A héten megkezdődik az NB I-es férfi kézilabda-bajnokság 2020/21-es szezonja. A bajnoki cím minden bizonnyal idén is a két top klub között dől el, de – ahogy az előző, be nem fejezett idényben is – nagy lesz a harc a bronzéremért és az európai kupaindulást jelentő helyekért. Utánajártunk, hogyan erősítettek vagy éppen gyengültek a csapatok, mi várható az előttünk álló pontvadászatban.


Kezdjük a Veszprémmel, mégis csak ők lesznek idén is Final Fourosok. A felkészülés eddig nem ment zökkenőmentesen a bakonyiaknak: ugyan megverték a Gyöngyöst, de csupán egy ikszre futotta David Daviséknek a Balatonfüred ellen, a Kielcétől és a Tatabányától pedig kikaptak hazai pályán...
A visszavonuló Sterbik Árpádot a Paris Saint-Germaintől szerződtetett Rodrigo Corralesszel pótolhatja majd a szakmai stáb, mellette továbbra is ott lesz Vladimir Cupara és az eddig kevés lehetőséget kapó Székely Márton.
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
15 ÓRA
A visszavonuló Sterbik Árpád mindent köszön a kézilabdának, de ennyi elég volt! | Eurosport
Alig egy héttel Fazekas Nándor után, Sterbik Árpád, a Telekom Veszprém világhírű kapusa is bejelentette visszavonulását. Az 1979. november 20-án a délvidéki Adán született extraklasszis kapus több mint húszéves profi karrierjét zárja most le, amely dúskált a sikerekben.
A klub elengedte Szegedre Borut Mačkovšeket, ellenben megszerezte a rivális egyik legnagyobb ászát, Jorge Maquedát. A szlovén létszámfelettivé vált, ahogy a klublegendának számító Mirsad Terzić is, miután Nikolaj Markussen és Ligetvári Patrik is érkezett balátlövőbe. A másik oldalon visszaküldték a kölcsönben sérülése miatt (is) keveset mutató Paweł Paczkowskit Kielcébe, így Maqueda mellett továbbra is Kent Robin Tønnesen és Omar Yahia vár bevetésre. A jobbszélen történt még jelentős változás, Dragan Gajić elment, Daniil Shishkaryov érkezett.
Az csak később derül ki, hogyan sikerültek az igazolások, de az már most biztos, a formát először decemberre kell időzíteniük, a Bajnokok Ligája négyes döntőjére.
Szinte alig változott a rivális Szeged kerete, leszámítva a Maqueda-Mačkovšek „cserét” – utóbbira támadásban is számít Juan Carlos Pastor, míg a Veszprémben kevés szerepet kapott Rasmus Lauge, Vuko Borozan vagy éppen Petar Nenadić mellett. A fiatal, NEKÁ-tól érkező Kecskés Dániel egyelőre a jövő embere Bogdan Radivojević és Mario Šoštarić mögött, Maqueda távozásával viszont megnyílik az út Luka Stepančić és Stanislav Kašpárek előtt. Távozott még Alen Blažević a védelemből, de pont Mačkovšek pótolhatja őt.

maqueda-mackovsek.jpg

Fotó: Eurosport

A Szeged ereje éppen összeszokottságában rejtőzhet, és talán végre beérik Pastor mester munkája mind a magyar bajnokságot, mind a BL-t illetően.
Remekül teljesített a felkészülési meccseken a Tatabánya, pedig tucatnyi játékos távozott a klubtól, köztük olyan, korábban fontos láncszemek, mint Borbély Ádám, Miloš Vujović, Uroš Borzaš, Pásztor Ákos, Dénes János és Vladimir Vranjes. Az talán erős eufemizmus, hogy remekül, inkább tökéletesen, hiszen legyőzte sorrendben a Veszprémi KKFT Felsőörs, az FTC, a Veszprém, a Csurgó, a Budakalász, a Kielce és a Dabas együttesét is.
Kevesen érkeztek (Piotr Wyszomirski, Stefan Sunajko, Zdolik Bence, hogy csak a nevesebbeket említsük), viszont a legnagyobb kincsük az lehet, ha a Győri Mátyás, Juhász Ádám irányítópáros egészségesen tolja végig a szezont. Akkor Vladan Matićéké lehet a bronzérem idén is, pedig a gyöngyösiek már a félbeszakadt szezonban is bejelentkeztek érte.

vladan-matics.jpg

Fotó: Eurosport

Kapusposzton változtattak jelentősen a hevesiek, kettőt elengedtek, helyükre két juniorválogatott érkezett: Merkovszki Pál a Fraditól és Nagy Benedek a Veszprém II-től – utóbbi kölcsönbe. Ők csatlakoztak az addigi egyetlen igazoláshoz, Halász Levente balátlövőhöz. Németh Tamás csapatkapitány szerint remekül sikerült az átigazolási időszak a Gyöngyösnek, hiszen a csapat gerince együtt maradt és az újak is illenek a csapat szellemiségébe. Az edzőmeccsek is jól mentek a „farkasoknak”, és ugyan kikaptak a bajnok Veszprémtől – melynek külön kérése volt, hogy Némethékkel mérkőzzenek meg a felkészülés során –, de a többi találkozón mindössze egyszer szenvedtek vereséget.
Már az előző szezonban is megmutatták a sárga-feketék, hogy a dobogóra pályáznak, és ha nincs a vírus miatti leállás, talán el is érték volna, hiszen három ponttal előzték meg a negyedik Tatabányát. Végül mégis elindulhatnak az Európa-ligában a gyöngyösiek, miután a Csurgó lemondott a javukra a kupaszereplés jogáról.
Az előző, törölt szezon másik nagy vesztese a Ferencváros volt, hiszen az ötödik helyen álltak, harcban az Európa-liga-indulást érő helyekért. A keret alig változott, a fiatal Merkovszi Pál kapus helyére a 21 éves Deményi Xavér érkezett Tatabányáról, míg beállós poszton Debreczeni Dávid ment (éppen a Bányászhoz) és Füzi Dániel érkezett. Hárman távoztak még a 9. kerületiektől, de a minőségi utánpótlással rendelkező zöld-fehérek eddig is számíthattak a fiataljaikra. Hogy ez a jövőben is így lesz, azt bizonyították a juniorok a felkészülési mérkőzéseken.
A fenti hármas csatározásába mindenképpen lesz beleszólása a Balatonfürednek is. Könnyű dolguk nem lesz, mert minőségi játékosokat vesztettek: Máthé Dominik külföldön próbál szerencsét, Zdolik Bence Tatabányára igazolt, Luisfe visszatért Görögországba, Fazekas Nándor visszavonult, s rajtuk kívül még öten távoztak. Két jobbátlövőt (Dejan Malinović, Pulay Gábor) igazoltak, emellett nagy fogás lehet a védekező-specialista Dénes János, míg ketten (Darko Stevanović, Horváth László) kölcsönből tértek vissza. Nem lesz könnyű dolga György László vezetőedzőnek…
A Csurgó kedves gesztusával már fair play díjat nyert képzeletben a szezon előtt, bár nyilván az is benne van a történetben, hogy koránt sem elég erős a keretük az európai kupainduláshoz. Nyolc (!) légiós távozott, köztük a régóta alappillérnek számító Aleh Astrashapkin, Klemen Cehte, Gafar Hadžiomerović trió, illetve a visszavonuló, de vezetőedzőként a munkát folytató Alem Toskić. Helyettük érkezett három külföldi, Gábor Marcell balátlövő a Budakalászból és hazaért Lübeckből a volt válogatott kapus, Tatai Péter. Mindent egybevetve, még így is ők lehetnek a favoritok a fenti hatos utáni helyre, ahogyan tavaly is.
Nem túl biztató a csonka szezont a nyolcadik helyen záró Komló helyzete: öt távozó, köztük a visszavonuló Katzirz Dávid helyett mindössze egy balszélsőt igazoltak a másodosztályból Hoffmann László személyében. Igaz, ők legalább „túlélték” a koronavírust – de erről később.
Az Eger-Dabas-Orosháza trió nagyjából egymást előzgette volna a szezon végéig, valószínűleg így lesz ez a következő kiírásban is. Az egriek mérlege hat távozó, öt érkező – utóbbiaknál érdemes megemlíteni a Veszprémtől, illetve az FTC-től kölcsönbe érkező Szuharev Levet, valamint Holdosi Bencét. Orosházáról kilencen távoztak (Zubai Szabolcs visszavonult), érkezett három légiós és Lászlai Szabolcs balszélső Ceglédről, Dabason viszont nagy volt a mozgás.

moraes-yahia.jpg

Fotó: Eurosport

Tizenegy távozó, köztük Marinko Kekezović, Marko Krsmancić, Halász Levente, Mikita Bence és Országh Ádám, illetve hat érkező lett a Pest megyeiek nyári mérlege. Négy játékost igazoltak Budakalászról, többek közt a válogatott jobbszélső, Tóth Ádámot. Érkezett még a spanyol Cuencától a korábbi szegedi jobbátlövő, a szintén válogatott Fekete Bálint, így velük talán esélyesebb a jobb helyezésre a fenti kettőnél a Dabas.
A 13., kiesést jelentő helyen állt a Budakalász a szezon zárultakor, mindössze öt ponttal – igaz, benne volt egy bravúrgyőzelem az FTC otthonában. Fél tucat játékost engedtek el, és alaposan bevásároltak: 11 új igazolással rekorderek a mezőnyben idén. Az újak közül kiemelhető Ivan Perisic (jobbátlövő), Koncz András         (irányító/balátlövő) és Holpert József (balszélső). Velük és a többi újjal, a régiekkel kiegészülve idén talán nem a kiesés megúszása lesz a céljuk.
A végén pedig a koronavírus-járvány miatti leállás két áldozata következik: a Mezőkövesd és a Vác sem élte túl az elmúlt hónapokat. Utóbbi, bár az utolsó helyen állt 19 lejátszott meccset követően, megőrizhette volna élvonalbeli tagságát, azonban jelezte a szövetségnek, hogy nem vállalja az indulást a következő idényben. A helyére a tabellát az előző idény félbeszakításakor a másodosztály nyugati csoportjában vezető Veszprém-Felsőörs csapatát sorolta be az MKSZ.
A kövesdiek a csonka szezonban biztosították helyüket a legjobbak közt, ám a klub legjelentősebb szponzora, a városi önkormányzat a járvány miatt átütemezte a csapat számára korábban megítélt 36 millió forintos támogatást, bizonytalan ideig nem is tudják azt teljesíteni, így a borsodiak nem vállalták az indulást. Helyettük a Ceglédi KKSE játszhat.
A Veszprém KKFT Felsőörs és a Cegléd is négyet-négyet igazolt az élvonalból, köztük egy-egy válogatott játékost. A nyugatiak a Tóth Attila, Vajda Huba, Szakály Benedek, Borbély Ádám, a Pest megyeiek a Németh Balázs, Kállai Martin, Sinkovits Benjámin, Pásztor Ákos kvartettet. Kérdés, fel tudják-e gyorsan venni az élvonal ritmusát az önként jelentkező csapatok annyira, hogy ne legyenek kiesési gondjaik.
A bajnokság pénteken a Veszprém – Budakalász mérkőzéssel kezdődik.
Soós Péter
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
21 ÓRA
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44