A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-15-re nyert Szlovákia vendégeként az Eurokupa harmadik fordulójában, pénteken Pozsonyban.


Az Eurokupában a jövő januári magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában nem szereplő csapatok, azaz a rendező országok válogatottjai, valamint a legutóbbi kontinensviadal két döntőse, Spanyolország és Horvátország vesznek részt.
Eredmény, Eurokupa, 3. forduló:
Kézilabda
A norvég válogatott negyeddöntőt érően legyőzte a biztos csoportgyőztes franciákat
7 ÓRÁJA
Szlovákia-Magyarország 15-30 (8-17)
-----------------------------------
lövések/gólok: 44/15, illetve 43/30
gólok hétméteresből: 3/1, illetve 6/5
kiállítások: 10, illetve 4 perc
A magyar keretből Bodó Richárd, Bánhidi Bence, Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Lékai Máté, Rosta Miklós és Sunajko Stefan, a szakmai stábból pedig a spanyol José María Rodríguez Vaquero hiányzott.
Mikler Roland védéseire alapozva remekül kezdtek a vendégek, akik Máthé Dominik góljaival a meccs negyedénél 8-4-re vezettek. Támadásban és védekezésben is hatékonyabbak voltak a magyarok, így a különbség tovább nőtt. A huszadik percben a 214. válogatott meccsét játszó, és ezzel az örökrangsor tizedik helyére lépő Mikler megszerezte első gólját a nemzeti együttesben - az üresen hagyott szlovák kapuba talált be.
A szlovákok a kapusuk lecserélésével átálltak létszámfölényes támadójátékra, de ez sem vezetett eredményre, ugyanis a szünetben már 17-8-as hátrányban voltak.
A világbajnoki ötödik helyezett magyarok 11 perc után kaptak először gólt a második félidőben, miközben négyet is lőttek. A házigazdák nyitott védekezéssel próbálkoztak, ám ezzel sem jártak sikerrel. A vártnál is jelentősebb előny birtokában Ligetvári Patrik támadásban is lehetőséget kapott, és más taktikai variációkat is gyakorolhattak a magyarok, akik végig kitűnően védekeztek, és végül 15 góllal győztek.
A legeredményesebb magyar játékos Máthé Dominik volt, aki 12 lövésből tíz gólt lőtt, Topic Petar ötször, Rodríguez Álvarez Pedro négyszer talált be. Mikler Roland 35 lövésből húszat védett.
A két csapat 34. egymás elleni mérkőzésén öt szlovák győzelem és négy döntetlen mellett ez volt a 25. magyar siker.
A magyar és a szlovák együttes vasárnap 15 órától Győrben ismét megmérkőzik egymással az Eurokupában.
"A legfontosabb, hogy azon az úton megyünk tovább, amin tavaly elindultunk. Láttuk, hogy nem a legerősebb ellenféllel mérkőztünk meg, de a csapat komolyan vette a találkozót"
- idézi a magyar szövetség honlapja
Gulyás István szövetségi kapitány
nyilatkozatát.
Az edző kiemelte, hogy csapata jó szellemben kézilabdázott - és az eredmény is ezt mutatja -, jól védekezett, és támadásban próbálta Ligetvári Patrikot is bevonni a lerohanásokba.
"Mindenki, aki a pályán volt, hozzátette a legjobbját. Vasárnapra is az a célkitűzésünk, hogy mindenki, aki pályára lép, a ma kevesebb szerephez jutók is, mutassák meg, hogy ők is küzdenek és vannak olyan jók, mint a többiek"
- mondta
Gulyás
.
korábbi eredmények:
Magyarország-Spanyolország 32-29
Horvátország-Magyarország 31-27
Horvátország-Spanyolország 31-28
Szlovákia-Spanyolország 18-30
Az állás:
1. Horvátország 4 pont/2 mérkőzés (62-55),
2. Magyarország 4/3 (89-75),
3. Spanyolország 2/3,
4. Szlovákia 0/2
MTI
Tokyo 2020
Az Európa-bajnok spanyolok magabiztosan, kilenc góllal nyertek Argentína ellen
7 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Megvan az első győzelem a kézis lányoknak
TEGNAP 13:21