van valamelyik kulcsjátékosnak gyengébb napja, vagy védekezünk jól rajta, a padról előlépő társa sem sokkal gyengébb, bármelyik posztot vesszük. A keret erejét jól használják ki, sokszor a padról érkezők hoznak olyan lendületet, amivel a veszprémiek megnyerik a meccseieket" - mondta Mikler, aki a pályán mindössze két egykori játékostársával fog találkozni.
"Azt hiszem, csak Gasival [Gasper Marguc] és Andival [Andreas Nilsson] játszottam együtt, na meg Ligivel [Ligetvári Patrik), bár ő pont elment, amikor érkeztem, és visszatért, amikor én eligazoltam. Már ami a csapatot illeti, mert a stábban ott van Momir Ilic, Gulyás Péter és Sterbik Árpi is, ők annak idején a csapattársaim voltak Veszprémben."

KI LEHET A KULCSEMBER?

Mikler alaposan elgondolkodott a kérdésen, hogy ha egy valakit kivehetne a Veszprémből, akkor ki lenne az, más szóval ki lehet az a kulcsjátékos, aki a legnagyobb kárt tudná okozni a Szegednek a remeklésével.
"[Nedim] Remilit venném ki, azt hiszem. Annyi klasszis van, hogy nehéz választani, de az biztos, hogy ha neki jó napja van, akkor borzasztó nehéz megállítani. Persze nem arról van szó, hogy félünk tőle, megvan a stratégiánk a megállítására, de egy ilyen képességű játékos képes egymaga eldönteni egy rangadót."
"Hogy a szegedieknél ki lehet a nyerő ember? Én például szívesen vállalkozom a szerepre!" - mondta széles mosollyal Mikler.
Nagyon készülök egykori csapatom ellen, szeretném jó játékkal segíteni a Szegedet, és valóban úgy gondolom, hogy jól megy a játék, tudok olyan tartást adni a csapatnak, amivel összejöhet a győzelem.
picture

Mikler Roland (fotó: PICK Szeged Handball Team)

Fotó: facebook

Ha pedig sikerül legyőzni a Veszprémet, az adhat olyan önbizalmat, ami akár a továbbjutást is elhozhatja.
Utána még várna ránk egy negyeddöntő az Aalborg ellen, de egy Veszprém elleni továbbjutás után már egyáltalán nem tartanék tőlük. Hogy miért? Hát azért, mert aki ezt a Veszprémet kiejti, annak ott van a helye a négyes döntőben" - mondta Mikler.
Forrás: MOL Csapat
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés