Az Európai Kézilabda Szövetség kisorsolta a decemberi, dán-norvég közös rendezésű női Európa-bajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott a csoportkörben Hollandiával, Szerbiával és Horvátországgal találkozik, a középdöntőben pedig ugyanaz lehet a menü, mint két évvel korábban.


Amikor az EHF két hónapja bejelentette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott döntéseit, szinte mínuszos hír volt az, hogy a hat mérkőzéses selejtezőt két kör után eltörölte a szövetség, és az előző Eb alapján kijelölte azt a 14 csapatot, amely a két házigazda mellett részt vehet az Európa-bajnokságon decemberben. Sokkal nagyobb visszhangot kapott, hogy a férfi BL négyes döntőjének résztvevőit is hasonló módon jelölték ki, és hogy december végére, a két ünnep közé tették a tornát.
Viccek vicce: játék nélkül négyes döntős a Veszprém a kézi BL-ben, válogatottaink Eb- és vb-résztvevők! | Eurosport
Ahogy azt az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) korábbi közleményéből már sejteni lehetett, eltörölték a férfi Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának nyolcad- és negyeddöntőit, így azon négy csapat játszhat a karácsony utáni kölni Final4-ban, amely a csoportkör felső ágához tartozó csoportokban az első két helyen végzett.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
16 ÓRA
Ezután nem sokkal azt is nyilvánosságra hozták, hogy a szervezők a földrajzilag fontos svéd, valamint a világbajnoki címvédő holland válogatottat szeretnék magukhoz vonzani, így a svédek a Göteborgtól egy rövidebb hajóútra található Fredrikshavnben és a B-csoportban, a hollandok pedig a trondheimi C-csoportban szerepelnek majd. Mivel a két házigazda és Svédország is a 2-es kalapban volt, innentől kezdve egyértelművé vált, hogy a magyar válogatott Hollandia mellé kap majd besorolást, és továbbjutás esetén idegenben kell megküzdenie Norvégiával.
A sorsolás két nagy kérdése így az volt, hogy a nagyon erős csapatokat tartalmazó 3-as kalapból ki kerül a magyar-holland páros mellé, és a középdöntőben mely csapatok lehetnek az ellenfeleink. Az első kérdésre a hosszabb távú cél, az olimpiai selejtezőtorna szempontjából is érdekes választ kaptunk, ugyanis a jövő márciusra tolt, győri selejtezőcsoportban is szereplő Szerbia lesz a két Gábor, a Danyi-Elek páros által irányított csapat ellenfele. A szerbek a legutóbbi Eb-n megnyerték ugyan csoportjukat, ám a középdöntőben minden meccsüket elvesztették, és így csak a 11. helyen végeztek. A decemberi világbajnokságon viszont a középdöntőben szereztek öt pontot a maximális hatból, és ugyan elvesztették a Montenegró elleni helyosztót, de így is a kiválónak számító hatodik helyen zártak.
Danyi Gábor és Elek Gábor tovább irányíthatja a női kézilabda-válogatottat | Eurosport
A Danyi Gábor, Elek Gábor kettős marad a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a magyar szövetség (MKSZ) hétfői tájékoztatása szerint. Az MKSZ elnöksége múlt héten döntött úgy, hogy szeretné, ha a Győri Audi ETO KC-t edző Danyi és a FTC-Rail Cargo trénere, Elek vezetné társkapitányként tovább a csapatot.
A csoport negyedik tagja Horvátország lesz, a horvátoktól már a pontszerzés is komoly bravúr lenne a csoportkörben, még ha a szerbek elleni derbire azért biztosan fel is szívják magukat. Amúgy is eléggé kettészakadt az Eb-mezőnye: az első 12 csapat közül bármelyik nyugodtan legyőzheti a másikat anélkül, hogy olyan nagyon felkapnánk rá a fejünket, viszont a negyedik kalap csapatai (a horvátok mellett a csehek, a lengyelek és a szlovénok voltak itt) minimális eséllyel rendelkeznek majd az Eb-meccseiken. Összehasonlításképp: a 3-as kalapban a vb-ezüstérmes spanyolok, a nyolc éve még Eb-t nyerő montenegróiak, és a várhatóan szép jövő előtt álló németek szerepeltek Szerbia mellett.
A remélhetőleg különösebb gond nélkül kiharcolt továbbjutás után várhatóan ugyanazzal a három csapattal játszana a magyar válogatott a középdöntőben, mint két évvel korábban: a D-csoportból a házigazda norvégok mellett a románok és a németek lehetnek a mieink ellenfelei. 2018-ban, a franciaországi Eb-n a norvégoktól elszenvedtük a szokásos nagyarányú vereségünket, utána viszont mind a németeket, mind a románokat sikerült legyűrni, ami a Rasmussen-éra legjobb eredményét, a hetedik helyet jelentette. Mint később kiderült, ez az eredmény jogosította fel a válogatottat arra, hogy olimpiai selejtezőtornán szerepeljen, ami a következő szezon legfontosabb tornája lesz.
Éppen ezért teljesen egyértelmű, hogy az Európa-bajnokság plusz egy lehetőség lesz arra, hogy a válogatott összeérjen az új kapitánypáros keze alatt, és az is biztos, hogy az eredmény ezúttal másodlagos lesz, sokkal fontosabb, hogy kialakuljon az a játékrendszer és hangulat a csapaton belül, amellyel sikeresen lehet megvívni a kvalifikációs tornát jövő márciusban.
Danyi Gábor szövetségi kapitány az alábbiakat mondta a sorsolást követően az MKSZ honlapjának:
"Kerülhettünk volna erősebb csoportba is, de mindenkit óvnék attól, hogy örömtüzeket gyújtsunk, egy Európa-bajnokságon nyilvánvalóan nincsenek gyenge ellenfelek és gyenge csoportok. A 2018-as tornához hasonlóan újra találkozunk a világbajnok hollandokkal és a horvátokkal, a spanyol válogatott helyett ezúttal a szerbeket kaptuk, és nyilván pikáns lesz az a találkozó, hiszen három hónappal később velük sorsdöntő meccset játszunk majd az olimpiai kijutásért, de senki ne gondolja, hogy bármit tartalékolnánk ellenük a trondheimi csoportkörben. Szeretnénk továbbjutni, hogy a középdöntőben újabb három jó meccset játszhassunk, akár szintén a 2018-as Eb-vel megegyező módon a román-norvég-német hármassal, de a lengyelek is továbbjuthatnak. Az AB-ág is rettenetesen erős a franciákkal, a dánokkal, a montenegróiakkal, az oroszokkal, a svédekkel és a spanyolokkal, de ez adja meg a torna rangját. Elek Gáborral együtt ígérhetem, hogy tisztességesen fel fogunk készülni az Európa-bajnokságra!"
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
EGY NAP
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44