Számos újítással kezdődik szombaton a női kézilabda Bajnokok Ligája. A rajt előtt összeállítottunk egy tíz plusz egyes listát arról, melyek az idei nyár legizgalmasabb igazolásai.


Ahogy a németek fütyülnek, úgy táncol az európai kéziszövetség, és vele a magyarok | Eurosport
Alaposan belekavar a férfi és női Bajnokok Ligájába az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), a 2020-21-es szezontól életbe lépő változások nemcsak a csúcssorozatot érintik, megváltozik a második- és harmadik számú európai sorozat lebonyolítása is. A döntések között van ésszerű, van jogos, és van, ahol durván kilóg a lóláb.
10. Nora Mørk (CSM Bucuresti - Vipers Kristiansand)
Kézilabda
Danyi győri menesztése a válogatott egyensúlyát is boríthatja
16 ÓRA
Azért került listánk utolsó, tizedik helyre a norvég világklasszis, mert ki tudja, éppen tizedik térdműtétje után mire lesz még képes a pályán… A négy Bajnokok Ligája, három Európa-bajnoki, egy világbajnoki, számos gólkirályi címmel és egyéni elismeréssel büszkélkedő jobbátlövő posztján a világ legjobbja volt, de az utóbbi években kevés játékperc jutott neki sérülései miatt mind a Győrben, mind a CSM-ben – utóbbiban mindössze egy meccset játszott. Sajnálatos, hogy a még mindig csak 29 éves játékos térde nemigen alkalmas már az élsportra, amiben talán a genetika is ludas: ikertestvére, Thea 2018 végén fejezte be pályafutását sorozatos sérülései miatt. Reméljük, a Vipersben végre elkerülik a sérülések, egy jó Mørkre szüksége van a kézilabdának.

nora-mörk.jpg

Fotó: Eurosport

9. Alexandrina Cabral Barbosa (Nantes Handball - CSM Bucuresti)
Nem lesz ismeretlen az irányító-átlövő számára a romániai közeg, a 2012–2013-as idényben ugyanis az akkor még a BL-ben vitézkedő Oltchim Vâlceában játszott, mellyel az év végén harmadikok lettek. A spanyol Andrea Lekic helyére érkezett, ami nem könnyű örökség, de rutinjával és oldalán Cristina Neaguval még mindig jó lehet a nyáron egyébként gyengülő Bukaresttel.
8. Mette Tranborg (Odense Håndbold - Team Esbjerg)
Országon belül igazolt riválishoz a 196 centiméteres jobbátlövő, s talán meglepő, hogy nem csábította még el egy külföldi nagycsapat. A potenciál megvan benne, és ha tovább fejlődik, nemcsak csapata, de a dán válogatott gondjait is hosszú időre megoldhatja a poszton.
7. Laura Glauser (Metz Handball) & Silje Solberg (Siófok) - Győri Audi ETO KC
A visszavonuló duó, Kari Aalvik Grimsbø és Kiss Éva helyére érkezik a két világklasszis a világ egyik legjobbja, Amandine Leynaud mellé. Solberg húzóembere volt a 2019-ben EHF-kupagyőztes Siófoknak, de a sérüléséből visszatérő Glausert sem kell bemutatni a sportág szerelmeseinek. Összesen három-három Eb- és vb-cím tulajdonosa osztozik majd Győrben a játékperceken, nem beszélve a számos egyéni elismerésről.

lukacs-viktoria.jpg

Fotó: Eurosport

6. Lukács Viktória (FTC - Győri Audi ETO KC)
Megérkezett a Fradiból a másik jobbszélső is Faluvégi Dorottya után, aki egy évvel korábban igazolt a Rába-partjára. Már az edzőmérkőzéseken látszott, Lukács gyorsan felvette a győri ritmust, ugyanolyan elánnal és magabiztossággal szórja a gólokat, mint a fővárosi zöld-fehéreknél vagy a válogatottban. Bódi Bernadett és Jana Knedlíková távozása után is erős lesz az ETO jobb széle, az biztos.
5. Anna Sedoykina (Rostov-Don - CSKA Moszkva)
A jobbszélső Marina Sudakovával párban érkezett a Don partjáról a rutinos, 155-szörös orosz válogatott kapus. A feltörekvő CSKA sokat nyer vele, a poszton a brazil Chana Massonnal és Jelena Utkinával váltják majd egymást.
4. Djurdjina Jaukovic (ZRK Buducnost Podgorica - Brest Bretagne Handball)
Elérkezett az idő, hogy a 23 éves balátlövő kipróbálja magát külföldön, a montenegrói válogatott alapembere meg sem állt Bretagne-ig, ahová a rutinos Marta Mangué pótlására érkezik. Az eddig is erős franciáktól bárki tarthat, a Jaukovic, Bella Gulldén, Ana Gros, Pauletta Foppa belső négyestől pedig már most retteghetnek az ellenfelek.
3. Andrea Lekic (CSM Bucuresti - ZRK Buducnost Podgorica)
A szerb irányítónak több BL-dobogója van, mint új csapatának, csak abban az országban nem nyert trófeát, ahol még nem játszott. Még van legalább 2-3 jó éve Lekicnek a legjobbak közt, a szintén most érkező Allison Pineau-val és Milena Raiceviccsel ütőképes trió lesznek középen.

andrea-lekic.jpg

Fotó: Eurosport

2. Grâce Zaadi (Metz Handball - Rostov-Don)
Nemcsak edzőjét, Ambros Martínt, de több meghatározó játékosát is elvesztette az orosz klub. Távozott többek közt Lois Abbingh, Anna Sedoykina, Marina Sudakova és Julia Behnke (összesen tízen), míg Katarina Krpez Slezak (Érd), Anna Lagerquiest (Nykøbing) és Victoria Kalinina érkezett csupán. Persze még így is bombaerős a rosztovi gárda, és nehezen elképzelhető, hogy Anna Vyakhireva vezetésével nem jut Final Fourba. Az orosz jobbátlövőnek méltó társa lesz a gyors, technikás Zaadi, aki mára a világ egyik legjobb irányítójává nőtte ki magát.
1. Lois Abbingh (Rostov-Don - Odense Håndbold)
A holland világbajnok és gólkirály (2019. Japán) talán a legalábecsültebb játékos a „nagyok” mezőnyében. Védekezésben és támadásban is kiemelkedett a Rostovból, valamint a válogatottból, utóbbiban a hétmétereseket is 90 százalék feletti hatékonysággal értékesítette. Nehéz lesz őt pótolni Rostovban, ellenben nagyot nyernek vele a dánok, akiktől egy sor klasszis távozott (Mette Tranborg, Stine Jørgensen, Nathalie Hagman, Trine Østergaard) a nyáron.

malestein.jpg

Fotó: Eurosport

+1 Alicia Stolle, Emily Bölk (Thüringer HC), Angela Malestein (SG BBM Bietigheim), és Julia Behnke (Rostov) - FTC
Őket csak így, pakkban lehet említeni, nehéz lenne kiemelni, ki lehet a legnagyobb erősítés. Malestein személyében nagyon kellett egy nemzetközi szinten is klasszis játékos Lukács Viktória helyére; Danick Snelder távozása után is erős lesz a beállós poszt Behnkével, Pásztor Noémivel és a szintén új Kisfaludy Anett-tel; a belső posztokra pedig irigykedhetnek az ellenfelek. A bal oldalon Bölk és Háfra Noémi, a jobbon Stolle és Klujber Katrin sem múlt még el 24 éves, így hosszú távon jelenthetnek megoldást az FTC gondjaira. A két németre ráadásul védekezésben is támaszkodhat Elek Gábor.
Soós Péter
Kézilabda
Ezért érdemes megfontolni a támadóidő bevezetését a kézilabdában
EGY NAP
Kézilabda
Nem jött össze az EHF-kupa címvédés, a Nantes nyerte a döntőt
09/05/2021 18:44