Ugyan egyáltalán nem játszott jól, de magabiztos győzelemmel kezdte a magyar férfi kézilabda válogatott az egyiptomi világbajnokságot. Az ellenfél a rengeteg Covid-fertőzött miatt 9 mezőnyjátékossal és szövetségi kapitánya nélkül felálló Zöld-foki Köztársaság csapata volt, de a 34-27-re megnyert találkozó végén csak egy-két egyéni teljesítménnyel lehetünk elégedettek.

Az előzmények egyáltalán nem voltak simák. Még pénteken délután sem volt egyértelmű, hogy egyáltalán megrendezik a magyar válogatott első mérkőzését a világbajnokságon. A Zöld-foki Köztársaság csapatának tagjai közül 11-en produkáltak az elmúlt napokban pozitív koronavírus-teszteket, közülük négyen csütörtökön, a csapat megérkezésekor. A németek kérésére az afrikai ország válogatottja nem is foglalhatta el előre kijelölt szállodáját (amelyben a németek is laknak), hanem karanténszállodában kezdte a tornát. Péntek délután aztán érkezett a hír: lesz meccs, ellenfelünk 11 játékossal vállalja a játékot (16-os kereteket lehet nevezni a mérkőzésekre), később derült ki, hogy 2 kapus mellett mindössze 9 mezőnyjátékossal állt ki a Zöld-foki Köztársaság csapata.
Nálunk a 20-as keretből Bodó Richárd kislánya születése miatt nem volt ott a csapatban, ő csak szombaton utazik Egyiptomba, rajta kívül Bóka Bendegúz, Pedro Rodríguez és Székely Márton maradt ki. Előbbi két játékos kimaradása számomra érdekes volt, mivel így szélenként csak egy-egy bevethető ember maradt a keretben, de a mérkőzésen hamar kiderült, hogy ez nagyjából 45 perc játékot jelentett Sunajkónak és Hornyáknak, hiszen a rövid oldalon védekezésben a szélsők pihenhettek.
European Championship
Lékai: Semmit nem tudunk kirázni a kisujjunkból, a mi erőnk a csapatban rejlik
4 ÓRÁJA
Jól kezdte a magyar csapat a meccset, 5-0-ra is vezettünk, a Szitával, Lékaival, Ancsinnal és Bánhidivel felálló kezdőcsapatunk gyorsan kényelmes előnyhöz juttatta a csapatot, a kapuban pedig Mikler kezdett ziccerek védésével. Ezután viszont több furcsaság is történt. Egyrészt látványosan lassítottuk a játékot a futósebességben amúgy is minimum velünk egy szinten járó afrikaiakkal szemben, másrészt az óvatos támadásépítésbe is rengeteg hiba csúszott. Elcio Fernandes, aki a spanyol első osztályban játszik, jól védett, sokszor volt peche is a kapott góloknál, hiszen rengeteg labdába ért bele.
Az első félidő második felében aztán sikerült növelni a különbséget, vezettünk már 7 góllal is, miközben majdnem mindenki pályára került a keretből. A félidő legvégén megint sok hiba csúszott a játékba, amit az afrikaiak ziccerekkel büntettek meg, így a szünetben 19-14 volt az állás - 5-0 után tehát döntetlenre hozták ki a maradék 25 percet a Zöld-fokiak. Ehhez az is kellett, hogy a védekezésünk tengelyének számító Sipos Adrián 11 percnél kapta a második kiállítását, majd a 44. percben harmadszor is kiállították őt.
Moustafa koronavírus-sújtotta vb-jén kerülhet újra a nemzetközi elitbe a magyar válogatott | Eurosport
Szerdától két és fél héten át Egyiptomra figyel a nemzetközi kézilabdaélet: a sportág történetében első alkalommal 32 csapatos világbajnokságot rendeznek. A létszámbővítés célja az volt, hogy új piacokat tudjon meghódítani a sportág, ám az ebből a szempontból legfontosabb csapat, az Egyesült Államok a torna kezdete előtti napon lemondta a részvételt a rengeteg fertőzött játékos miatt.
A vb-t felvezető cikkünkben írtunk arról, hogy sok múlhat a válogatottunk szereplésében azon, hogy Sipos játékát, amely mindig a durvaság határán táncol, mennyire tolerálják a játékvezetők. A mérkőzésen közreműködő egyiptomi bírók nem tolerálták különösebben, de azt azért hozzá kell tenni, hogy elég sok furcsa ítélete volt a párosnak - köztük egy olyan gól/nem gól videózás, amit az alapvonali játékvezetőnek egyértelműen látnia kellett volna, - úgyhogy nem biztos, hogy az egész vb-n ez lesz a tendencia.
A második félidő elején egyértelműen látszott, hogy sokkal aktívabban próbáltuk megjátszani Bánhidit beállóban, hiszen az első játékrészben 10 perc telt el az első bejátszásig. Ebből lettek gólok, de lett elég sok eladott labda is, így nem sikerült igazán növelni az előnyt. Az utolsó negyed órára lehetett volna 10 gólos előnnyel fordulni, azonban ekkor jött egy kettős emberhátrány, ziccert hagytunk ki, és sajnos az első felnőtt világversenyén pályára lépő Hanusz Egon is elég görcsösen szállt be, belemenéseket harcoltak ki vele szemben, és ziccereket is hibázott. A magyar csapat utolsó gólját viszont ő lőtte, remélhetőleg ez leveszi róla a terhet.
Mindenképpen dicsérni kell Ancsin Gábort, aki 10 lövésből 7 gólig jutva lett a mérkőzés legjobbja. Nála mindig is komoly problémák voltak az önbizalommal, most viszont bátran vállalkozott, helyenként 10-11 méterről is eredményes tudott lenni. Szintén pozitív meglepetés volt Győri védőjátéka, szépen megoldotta a feladatait kettes poszton az ellenfél átlövőivel szemben.
Kicsit furcsa volt, hogy miért nem lépett pályára Borbély, Máthé és Rosta, erre azonban Gulyás István válaszolt a köztévének adott interjújában, és egyértelmű magyarázatot adott az okokra. Mivel a Zöld-foki játékosok esetében egyáltalán nem lehettünk biztosak abban, hogy senki sem fertőzött közülük, ezért azok a játékosok, akik nem estek át a Covid-fertőzésen, és nincs a szervezetükben antitest, ezúttal nem léptek pályára. Ez egy okos, megfontolt döntés, különösen egy olyan mérkőzésen, ahol még úgy is simán nyertünk, hogy egyáltalán nem játszottunk jól.
A következő mérkőzését vasárnap este játssza a magyar válogatott, az ellenfél a Németország elleni 43-14-es vereséggel kezdő Uruguay lesz.
European Championship
Kézi-Eb: A világbajnok dánok és az olimpiai bajnok franciák is hibátlanul zárták a csoportkört
19 ÓRÁJA
European Championship
Újabb öt játékos dőlt ki coviddal a német válogatottból az Eb-n
19 ÓRÁJA