Az idei Tourt megelőző időszak koránt sem sikerült olyan meggyőzően a Jumbós versenyzők számára, mint tavaly.

Roglic hónapok óta nem versenyzett, van Aert pedig egy kisebb műtét miatt értékes heteket hagyott ki. A belga sztár most egy interjúban mesélte el, a problémás felkészülés hogyan befolyásolja céljait a Touron. és miért áll másképp a versenyhez idén ő és a csapat is.
Május hetedike egy fontos dátum Wout van Aert idei szezonjában. Egy összességében rendkívül sikeres tavaszt követően ugyanis ekkor derült ki, hogy a belga versenyzőnek vakbélgyulladás miatt egy appendectomia nevű kisebb beavatkozásra van szüksége, ami eléggé visszavetette a szezon hátralévő részére való felkészülésben.
Kerékpár
Sagan megy, Thomas bizonytalan, de mi lesz Cavvel? – megnyílt az átigazolási piac
01/08/2021 08:01
Van Aert az eredeti tervekkel ellentétben így nem tudott rajthoz állni a Dauphinén sem, csak a belga bajnokság mezőnyversenyén tért vissza, igaz, rögtön egy váratlan győzelemmel meg is szerezte a bajnoki címet. Az ezt megelőző hetekben még Tignes-ben edzőtáborozott a csapattal, ezután nyilatkozott a hazai sajtónak arról, hogyan élte meg a kihagyást, és befolyásolhatja-e mindez a céljait a Touron és az olimpián.
A műtéted után minden edzésnapot meg kellett becsülnöd. A céljaid – a Tour, az olimpia, a világbajnokság és a Roubaix viszont változatlanok maradtak.
Nem hagytam, hogy a dolog annyira visszavessen, hogy megváltoztassam a céljaimat. Szerintem reális cél top formában lenni a nyáron. A felkészülés viszont teljesen más volt és nem tudom azt állítani, hogy most csúcsformában lennék. Mindent megtettünk, hogy a lehető legjobban legyek és alapvetően elértem egy korrekt szintet. Arra számítok, hogy pár versenynapra szükségem lesz, hogy jobb legyek.
Ezt a lábaidon érzed, vagy a számaidon látod?
Mindkettő. Általában ugyanazokkal a srácokkal edzem, ilyenkor hamar látod, hogy megy a többiekhez képest. Egy kicsit lassabb vagyok, mint szoktam. A számok is azt mutatják, hogy van még tér a fejlődésre.
Így nem lehetett hálás a hegyimenőkkel edzeni Tignes-ben. Tavaly ezt az edzőtábort kihagytad.
Kemény volt, de jól reagáltam rá. Majd a Tour első napjaiban kiderül, hogy mit ért. Persze ismerem magam annyira, hogy tudjam, még nem úgy ment, mint szokott. Ez nem egy kellemes érzés, de nem tudok vele mit kezdeni.

Tony Martin of Team Jumbo - Visma, Primoz Roglic of Team Jumbo

Fotó: AFP

Stresszes így ez a helyzet?
Más nézőpontra váltottam. Feltettük a kérdést: hány hetem van még? Mi mást tehetnénk? Összeállítottuk a legjobb programot. Mentem a belga bajnokságon, hogy legyen egy verseny a lábaimban a Tour előtt. Emellett pedig nem gondolok arra, hogy mi történt volna, ha nincs a műtétem, ez nem vezetne sehová.
Különleges helyzet volt az is, hogy a feleséged és a kisfiad csatlakozhattak hozzád Tignes-ben.
Hálás vagyok a csapatnak, hogy megértették ennek a fontosságát. A magaslati edzőtábor ma már nem kihagyható, ha jól akarsz teljesíteni. Pláne ha a Tour után még az olimpián is jól akarsz menni, mint én. Ilyenkor viszont három hónapig távol vagy a családodtól, ami nem természetes. Az, hogy velem lehettek, sokat jelentett. Mentálisan így teljesen feltöltődtem a Tour előtt.
A műtéted előtt komoly céljaid voltak a Tour első hetére. Meg akartad szerezni a sárgát és megnyerni az időfutamot az 5. szakaszon.
Ez részben megváltozott. Az első szakaszok nagyon kemény sprintek lesznek, ahol mindenki a határon megy majd. Ilyenekre nem lehet edzésen készülni. Kár érte, de így kicsit másképp tekintek ezekre a szakaszokra, mint amúgy tenném. Lehet, hogy az első hetet inkább arra kell majd használnom, hogy jobb formába kerüljek és nem az eredményeket néznem. Ez nem lesz egyszerű.
Meg tudsz békélni ezzel a gondolattal?
Ezek olyan lehetőségek, amik nem térnek vissza. A legegyszerűbb az lenne, ha nem törődnék velük, de ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni. Keményen dolgoztam, különösen az időfutamon. Az egy fontos teszt lesz nekem Tokió előtt, ott jól szeretnék menni.

Wout Van Aert - Team Jumbo

Fotó: AFP

A (belga) szövetségi kapitány, Sven Vanthourenhout jót tesz a csonka felkészülés, így frissebb leszel az olimpián.
Ez mindkét irányba elsülhet. Vannak, akik jobban mennek nyáron egy rövidebb felkészülés után. Remélem, nálam is így sül el, de egyelőre nehéz megmondani, hogy ez előny, vagy hátrány lesz.
Tavaly a Tour utolsó hetén, a nagy hegyekben is keményen dolgoztál a csapatért. Idén kevésbé lesz ilyen szereped?
Most azt hiszem, kevésbé megyek jól felfelé, szóval azt nehéz lenne megismételni. A szerepem is más lesz, bőven vannak a csapatban, akik ott dolgozhatnak helyettem. A cél viszont maradt a sárga trikó, ez nem változott.
Roglic viszont próbálja magáról levenni az esélyesség terhét. Ez nem fura?
Két hónapja nem versenyzett, ami a csapat döntése volt, mivel tudjuk, milyen jól reagál az edzőtáborokra. Mentálisan viszont így sokkal nehezebb, mint ha versenyeznél is, megértem a kételyeit. Remélhetőleg már az első napokban is jól megy majd, így hamar eloszlathatjuk őket. A felkészülése jól sikerült.
Közben láttuk a többieket is versenyen. A Dauphinén nem a miénk volt a legerősebb sor, nem úgy, mint tavaly, amikor mindent elértünk a versenyen. Most ez a nyomás nem rajtunk lesz, más így elkezdeni a Tourt.
Ezúttal az Ineoson lesz a nyomás.
Teljes joggal. Minden kapitányuk erős és egy szuper sor támogatja őket. Roglic kételyei teljesen jogosak.
Forrás: hln.be
Olympic Games
Evenepoel a mai nap után nem indítaná magát az időfutam vb-n
28/07/2021 16:57
Olympic Games
Újabb ezüst, de ez valami egészen más – Van Aert mintha csak a Tourt folytatta volna
25/07/2021 17:14